Belföld

A hősiesen küzdő belgákat legyőzte Brazília

Kettő-nullára legyőzték a brazilok a belgákat, akiktől egy szabályosnak tűnő gólt vett el a bíró. Brazil-angol negyeddöntő lesz tehát!

Fantasztikus teljesítményt nyújtottak a vébé eddigi meccsein Dél-Amerika braziljai, vagyis a brazilok. Edmilson hihetetlen ollózása, Ronaldo cselei, Rivaldo góljai, Ronaldinho beadásai óriási élményt jelentettek – még a semleges nézőknek is. A lomha, leginkább a birodalmi lépegetőkre emlékeztető belga védők között mindenesetre további brazil csodákra számíthatunk…

Kezdődik a mérkőzés

Az összeállításokból kiderül: Edmilson, Ronaldo, Ronaldinho és Rivaldo már ott vannak a kezdőcsapatban…

1. perc:

Óriási meglepetés: belga támadás! Mpenza ível messziről, Marcos, a brazil kapus a jobb felső sarokból tenyereli ki a labdát.

5. perc:

Verheyen beadása: gyengébb lövésnek is felfogható, miután minden társ lemaradt róla, és így a brazil kapu mellett négy méterrel hagyja el a labda a játékteret.

6. perc:

Az első brazil lövés: Ronaldinho passzol Juninhóhoz, aki húsz méterről lő, körülbelül 17 centivel a bal kapufa mellé.

7. perc:

Cafú beadására Ronaldo érkezik a belga tizenhatosra, de nem jut labdához, majd úgy tesz, mintha orrba vágták volna. Lehet, hogy orrba is vágták…

10. perc:

Edmilson lódul meg a belga térfél közepén. Wilmots felrúgja, nincs sárgalap. Roberto Carlos lövi a szabadrúgást, 35 méterről: alig valamivel a belga kapu fölé.

15. perc:

Mpenza ível középre, és Lucio mellett a belga Verheyen fejelhet a tizenhatoson belülről. A labda azonban messze a kapu fölé pattan.

19. perc:

Ronaldinho cselezi le a fél belga védelmet, a teljesen üresen álló Ronaldóhoz passzol, ám ő tizennégyről egy kicsivel a belga hosszú sarok mellé csavar.

Annak ellenére, hogy mindkét oldalon vannak helyzetek, a belgákat kell dicsérni: iszonyúan megszervezték a védelmüket, és megpróbálják lezárni a széleket is, ahol – a baloldalon – Roberto Carlos és – jobbfelől – Cafú rohamoz rendszeresen.

23. perc:

Most azonban hiába szervezkedtek a belgák: Ronaldo cselez le az alapvonalig (négyvenméteres átadást kapott előtte), bead, Rivaldo félfordulásos ollózást mutat be, de a kapu fölé bombázza a Ronaldo labdáját.

24. perc:

Van der Haeghe rúgja fel Ronaldinhót, az emiatt megítélt szabadrúgást azonban kifejelik a belgák.

Knézy Jenő japánul tanít

Közben Knézy Jenő japán nyelvórát tart, sajnos nem tanultunk meg japánul.

27. perc:

Szép belga ívelés után Wilmots emelkedik a magasba: a levegőben úszva fordul, lő, de messze a brazil kapu fölé. Közben néhányan kezezést látnak egy brazil védőnél, a lassítás ezt nem igazolja.

28. perc:

Roberto Carlos kap sárgát Verheyennel szembeni szabálytalansága miatt.

29. perc:

Roberto Carlos szilánkosra tört egy labdát: Juninho beadását olyan rosszul lőtte kapura, hogy a labda legalább 10 méterre a jobb kapufától hagyja el – vánszorogva – a pályát.

34. perc:

Roque Junior vezeti a labdát, és integet a többieknek: Gyertek felém! Senki nem akar a braziloknál mozogni…

Érvénytelen belga gól!

36. perc:

Nem ad meg a bíró egy belga gólt! Wilmots erőszakos volt, de talán nem szabálytalan. Mindenesetre a játékvezető lefújta a fejesét megelőző mozdulatait.

37. perc:

Ronaldo ugrik ki a belga védők közül: betör a tizenhatosra, de a belga kapus védi lövését. Óriási helyzet volt. Utána De Vlieger sérültként fetreng a földön, de a lassításból kiderül, hogy Ronaldo hozzá sem ért a hálóőrhöz…

41. perc:

Gyönyörű brazil akció: Ronaldinho indítja Rivaldót a baloldalon, ő beadja, Ronaldo a levegőből érkezik. Még földet sem ér az ötös magasságában a brazil csatár, és már belepöcköl – kínai módra – a labdába, de az elkerüli a kaput. Nagyon szép megoldások voltak, gólt érdemelt volna a támadás!

46. perc:

Ronaldinho három belga védőt kerül meg, és betör a tizenhatosra, de a negyedik hátvéd lábán lelassul a lövése, és De Vlieger védeni tud.

47. perc:

Ronaldo másfél méterről lő a belga kapu mellé. Újabb kimaradt óriási brazil helyzet!

Ezzel marad a 0-0 a félidőre! Ez az eredmény már önmagában meglepetés, és elsősorban a szervezett belgáknak köszönhető, akik talán érvényes gólt is szereztek, csak a bíró ebben megakadályozta őket.

Kezdődik a második félidő

Mezőnyjáték zajlik a pályán, nem történt izgalmas esemény az első öt percben.

7. perc:

Ronaldinho ívelt szabadrúgását fejelik ki a tizenhatosról a belgák.

8. perc:

Óriási Wilmots lövés: három brazil védő között találja meg ő és a labda is az utat! Iszonyú erejű, pontos lövését azonban Marcos, a brazil kapus hihetetlen vetődéssel hárítja a bal alsó sarok előtt.

10. perc:

Wilmots ível keresztbe a brazil tizenhatos fölött: Mpenza veszi át a túlsó (jobb) oldalon a labdát, lő, de a kirohanó kapus az utolsó pillanatban hárít a színesbőrű honosított belga elől.

12. perc:

Juninho helyett Denilson jön be a brazilokhoz.

16. perc:

Rivaldo lő hat méterrel a belga kapu mellé. Közben a tévéközvetítés gyönyörű brazil szurkolólányokat mutat: ők jó hangulatban vannak, Rivaldóék kevésbé…

Veszélyes belga kontra!

18. perc:

Belga kontra: Mpenza fut el a jobboldalon, bead, Wilmots lecselez egy brazil védőt, lő, de Marcos hárítja a 15 méterről leadott bombát. A kipattanót Peteers bikázza, kicsivel az üres jobb felső sarok mellé-fölé…

Rivaldo megszerzi a vezetést a braziloknak

22. perc:

Rivaldo: góóóóóól! Hát igen! Ronaldinho előreível, Rivaldo a tizenhatoson csodálatosan veszi le mellel a labdát, fordul, lő – a kapus, De Vlieger kicsit beleér, de a bombaerős lövést már nem tudja védeni. Óriási gól! Rivaldo minden idei vb-meccsén gólt lőtt!

27. perc:

Mpenza lő kiszorított helyzetben – magasan a brazil kapu fölé.

28. perc:

Peteers helyett Wesley Sonck jön a belgákhoz.

29. perc:

Goor robban be a brazil tizenhatosra, egy remek belga előreívelésre! Megelőzi a védőt és a kapust is – csak a fejese gyatra, pedig szinte üres kapuba kellett volna csúsztatnia…

32. perc:

Sonck lő, alig valamivel a brazil kapu bal felső sarka mellé.

34. perc:

Verheyen lő szöglet után a brazil kapu fölé.

35. perc:

Sonck cselez a brazil tizenhatoson, lő, de Marcos véd! Nagy helyzet volt!

37. perc:

Kleberson jön be a brazilokhoz, csereként.

40. perc:

Megsérül a belga kapus, De Vlieger. Denilson egyszerűen belerúgott a labdát tartó hálóőrbe. De Vlieger azért folytatni tudja a játékot.

43. perc:

Ronaldo bebiztosítja a brazil továbbjutást. A kitámadó belgák mellett mglódulnak a brazilok, hárman törnk a kapura, Ronaldo jobbról kapta a remek, tért ölelő beadást, és remek lövése De lieger lábai között pattog a hálóba! 2-0, a brazilok javára!

45. perc:

Goor lő – rezeg a brazil háló, de csak oldalról találta el a belga, nincs gól.

Továbbjutók a brazilok

A bíró ezután lefújja a mérkőzést: a brazilok végül is biztosan jutottak tovább, a belgák küzdöttek, tulajdonképpen a vezetést is megszerezhették volna, de végül Rivaldo zseniális megmozdulása, majd Ronaldo szerencsés gólja eldöntötte a mérkőzést. Brazília így Angliával találkozik a negyeddöntőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik