Belföld

Megafúzió – a világ legnagyobb gyógyszergyára lehet a Pfizer

A világ legnagyobb gyógyszergyártó cégévé léphet elő az amerikai Pfizer Inc. , ha sikerül 60 milliárd dollárért felvásárolnia egyik legnagyobb riválisát, a Pharmacia Corp.-ot. A Pfizer nevét a Viagra kapcsán hallották a legtöbbet a laikusok, a Pharmacia legfőbb vonzereje, hogy népszerűek a fájdalomcsillapítói.

Részvénycserével a Pharmacia befektetői minden egyes részvényükért 1,4 Pfizer részvényt kapnak majd, ha végbemegy az ügylet, amelyről a két cég menedzsmentje máris megállapodott. A papírok ilyen arányú átváltása 45 dollárra értékeli a Bloomberg szerint a Pharmacia-papírokat, ami 38 százalékkal magasabb a pénteki záróáruknál. Mindennek hatására az európai kereskedelemben a Pfizer esésnek indult, a Pharmacia viszont növelte árfolyamát.

Az idei legnagyobb fúzió

Idén ez a tranzakció számít a legnagyobb felvásárlási ügyletnek, és valószínűleg további konszolidációhoz vezethet a gyógyszerpiacon, vagyis további fúziók bejelentésére számíthatunk hamarosan. Az egyesített Pfizer-Pharmacia még így is csak a világpiac 11 százalékát mondhatja majd a magáénak – írja a The New York Times elemzője, így a többi iparághoz képest a gyógyszergyártásban még nem lehet túlzott koncentrációról beszélni. A Pfizer jelenlegi világpiaci részesedése 8 százalék, ami alig valamivel több a második helyezett GlaxoSmithKline 7,3 százalékánál.

Kérdéses viszont, hogy mi lesz a két cég alkalmazottaival, akiknek együttes száma 150 ezer. Elemzők szerint nem valószínű, hogy mindannyian megtarthatják majd állásukat. Azt is tudni érdemes, hogy a Pfizer-Pharmacia egyesülését még az amerikai és az európai versenyhatóságoknak is jóvá kell hagynia.

Fájdalmas vonzerő

A Pharmacia legfőbb vonzereje – a Pfizer számára – minden bizonnyal az lehetett, hogy a Celerex és a Bextra nevű fájdalomcsillapítóiból (ezek az arthritis, vagyis az ízületi gyulladás kínjait enyhítik) évi hárommilliárd dolláros bevételre tesz szert.

A Pfizer bejelentése szerint az egyesülő cégek a következő három esztendőben évi 10 százalékos növekedést érhetnek el. Továbbá 2005-ig 2,5 milliárd dolláros évi megtakarítást is vár az ügylettől a Viagráról elhíresült cég. A Pfizer negyedéves nyeresége egyébként rekordszinten van jelenleg, hiszen 1,96 milliárd dollárt tesz ki, ami 7 százalékkal nagyobb a tavalyi hasonló időszakban regisztrált összegnél.

Mutatók harca

Az egyesült cég éves árbevétele 45 milliárd dollár lehet, és a kutatásokra minden esztendőben hétmilliárd dollárt fordíthat – az elemzők szerint. Így a fúzió után a Pfizer-Pharmacia mindkét mutatója 40 százalékkal megelőzné legnagyobb riválisáét, a GlaxoSmithKline Plc-t – legalábbis a Bloomberg előzetes kalkulációi alapján.

A fúzió után a Pfizer jelenlegi vezére, Henry A. McKinnell lesz az egyesített cég elnök-vezérigazgatója, Fred Hassan, a Pharmacia elnök-vezérigazgatója pedig alelnöki posztot kap majd.

A fúzió nyomán valószínűleg a Pfizer legnagyobb riválisainak is társat kell keresniük: így várhatóan a Merck & Co.-nak és a Bristol- Myers Squibb (BMS) Co.-nak is lépnie kell. A BMS fúziós esélyeit valamivel jobbnak ítélik a megfigyelők: őket ugyanis már a Glaxóval is hírbe hozták korábban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik