Belföld

Falusi bírók a vébén?

Egyre erősödik a tiltakozás a vébén szereplő bírók ellen. Minősíthetetlenül alacsony színvonalú ítélkezésük több meccs végeredményét befolyásolta, sőt, a horvátok vesztettek volna, ha a bíró megadja az olaszok két gólját.

A dolog azzal kezdődött, hogy egy dél-koreai bíró, bizonyos Kim Jung Dzso tizenegyest ítélt Brazíliának. Sokféle tizenegyest ítéltek már meg jogtalanul, de ez szinte sporttörténeti eset volt, hiszen körülbelül négy méterrel a büntetőterület előtt szabálytalankodott a török Alpay a brazil Luizaóval szemben. Jogos volt, hogy a bíró kiállította a törököt, hiszen utolsó emberként szabálytalankodott, de a tizenegyeshez az esetnek semmi köze nem volt, pontosabban nem lehetett volna.

A brazil Rivaldo persze berúgta a büntetőt, és a dél-amerikaiak végül meg is nyerték a meccset. Rivaldo rátett a dologra még egy lapáttal: Oscar-díjas alakítással esett össze, amikor Hakan Ünsal rárúgta a labdát. A bíró ezt is “megette”, és kiállította a törököt. Utóbb kiderült, Rivaldo színészkedett, és pénzbüntetést is kapott. A törökök azonban ezzel mit sem érnek

Beckenbauernek sem tetszett

Még a német Franz Beckenbauer is úgy nyilatkozott ezek után, hogy haza kellene küldeni Kim Jung Dzsót. “Olyan bírónak nincs helye a világbajnokságon, aki egy 10 méterrel a büntetőterületen kívül elkövetett szabálytalanságért tizenegyest ad” – mondta. “De sajnos minden vb-n van egy-két ilyen vaksi” – méltatlankodott a Bayern München első embere, aki egyben a 2006-os németországi seregszemle szervezőbizottságának az elnöke.

Aztán jött a francia-uruguayi meccs. Már eleve – de főleg utólag – kérdéses, hogy miért latin-amerikai bírót küldenek egy latin-amerikai csapat mérkőzésére, de ez még nem lenne kivételes dolog. Az azonban meglepő volt, hogy míg más meccseken egyesek – például a dél-afrikaiak – nyugodtan törik-zúzzák büntetlenül (vagy csak sárga lappal sújtva) ellenfeleiket, addig egy rossz ütemű becsúszása miatt kiállították a világ- és Európa-bajnok francia együttes egyik legnagyobb sztárját, Henryt. (Azért csak az egyik legnagyobb sztár, mert Zidane sérült, őt pedig mégse állíthatta ki a mexikói bíró.)

Mexikói uruguayinak nem vájja ki a szemét

A mexikói bíró, Felipe Ramos Rizo természetesen az uruguayi Dario Silvát nem büntette piros lappal, jóllehet ő sokkal durvábban játszott, és végül saját edzője cserélte le a futballistát, mert a közönség kipécézte magának, és félő volt, hogy még Rizo sporttárs (valóban társa volt) is megelégeli az ámokfutását.

Ganxsta Zoleenak is volt véleménye

A következő kritikus meccs az argentin-angol összecsapás volt, ahol egyelőre nem egyértelmű, hogy jól döntött-e a bíró, amikor eldöntötte a mérkőzést. A japán televíziósok és a holland Guus Hiddink (civilben: koreai szövetségi kapitány), továbbá az argentin mezbe öltözött magyar tévéelemző, Ganxsta Zolee szerint jogtalanul ítélt tizenegyest Collina, amikor Owen átesett az argentin Pochettino lábán. Ugyanakkor az angolok, továbbá Tornyi Barnabás szerint megadható volt a büntető. Mindenesetre a tizenegyes volt az egyetlen találat a meccsen, nem véletlenül vitatják azóta is az esetet.

Az eddigi esetek is elegendőek lennének egy normális vébén arra, hogy felborzolják a kedélyeket. Ám ami az olasz-horvát összecsapáson történt, az tényleg minősíthetetlen. Az olaszok sok vébén és más tornán voltak a bírók kedvezményezettjei (például egy korábbi világbajnokságon Chile ellen ítéltek tizenegyest, amikor egy olasz játékos a dél-amerikai védő testhez szorított karjára rábikázta a labdát a tizenhatoson belül), ezért is lephette meg őket Graham Poll játékvezető ítéletsorozata.

Két olasz gólt nem adott meg Poll

Poll két olasz gólt sem adott meg. Az elsőt Vieri fejelte, aki a neki passzoló csapattárs mögül (!) indult, mégis lest fújt a – Vieri által falusinak nevezett – bíró, majd a meccs végén Inzaghi gólját érvénytelenítette. Egyelőre nem lehet tudni, milyen okból, ugyanis nem Inzaghi szabálytalankodott, hanem az őt ráncigáló horvát védő. A hátvéd mindenesetre ügyesen csinálta a dolgot: amikor Inzaghi már elszakadt tőle, földre vetette magát, a bíró pedig a sípjába fújt.

Érdekes helyzetben vannak a japánok: a belga meccsen nem ítéltek meg nekik egy gólt (Inamoto rúgta), majd megúsztak egy tizenegyest (illetve büntetőgyanús helyzetet), viszont az oroszok ellen egyértelműen szerencséjük volt, mert Merk játékvezető továbbot intett, amikor Toda a tizenhatoson belül lerántotta Szemsovot.

Mindezek után csupán egyetlen kérdés merül fel: miért ellenzi a FIFA a videós visszajátszást a bírói ítéletek esetleges korrigálására, illetve miért ragaszkodnak egyetlen bíró szerepeltetéséhez, amikor nyilvánvaló, hogy a játékvezetők képtelenek követni a felgyorsult tempójú mai futballt…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik