Belföld

Drót nélkül – hírek a mobilszektorból

Hamarosan kész az irodaként használható autó prototípusa. Új telefonokat dob piacra a Sony-Ericsson. Skandináviában hódít az Alcatel. Észak-Korea is mobiltelefonálni szeretne. Az ausztrálok érteni akarják egymást.

Iroda négy keréken

A Daimler Chrysler, a Siemens, a Sun Microsystems, a T-Mobile és a Jentro összefogásának célja, hogy kidolgozzák az S-osztályú Drót nélkül – hírek a mobilszektorból 1Mercedes-Benzben kialakított mobil iroda prototípusát. A Berlinben bemutatott autó első üléseinek hátoldalát két, 15 hüvelykes felnyitható monitorral és drótnélküli klaviatúrával szerelték fel. Az elektronikus irodából 128 Kbps sebességgel – a modemes kapcsolat kétszeresével – lehet internetezni. Ezenkívül lehetőség nyílik videókonferenciákra, mozizásra és többszereplős videójátékok játszására is.

Új telefonokat dob piacra a Sony-Ericsson

Hétfőn Stockholmban új mobiltelefonokat mutat be a Sony-Ericsson svéd-japán készülékgyártó. A hírek szerint nincs harmadik generációs készülék az új telefonok között.

A Sony-Ericsson az elektronikus készülékeket gyártó japán Sony veszteséges készülékgyártó üzletága és az Ericsson fúziójából keletkezett. A tavalyi alakuláskor úgy nyilatkozott a cégvezetés, hogy céljuk öt éven belül piacvezetővé válni. Ezt nem támasztja alá, hogy piaci részesedésük 2002. első negyedévében csökkent (6,4 százalékra). Így a Nokia, a Motorola, a Samsung és a Siemens mögött az ötödik hely az övék.

A Sony-Ericsson idén már nyereséges akar lenni. Európában elsőként dobott piacra színes kijelzős telefonokat, amelyek rászerelt minikamerákkal készített képeket képesek továbbítani az sms-hez hasonló technológiával.

Skandináviában hódít az Alcatel

Drót nélkül – hírek a mobilszektorból 2A harmadik generációs mobiltelefonok csodáira a legtöbb európai lakosnak még éveket kell várnia. Ennek ellenére a mobilgyártó cégek mindent megtesznek, hogy demonstrálják az embereknek: a 3G-s telefonok és szolgáltatások nemcsak a képzelet szüleményei. Az Alcatel például Svédországban, Malmöben állított fel hét Reality Centert, amelyekben valós 3G-s minihálózatokat építettek ki, és valós eszközökön, valós szolgáltatásokkal csalogatja az érdeklődöket.

A harmadik generációs mobilok hallatán a legtöbb ember a videótelefonokra asszociál: beépített telefonok, amelyek segítségével láthatjuk is a vonal másik végén lévő partnert. A bemutatott készülékek képminősége finom; körübelül 60 Kbps átviteli sebességük azonban csupán hatoda a videotelefonokénak.

Az Alcatel malmöi road-showja azonban több szokásos termékbemutatónál, céljuk egyben a francia jelenlét demonstárlása is a skandináv piacon, a nagyágyúk, az Ericsson és a Nokia hazájában. Az Alcatel ugyanis stratégiai szerződést írt alá az Orange svéd mobilszolgáltatóval, amellyel az Orange hálózati berendezéseinek első számú beszállítójává vált. És a franciák folytatni kívánják a terjeszkedést Skandináviában.

Észak-Korea is mobiltelefonálni szeretne

Észak- és Dél-Korea kormányai tárgyalásokat kezdtek közös mobiltelefon-rendszer kiépítéséről az északi országban – jelentette be a dél koreai távközlési minisztérium. A közlemény szerint Észak-Korea jelenleg tanulmányozza az indítványt, és megegyeztek abban, hogy egy hónap múlva Kínában vagy Észak-Koreában folytatják a tárgyalásokat. Az elképzelések szerint a fővárost Phenjant és a kikötővárost, Nampot hálóznák be.

Kiszűrni a háttérzajokat

Az ausztrálok érteni szeretnék egymást a telefonban. Ennek érdekében a Telstra Mobile mobilszolgáltató olyan technológiát vetett be hálózatán, amely a háttérzajokat akár 65 százalékkal is képes lenne csökkenteni. A Telstra egy másik megoldása a suttogókat támogatja: a berendezés a halkan beszélők hangját képes a normális szintre felerősíteni, így nagyobb társaságban is lehet diszkréten telefonálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik