Belföld

Csapatfigyelő: Anglia

Az angol gárda az angol szurkolók legnagyobb meglepetésére jutott ki viszonylag könnyedén a világbajnokságra: csoportjában a németeket előzte meg, és így elkerülte az életveszélyes pótselejtezőt Ukrajnával (amelyen a németek Ballack révén jutottak tovább). A sikerben nagy szerepet vállalt a szövetségi kapitány, a svéd Sven-Göran Eriksson, aki az első külföldi edző ezen a poszton a labdarúgás őshazájában.

Csapatfigyelő: Anglia 1Különösen a müncheni 5:1-es győzelmet ünnepelték a szigetország szurkolói, akik azonban mégsem lehetnek eufórikus hangulatban: a jelenlegi német csapat legyőzése ugyanis előkészületi meccsen még a walesieknek is sikerült, márpedig a kisebbik brit hercegség csapata egyáltalán nem sorolható a világ élvonalába.

Az angolokat valóban aggaszthatja viszont, hogy a válogatott csapatkapitánya, Beckham a Deportivo elleni Bajnokok Ligája negyeddöntő áldozata lett: az első meccsen Diego Tristán, a spanyol csatár csúszott be olyan iszonyatosan, hogy hordágyon kellett levinni a Manchester United klasszisát, majd a visszavágón Duscher intézte el hetekre Beckhamet: az argentín-osztrák játékos egyzerűen eltörte az angol futballista lábközépcsontját. Beckham a legújabb hírek szerint újra edzésben van, de játéka egyelőre továbbra is bizonytalan, kérdéses, hogy az első vb-meccsen részt vehet-e a svédek ellen.

Csapatfigyelő: Anglia 2Ám nemcsak Beckham sérült meg az angoloknál: Nicky Butt, Kieron Dyer és Steven Gerrard után egy másik középpályás, Danny Murphy (FC Liverpool) is lehet, hogy hiányozni fog a vb-csapatból, miután súlyosan megrándult a lába egy edzésen.

És ők még csak a középpályások voltak: a védők között olyan sérültek vannak, mint Sol Campbell és Rio Ferdinand (az ő vételára 18 millió font volt két éve, ennyiért szerezte meg a Leeds United). Rio ferdinand azóta szerepelt a Kamerun elleni előkészületi meccsen, ám hibái nem győzhették meg a szakértőket arról, hogy jót tett volna neki a kényszerpihenő.

A Kamerun elleni felkészülési mérkőzés mindenesetre megmutatta, hogy Gerrard és Beckham nélkül gyakorlatilag megszűnik az angol nemzeti tizenegy szervezettsége, a két sérült középpályás egyelőre pótolhatatlannak tűnik. Az Afrika-bajnok elleni meccset végül döntetlenre hozták a britek (Fowler mentette meg az angolok becsületét, 2:2-re alakítva a végső eredményt), de semmiképpen sem lehetnek elbizakodottak a közeljövőre nézve…

Beckham, ha minden jól megy (ezek után, persze, mi mehetne jól?!) a világbajnokság második felére felépülhet, addig azonban elképesztően nehéz csoportmérkőzéseken kell túlesniük az angoloknak. A kétszeres világbajnok Argentínával (ahol Duscher szerencsére nem játszik), és két olimpiai bajnokkal, az Afrika-bajnok Nigériával és a vb-ezüst- és bronzérmes svédekkel kell megmérkőzniük a briteknek.

Bár egyesek szerint az angol csapat komoly esélyese a világbajnokságnak, arra azért érdemes emlékeztetni, hogy a britek csak házigazdaként, az 1966-os vébén tudtak világelsők lenni (egy mind a mai napig vitatott döntőbeli góllal).

Csapatfigyelő: Anglia 3Nézzük tehát az egészséges brit játékosokat: David Seaman, az Arsenal kapusának helye biztosnak tűnik a vébé előtt.

Gary Neville (Manchester United) a védelemben juthat szóhoz, ám az ő szereplése már korántsem olyan biztos, mint Seamané. A védelemben a már említett Rio Ferdinand és Sol Campbell sérülésekkel küzd, de Ashley Cole-ról és Garreth Southgate-ről szerencsére nem érkeztek negatív hírek.

Csapatfigyelő: Anglia 4A középpályán komoly gondokkal küzd a szövetségi kapitány. Ha Beckham felgyógyul, az sokat lendíthet a csapat játékán, addig a Bayer Münchenben játszó Hargreaves és a manchesteri Paul Scholes próbálhatja pótolni az együttes karmesterét. (Scholes amúgy csatárként is bevethető.)

Ami a csatársort illeti, itt viszonylag könnyebb helyzetben van a szövetségi kapitány: Eriksson minden bizonnyal Michael Owent, a Liverpool sztárját játszatja majd, aki éppen a négy évvel ezelőtti franciaországi vébén tűnt fel. Mellette szerepet kaphat a fiatal Darius Vassell, továbbá a rutinos Heskey, illetve Robbie Fowler, és a már-már veterán Teddy Sheringham, aki a koreai és a japán fűre (!) panaszkodott elutazásakor, minthogy szerinte az magasabb és vastagabb a megszokottnál.

Ahhoz képest mindenesetre, hogy mennyi balszerencse érte az angol csapatot a felkészülés során, aligha arra fognak a végső összesítésben panaszkodni, hogy megbotlottak a fűben…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik