Belföld

Nagy asszó lesz ősszel? – Schmitt Pál ma találkozik a Fidesz elnökségével

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség tegnapi ülésén úgy döntött, támogatja Schmitt Pál főpolgármester-jelöltségét. A hangsúlyozottan függetlenként induló nagykövet ma találkozik a Fidesz elnökségével.

Elsősorban a városlakók támogatására számítok, de erősíti pozíciómat, ha pártok és civil szervezetek is felsorakoznak mögöttem – mondta Schmitt Pál a tv2 reggeli műsorában. Schmitt, aki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) protokollfőnöke és hazánk svájci nagykövete is, újfent hangsúlyozta, hogy független jelöltként indul. Úgy véli, hitelességét csak ily módon képes megőrizni.

Nagy asszó lesz ősszel? – Schmitt Pál ma találkozik a Fidesz elnökségével 1Csend, rend, tisztaság, metró

A főpolgármesteri pozíciót tizenkét éve betöltő Demszky Gábor kihívója a budapestiek életminőségét, ezen belül is elsősorban a közlekedési és környezetvédelmi kérdéseket tartja választási programja fő csapásirányának. E téren Schmitt széleskörű nemzetközi tapasztalattal rendelkezik: mint a NOB felkészülési bizottságának tagja számos olimpiát rendezni kívánó város infrastrukturális, környezetvédelmi és biztonsági átvilágításában vett részt.

Schmitt Pál életútjaPárbajtőrvívóként csapatban kétszeres olimpiai bajnok (1968, 1972) és kétszeres világbajnok (1970, 1971).

• 1965.: A Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen diplomázik

• 1965-80.: Az Astoria Szálló igazgatóhelyettese

• 1980-81.: A Hotel Fórum igazgatóhelyettese

• 1981-83.: A Népstadion és intézményei főigazgatója

• 1983-: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja

• 1983-86.: Az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese

• 1986-89.: A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára

• 1989-: A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

• 1991-95.: A NOB Végrehajtó Bizottságának tagja

• 1993-1997: Madridi nagykövet, 1995-97 között Andorrába akkreditált nagykövet is

• 1995-1999: A NOB alelnöke

• 1998-: Berni nagykövet, 1999-től akkreditálva Liechtensteinbe is

• 1999-: A NOB protokollfőnöke

• Nyelvtudás: angol, francia, német, orosz, spanyol

• Nős, felesége Makray Katalin, az 1964. évi tokiói olimpia ezüstérmes tornásznője. Három lányuk van.

“A felszíni közlekedést egy részét át kell helyezni a föld alá, négyes, ötös metrót kell építeni” – tervezi Schmitt. A beruházás költséges, ám a négyes metró finanszírozásához szükséges összeg jelentős részével rendelkezik a főváros, a fennmaradó hányadra pedig hitelt lehet felvenni. Schmitt Pál szerint a tiszta környezethez való jogunk legalább annyira fontos, mint az egyetemes emberi jogaink, ezért főpolgármesterként elsődleges célja a tiszta levegőért, tiszta vízért, illetve a zajártalmak és a talajszennyezettség ellen folytatott küzdelem.

“Tíz év múlva leszünk olyan város, mint most Athén”

A 2012-es nyári olimpia megrendezéséről Schmitt úgy vélekedett, hogy a döntéssel mindenképpen meg kell várni a PricewaterhouseCoopers által készítendő megvalósíthatósági tanulmányt. “Tíz év múlva – amikor remélhetőleg már hat éve tagja vagyunk az Európai Uniónak – leszünk olyan város, mint Athén most, amely két év múlva olimpiát rendez” – jelentette ki a főpolgármesterjelölt.

Alakul a támogatók (polgári) köre

Schmitt Pált egyébként 14, a “polgári értékrend mellett elkötelezett” értelmiségi kérte fel a főpolgármesterjelölti pozícióra. Schmitt a jelölést elfogadta és lemondott svájci és lichtensteini nagyköveti tisztségéről.

Emlékezetes, a Fideszen belül első körben Pokorni Zoltán pártelnök, majd Martonyi János volt külügyminiszter neve merült fel a lehetséges indulók között. Az MDF budapesti választmánya a múlt héten támogatta Schmitt jelölését, de hivatalos ajánlást erről még nem tett. A végleges döntést az MDF országos választmánya hozza meg, a testület június 22-én ülésezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik