Belföld

Csapatfigyelő: Franciaország

Bár a franciák a Belgium elleni felkészülési meccsen saját közönségük előtt, a világbajnokság előtti utolsó hazai fellépésükön kikaptak, alighanem a VB-győzelemre leginkább esélyes csapat a galloké: címvédőként és Európa-bajnokként indulhatnak a küzdelemben, ami példátlan, hiszen világbajnok együttesnek még sohasem sikerült a rákövetkező európai kontinensviadalon győzedelmeskednie.

A végső győzelemben persze nemcsak a mostani csapat bízik, hanem a korábbi szövetségi kapitány, Aimé Jacquet is, aki nemrégiben kifejtette: a jelenlegi együttes jobb, mint amilyen az övé volt 1998-ban (csak emlékeztetőül: az egy világbajnoki aranyérmes gárda volt)

Csapatfigyelő: Franciaország 1A franciák – ha megnyerik a vébét, akkor – sokat köszönhetnek Jacques Chiracnak: amennyiben ugyanis a korrupcióval vádolt, sokat támadott konzervatív köztársasági elnököt nem választották volna újra idén tavasszal, és esetleg Le Pen szélsőjobboldali népvezér kerül hatalomra, Zinedine Zidane és néhány más világklasszis visszalépett volna a válogatottságtól.

Csapatfigyelő: Franciaország 2A francia csapat összetétele régóta politikai ügy: a 98-as vébé lőtt Le Pen nem is tekintette franciáknak a színesbőrű és arab származású játékosokkal teletűzdelt gárdát, majd amikor megnyerték az otthon rendezett vébét, a franciák egyértelműen a szívükbe zárták a válogatottat, és óriási ünneplést csaptak körülöttük. Kitüntetéseket kaptak a focisták, akik a legnépszerűbb sztárok lettek, és akiknek népszerűségében persze a politikai elit is szívesen sütkérezett: a VB-győzelem után a politikusok támogatottsága átlagosan tíz százalékkal nőtt!

Csapatfigyelő: Franciaország 3Visszatérve a futballra, a válogatott gerincét a 98-as világ- és a 2000-es Európa-bajnok társult alkotja: a csodálatos Zidane (két gólt rúgott az utolsó VB-döntőben, és parádés kapáslövéssel döntötte el az idei Bajnokok Ligáját), az elképesztően durva Vieira, a támadó szellemű Djorkaeff és az inkább védekező, de a támadások építésében is aktívan részt vevő Petit a középpályán, Henry, Trézéguet, Wiltord és Dugarry a csatársorban, Leboeuf, Lizarazu, Desailly, Candela, Thuram a védők között, Barthez pedig a kapuban.

E sorból a vb előtti hetekben Henry szereplése volt bizonytalan, minthogy súlyos térdsérülést szenvedett, és csak az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy végül mégis játszhat a világbajnokságon. Zidane szintén megsérült. Először csak azt hitték, könnyebb húzódás történt a koreaiak elleni – amúgy megnyert – előkészületi mérkőzésen, utóbb azonban kiderült, hogy a világ legdrágább focistájának ki kell hagynia a szenegáliak elleni nyitómeccset.

Mellettük persze ott van a válogatottban az újonnan felfedezett Christanval és Djibril Cissé, a Manchesterben nyomuló Silvestre, a Bayernben szereplő Sagnol, és a Realban Zidane csapattársaként játszó Makelele. Sorolni is nehezen lehetne a klasszisok nevét, és még a sérülés miatt kimaradó Pires pótlása sem okozhat gondot Roger Lemerre szövetségi kapitánynak, jóllehet Pirest Angliában az Év játékosává választották az újságírók.

Ami egyébként a vébé nyitómeccsét illeti, a sportra szakosodott L’Equipe francia hetilap szerint Barthez kezd a gallok kapujában. Szenegál ellen biztosan pályára lép még a védelemben Thuram, Desailly, Leboeuf és Lizarazu.

A középpályát Vieira, Petit és Djorkaeff alkotja majd, míg csatárként Henry és Trezeguet léphet pályára. Az egyetlen bizonytalanság a harmadik csatárposzton maradt: még nem dőlt el, hogy Sylvain Wiltord vagy Christophe Dugarry öltheti-e majd magára a válogatott mezét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik