Belföld

Örömlánypiac – adómentes övezet

Magyarországon senki sem foglalkozik az örömlányok nemzetgazdasági szerepével , pedig éves forgalmukat 125 milliárd forintra becsülik. A cseh statisztikai hivatal szerint 2000-ben ott legalább 16 milliárd forintnak megfelelő adótól esett el emiatt az állam.

Magyarországon egyetlen szervezet sem foglalkozik az örömlányokkal globálisan, így azt sem tudni, mennyi adót jelentenének az államnak. A cseh statisztikai hivatal egy közelmúltban készített felmérése szerint 2000-ben mintegy 5,6-6 Örömlánypiac – adómentes övezet 1milliárd koronát fizettek ki a cseh és külföldi partnerek az örömlányoknak szexuális szolgáltatásért. A FigyelőNet körkérdése szerint nálunk a Központi Statisztikai Hivatal eddig nem készített ilyen irányú felmérést, és egyelőre nem is tervezi az “éjszakai pillangók” által generált pénzforgalom és a kieső adóbevételek közelítő becslését. Hasonlóan tájékozatlannak bizonyult a Belügyminisztérium, az Országos és a Budapesti Rendőr-főkapitányság is.

Csehországban húzóágazat a prostitúció

A prostituáltak gazdasági teljesítménye a cseh hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékát tette ki 2000-ben. Mivel ez a pénz a feketegazdaságot bővítette, az állam mintegy kétmilliárd koronás adóbevételtől esett el. A statisztikai hivatal első átfogó szakértői elemzése szerint húzóágazat az örömlánypiac, hiszen a lányok 1,1 milliárd koronát költöttek kozmetikára, ruházatra, higiéniai eszközökre.

Csehországban a felmérések és a becslések szerint naponta mintegy 6300 prostituált kínálja szolgáltatásait egyrészt az utcán, másrészt az erre szakosodott szalonokban. Ilyen szalonokból hivatalosan 600 van. Szakértők szerint azonban számos lokál engedély nélkül is csak ilyen céllal működik. Egy-egy ügyfél átlagban 2500 koronát (18 ezer forint) fizet a szolgáltatásokért.

A bárok, lokálok mellett mintegy 1700-2000 olyan lakás van az országban, amelyben szexuális szolgáltatást kínálnak, gyakran alkalmi örömlányok. A prostituáltak egy-egy munkanapon átlag 2000 koronát keresnek. A nyári hónapokban a csehországi prostituáltak száma meghaladja a 10 ezret, sok közöttük az ukrán, az orosz, a bolgár, román és a szlovák lány is.

A statisztikai hivatal felmérése szerint a prostituáltak ügyfeleinek mintegy kétharmadát külföldi állampolgárok, főként németek teszik ki. A külföldiek így mintegy 3,7 milliárd koronát hagytak tavaly a cseh feketegazdaságban. A szexuális szolgáltatást nyújtó szalonok többsége a német, osztrák és a lengyel határvidéken, illetve Prágában működik.

Jelentős a piac Magyarországon is

Földi Ágnes, a prostituáltak szóvivője szerint Magyarországon 80-100 ezerre tehető a szexuális szolgáltatást nyújtó lányok száma, de sokan csak alkalomszerűen dolgoznak. Rendszeresen szerinte 20-30 ezer lány strichel az utcákon. Ők naponta 8-25 ezer forintot keresnek – helytől, illetve szezontól függően. Ez azt jelenti, hogy 50-250 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak le évente, és ebben nincs benne annak a sok tízezer lánynak a “teljesítménye”, aki alkalmilag űzi az ipart.

A lányok számára a Forma-1 a legnagyobb forgalomnövelő esemény, húzószezonnak számít a nyár, a külföldiek miatt, valamint a december – mondta Földi Ágnes -, hiszen ilyenkor karácsony előtt előkerülnek a dugipénzek, és a nagy robot után egy kis kikapcsolódásra vágynak az “ügyfelek”. A december ellensúlyozza az abszolút holtszezonnak számító februárt.

Nem titok, hogy – főleg nyáron – az örömlányok magasabb összegeket kérnek a külföldiektől, óvatos becslések szerint egy átlagos menetért 15-20 ezer forintot. A budapesti masszázsszalonokban 6-10 ezer forint az átlagos díj, de sok helyen ez fél óra ára; nagy árkülönbségek vannak városszerte. Vidéken a legszerényebbek a lányok, ott 2500-3000 forintért “elcsábítható” egy prostituált. Magyarországon többnyire az utcán kínálják magukat a lányok, s ha összejön az üzlet, jobb híján az autóban töltik el a pásztorórát.

Örömlánypiac – adómentes övezet 2Számla nélkül

A lányoknak havonta 35 ezer forintot kell fizetniük az egészségügyi könyvért, és sok olyan prostituált van, akit havonta 200-300 ezer forintra bírságolnak. Adót nem fizetnek, a számlaadás is csak addig a néhány napig működött, míg a média foglalkozott a piaccal. “Nem kivitelezhető – mondja Földi -, hiszen a lányok nem rohangálhatnak pénztárgéppel a kezükben, és az adóellenőrzés is problémákba ütközne, gondoljunk csak a más piacokon bevált próbavásárlás intézményére.”

Adót tehát nem fizetnek az örömlányok, ami azért csak első hallásra hangzik jól, hiszen nincs betegbiztosításuk, nem fizetnek nyugdíjjárulékot, tetemes összeget hagynak ott rendszeresen az orvosnál. Bár a New York-i egyezmény tiltja a prostituáltak adóztatását, a kiskapukat meg lehetne találni, ha például fizikai közérzet-javító tevékenységnek titulálnák a szolgáltatást. Földi Ágnes szerint átalánydíjas adózást kellene bevezetni a piacon, amit forgalomtól függően állapítanának meg. Azt a szóvivő sem cáfolta, hogy azért nehézségekbe ütközne a forgalom megállapítása vagy akár csak becslése is.

A prostituáltak érdekképviseleti szervezete mihamarabb fel kívánja keresni a kormányra kerülő Magyar Szocialista Pártot. Az adókérdésen túl még mindig nincs megoldva a türelemi zónák ügye, hiszen csak egy városban, Miskolcon jelöltek ki zónát, Budapesten pedig a védett övezetek miatt – így a szovivő – “kiszorulnak a kukoricásokba, illetve az erdőbe”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik