Belföld

Újabb Defend-tranzakció – Csintalan nem elutasító

Újabb fordulat következhet be a hányatott sorsú Defend Kft. életében : a korábbi híreket megerősítve, a Magyar Fejlesztési Bank sajtóirodája azt közölte a FigyelőNettel, hogy valóban tárgyalnak a cég egészének állami tulajdonba vételéről, Csintalan Sándor üzletrészének kivásárlásáról.

Csintalan Sándornak, illetve az általa birtokolt VIB Kft.-nek a Defend Kft.-ben lévő tulajdonrészéről, pontosabban annak kivásárlásáról tárgyal a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – erősítette meg a pénzintézet sajtóirodája, a Népszabadság szombati információját a FigyelőNetnek. Értesüléseink szerint még korántsem tekinthető bizonyosnak, hogy a 20 százalékos kisebbségi részesedést 300 millió forintért vásárolnák meg az állami cégek, az MFB és a Magyar Posta. Mint a banktól megtudtuk, egyelőre alku tárgya a vételár, és az állami szervezetek szeretnének minél előnyösebb feltételeket elérni.

Újabb Defend-tranzakció – Csintalan nem elutasító 1Állítólag már több tárgyalási forduló is zajlott az ügyben, tehát Csintalan nem utasította el eleve a kivásárlásra készülő cégeket. A Népszabadság értesülései szerint egyébként a kivásárlást valószínűsíti a Gazdasági és Közlekedésügyi Minisztérium előterjesztése is, amely ezen túl a Defend kettédarabolására tesz javaslatot. E tervezet szerint a Defend pénzkezelési tevékenységét a Magyar Posta venné át, az őrző-védő ágazatot pedig privatizálnák.

A darabolásos megoldáshoz az állami tulajdonosoknak az összes üzletrészre szükségük van, a hírek szerint ezért kezdtek tárgyalásokat Csintalannal, aki Földi Lászlótól szerezte meg a kormányváltáskor a Defend 20 százalékát. Csintalan ezután ügyvezető lett az őrző-védő vállalkozásnál, de az MFB kezdeményezésére nemrégiben leváltották az egykor a szocialista párt vezetőségében tevékenykedő üzletembert.

Földi László az Orbán-kormány idején tette naggyá a Defendet: a Nyírfa-ügy miatt elbocsátott egykori titkosszolgálati tiszt 1998 és 2002 alatt futtatta fel az őrző-védő céget, rendkívül sok állami megbízást begyűjtve. Megrendelői közé tartozott a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank, az OTP, a Szerencsejáték Rt., az APEH, az ÁPV Rt., a Postabank, a Mol Rt., a BÁV és más, részben vagy egészében köztulajdonban lévő óriáscégek vagy állami szervezetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik