Belföld

Harc a gyárért – budapesti csokibúcsú?

A budapesti Stollwerck csokoládégyár sorsa függhet attól, hogy a Kraft Foods vagy a Raiffeisen bank kockázati tőkebefektető cége szerzi meg fölötte az ellenőrzés jogát. Ha nem sikerül eladni a gyárat, állítólag bezárás fenyegeti.

A Nógrád Megyei Bíróság elutasította a csokoládégyártó német Stollwerck AG mint fő tulajdonos keresetét, és jóváhagyta a Triász-Perry Kft. tulajdonszerzését a Stollwerck Budapest (SB) Kft.-ben. A Harc a gyárért – budapesti csokibúcsú? 1Triász-Perry tulajdonosa, a Raiffeisen bank kockázati tőkebefektető cége viszont ezek után vagyonkimentéstől tart, elsősorban attól, hogy az SB más cégekbe viszi át eszközeit, így a pralinégyártást is. Emiatt ideiglenes intézkedést kért a Fővárosi Bíróságtól, hogy tiltsa meg a budapesti csokoládégyár eszközeinek transzferálását. Justin István, az SB ügyvezető igazgatója ezeket az információkat nem tudta megerősíteni.

Nem ez lenne az első gyárbezárásAz RPEM sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy a Stollwerck-Kraft-ügylet során Oroszországban máris komoly beruházásokba kezdett a Kraft, éppen a táblacsokoládé-gyártásban.

A Stollwerck eddig Magyarországon a Tibi és az Americana csokoládét gyártotta, és az úgynevezett “golyós cukor” is az ő termékük. Ha a Kraft valóban óriásberuházásokat tervez külföldön, és a magyar üzemet is megszerezné, akkor az RPEM szerint a budapesti gyár léte is veszélyben forog, hatszáz dolgozó munkahelyével együtt.

Ullmann Pálné, a Stollwerck Budapest Kft. felügyelő bizottságának tagja, aki a munkavállallók érdekképviseletét látja el a testületben, elmondta a FigyelőNetnek, hallott arról az állítólagos, levélben közölt információról, mely szerint: ha nem sikerül a Kraft Foodsnak eladni a magyar leányvállalatot, akkor esetleg bezárhatják a budapesti csokoládégyárat.

A munkavállalók képviselője szerint ezt mindenképpen meg kellene akadályozni. Ullmann Pálné arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a Kraft venné meg a gyárat, akkor a Győri Keksz Kft.-éhez hasonló helyzet állhatna elő: a Stollwerck ugyanis korábban ugyancsak eladta a székesfehérvári kekszgyárát, amely utóbb a francia Danone-hoz került. A Danone-nál pedig jelenleg is zajlanak az elbocsátások, miután a francia cég racionalizálta a győri és a székesfehérvári gyár működését.

A Stollwerck a székesfehérvári gyáron kívül több üzemét is felszámolta. A Duna Keksz- és Ostyagyár gyakorlatilag beszüntette tevékenységét Kőbányán, a Zamat Kávé- és Kekszgyár pedig a Nestléhez került, amely 299 munkavállalót épített le a vásárlás után.

Kelet-Európában terjeszkedik a Kraft

A német Stollwerck AG 2001 nyarán megállapodott az amerikai Kraft Foods csoporttal a kelet-közép-európai, azaz orosz, lengyel és magyar érdekeltségeinek értékesítéséről. Az orosz és lengyel leányvállalatok eladása még tavaly befejeződött,. Magyarországon azonban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2002. március 28-ai ülésén elhalasztotta a döntést a Kraft irányításszerzésének jóváhagyásáról a Stollwerck Budapest Kft.-ben.

A GVH azért nem döntött az ügyben, mert időközben a Raiffeisen CEE Private Equity Fund L.P. (RPEF) és a balmazújvárosi önkormányzat közös cége, a Triász-Perry Kft. megszerezte a balmazújvárosi önkormányzattól az SB 1 százaléknál kisebb tulajdonrészét. Mint kisebbségi tulajdonost, a Triász-Perryt elővásárlási jog illeti meg – vélekedik a Raiffeisen Private Equity Management (RPEM) vezérigazgatója, Witold Szymanski.

A Raiffeisen tőzsdére vinné a budapesti céget

A Triász-Perry értesítést kapott a Stollwercktől, hogy az a Kraft Foodsnak kívánja eladni a magyar leányvállalatot. Ekkor a Triász-Perry – és a hátterében lévő RPEM – bejelentette, hogy élni kíván elővásárlási jogával. Az RPEM hajlandó ugyanannyit fizetni, mint amennyit a Kraft Foods ad a magyar gyárért. Az RPEM szeretné négy-öt év alatt önálló márkákkal jelentkező céggé fejleszteni az SB-t – vázolta a terveket Szymanski -, és 2006-2007 táján akár a tőzsdei kibocsátásra is kész lenne.

A Stollwerck-Kraft-ügyletet menteni kívánó Stollwerck AG ekkor bírósághoz fordult: Nógrádban a balmazújvárosi önkormányzat tulajdoni részesedésének átadását támadta meg (ezt a keresetet utasította el most a Nógrád Megyei Bíróság), és a fővárosi cégbíróságon is kifogást tett a Triász-Perry ellen.

Vagyonkimentés a Stollwerck Budapestnél?

Harc a gyárért – budapesti csokibúcsú? 2A fővárosi cégbíróság egyelőre nem hozott döntést, akárcsak a GVH, amely a perek lezárulására vár. Időközben azonban újabb események történtek, illetve történhettek: a Stollwerck Budapest Kft. taggyűlést tartott, amelyen az RPEM információi szerint akár bizonyos eszközök más cégekbe való viteléről is szó lehetett, sőt akár döntés is születhetett ebben az ügyben.

Az RPEM vezérigazgatója nem hozta nyilvánosságra az SB állítólagos döntéseit, de aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy esetleg a pralinégyártást és más eszközöket kivisznek a budapesti csokoládégyárból. Ez szerinte nemcsak az SB, hanem az RPEM érdekeit is veszélyezteti, ezért a Fővárosi Bíróságtól ideiglenes intézkedést kértek, vagyist azt, hogy tiltsák meg az eszközök transzferálását. Justin István, az Stollwerck Budapest Kft. ügyvezető igazgatója ezeket az információkat nem tudta megerősíteni a FigyelőNet megkeresésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik