Belföld

Franciaország-Szenegál: 0-1

Óriási meglepetésre Szenegál legyőzte a vb-nyitómeccsén Franciaországot, a címvédőt. Bouba Diop találatával a világbajnoki újonc egyetlen góllal bizonyult jobbnak a VB- és EB-győztes európai csapatnál.

Szöulban, az 1988-as olimpia városában rendezték a 2002-es futball-világbajnokság nyitómérkőzését. Az összecsapáson az A csoportba besorolt franciák és szenegáliak találkoztak. A franciáknál hiányzott Zidane a csapatból, így a világ legdrágább játékosa nélkül állt ki a címvédő az afrikai tizenegy ellen.

A mérkőzés helyszíneA szöuli stadion 167 millió dollárért épült fel, és a hivatalos megnyitóra 2001 végén került sor, amikor a koreaiak 2:0-ra nyertek a horvátok ellen. A stadion költségeit a helybéliek kezdetben sokallták, de mára megbékéltek az építménnyel, amely a város egyik magaslatán található. Hogy miért éppen egy dombra építették a koreai héjára emlékeztető létesítményt? A válasz igen egyszerű: kihasználatlanul állt egy kisebb hegy, ahová senki sem akart magától költözni. A hegy ugyanis szemétből épült…

Az is érdekesség, hogy többségükben az egykori francia gyarmatokról érkezett játékosok szerepelnek a galloknál, tehát Nyugat-Afrika a legfontosabb toborzóhely az “európai” tizenegy számára. Így aztán nem véletlen, hogy a nyugat-afrikai Szenegálból is importáltak egy francia válogatottat, méghozzá Patrick Vieirát.

Franciaország-Szenegál: 0-1 1Az újságok nagy része Franciaország-Franciaország, illetve Nyugat-Afrika-Nyugat-Afrika meccsről beszélt a mérkőzés előtt, és tulajdonképpen mindkét állítás igaz: a szenegáliaknál olyanok is szerepelnek a csapatban, akik nem lettek francia állampolgárok, pedig lett volna rá esélyük, és egyébként is, a szenegáli csapat mindegyik tagja beszél franciául. A franciáknál pedig az együttes fele Afrikában született, vagy onnan származik.

A pályán így mindössze három ember volt, aki nem érthette, mit beszélnek a többiek: Bujszaim játékvezető (az Arab Emírségekből), és két segítője, a szaúdi el-Traifi és az argentin Rattalino.

A mérkőzés előtt minden újságíró megemlítette azt is, hogy a világbajnoki cím védője utoljára éppen negyven évvel ezelőtt, 1962-ben tudta ismét megszerezni a kupát, akkor egyébként Brazíliának sikerült a bravúr. (A szenegáli meccs után mindenesetre aligha érezték kellemesen magukat a franciák címvédésében bizakodók…)

A meccs is kezdődik, nemcsak a vébé

És akkor kezdődik a meccs! A szenegáliak rúgnak először labdába a XVII. labdarúgó-világbajnokságon, de nem sokáig játszhatnak, a franciák máris letámadják a labdát és az afrikai csapatot egyaránt.

A megítélt szabadrúgást Fadiga ívelte be és Diouf fejesét Barthez fogta biztosan az első perc végén.

A harmadik percben láthattuk az első francia támadást: Thuram futott fel a jobb oldalon, beadását azonban Trezeguet gyengén továbbította a kapu felé, pontosabban mellé… (Flash visszajátszás)

A 6. percben veszélyes szenegáli támadás alakult ki a jobb oldalon. Diouf lecselezte le Petit-t és beadását Fadiga lőtte külsővel gyengén kapura. Maradt a 0-0.

Ezután mezőnybeli küzdelem folyt a pályán: a védők és a védekező középpályások voltak ekkor a főszereplők. A 19. percben a mérkőzés első szögletét ívelhette be Petit, ám nem jutott el francia játékosig a labda.

Trezeguet: kapufa

A következő percben Trezeguet tört kapura, ám hosszan vette át a labdát, és Sylva, a szenegáli kapus az utolsó pillanatban – üggyel-bajjal ugyan, de – mentett. (Flash visszajátszás)

Petit, Henry, Trezeguet! Óriási passzokkal bontakozott ki a francia támadás: Petit indította Henryt, aki kivárt egy pillanatot, majd Trezeguet-hez adta tovább a labdát, aki óriási lövést eresztett meg, amely a szenegáli kapufát majdnem kidöntötte, ám onnan kifelé pattant a labda, maradt a 0-0.

Ezután Barthez bizonytalankodott: kiejtette Fadiga nem túl veszélyes beívelését, de másodszorra megfogta a labdát a francia hálóőr.

Vezet Szenegál!

Bouba Diop megszerzi a vébé első gólját: Szenegál vezet 1:0-ra. Diouf elfutott a baloldalon, beadott, Petit rosszul érkezett vissza, Barthez lábára passzolt, onnan a másik szenegáli támadó elé került a labda, amelyet Bouba Diop becsúsztatott a kapuba. (Flash visszajátszás)

A 38. perc végén Djorkaeff jól helyezett, de nem elég erős szabadrúgását fogta meg a bal alsó sarok előtt Sylva, a szenegáli kapus.

A 42. percben ismét Djorkaeff veszélyeztetett, de fölé bikázta a 16-oson belülről a labdát. A 43. percben pedig Wiltord lőtt kapura, de Sylva hárított. A francia mezőnyfölény tehát egyelőre nem mutatkozott meg gólokban.

A 47. percben a sokadszor megiramodó Dioufot Petit, a francia világbajnok alattomosan felrúgta, és megérdemelten megkapta a vb első sárgalapját. Ez volt az első félidő utolsó fontosabb eseménye, vagyis (egyelőre) maradt az óriási meglepetés, a szenegáliak vezetése a címvédő ellen.

Kezdődik a második félidő

A franciák nekiesnek a szenegáliaknak, ám ők továbbra is tartják magukat, helyenként egészen szép megoldásokkal mentenek az előretörő gall támadók elől.

Cissé (a szenegáli, nem a francia) a második félidő 49. percében önfeláldozóan vetődött be az előretörő Djorkaeff elé. A jogosan megítélt francia szabadrúgást a sértett ívelte be, de Bouba Diop kifejelte a labdát. Ezután Cissé buktatta Desaillyt, és ezért – Petit után – ő is megérdemelten kapott sárgalapot.

Az 55. perc végén Thuram futott fel jobb oldalon, beadását Trezeguet talán vállal továbbította, de kicsivel a szenegáli kapu mellé ment a labda. Egy perccel később a francia Henry a szenegáli kapu torkából fejelte kifelé(!) a remek beadást. (Flash visszajátszás)

Rohamoznak a franciák

Felgyorsulnak az események: Djorkaeff lövésére, a kipattanóra Wiltord rohamoz, Sylva azonban káprázatosan véd: előbb a sarokból tornázza ki Djorkaeff labdáját, majd Wiltord útját állja. Fél perc múlva Vieira fejesét hárítja a szenegáli bravúrkapus.

A 60. percben Lemerre szövetségi kapitány lecseréli az egyik legjobb franciát, a Zidane-t nem túl hatékonyan helyettesítő Djorkaeffet.

Fadiga és Henry: ismét kapufák

A szenegáliak sem maradnak adósak a helyzetekkel. Fadiga tör előre, és rátűzi a labdát, amely a francia kapu felső lécéről pattan ki a pályáról. Egy perccel később Henry ér bele a labdába a másik oldalon, és most a szenegáli felső léc hárít! (Flash visszajátszás)

Na most már történjen valami! – mondhatnánk, de történik is: a 77. percben Dugarry lerúgja a szenegáli Diattát, méghozzá a szenegáli tizenhatoson belül. A páros lábú becsúszást nem követte sárgalap.

A 80. percben bejön a franciákhoz is egy Cissé, Djibril. A Wiltord helyére becserélt játékos a galloknál szerepel, névrokona, Aliou Cissé pedig a szenegáli nemzeti tizenegyben.

Érik a meglepetés: szenegáli győzelem!

A 85. percben Leboeuf tűzi rá a labdát messziről, Sylva azonban halálbiztosan véd. Érik az óriási meglepetés: a vb-újonc győzelemre áll a világ- és Európa-bajnok európai csapat ellen!

Annyi bizonyos, megérdemelten vezetnek a jobbára védekező szenegáliak, hiszen kontráikkal életveszélyesen fenyegetik a vb-elsőt. A franciák mezőnyfölénye pedig nem vezetett eredményre, hiába lőtt élesen kapura a rendes játékidő utolsó másodperceiben Henry még egyszer, hiszen Sylva ekkor is védett.

Akárcsak a hosszabbítás harmadik percében, amikor az afrikai hálóőr Leboeuf közeli, de gyenge lövését hárította.

Ezután a bíró háromszor is a sípjába fújt, és ez az álmoskönyv szerint is azt jelenti, hogy véget ért a 2002-es világbajnokság első mérkőzése, ahol bombameglepetésre Szenegál diadalmaskodott Franciaország fölött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik