Belföld

Real: 64 millió dollárral jobbak voltak

"Puha" gazdálkodásával kimagaslóan jó eredményeket ér el az európai futballkupákban az immár kilencedszer Európa legjobbjává lett Real Madrid. A tavaly 64 millió dollárért szerződtetett Zidane fantasztikus kapásgóllal nyerte meg a Bajnokok Ligáját az évszázad csapatának.

Teljesült a papírforma, a FIFA által az előző “évszázad csapatának” minősített spanyol Real Madrid megnyerte az új évezred legrangosabb európai kupáját, a Bajnokok Ligáját (BL), és ezzel kilencedszer lett az öreg kontinens legjobb labdarúgó együttese.

BL-győztesek az első kiírás óta• 1992:

Barcelona

1993: Marseille

1994: AC Milan

1995: Ajax

1996: Juventus

1997: Dortmund

1998: Real Madrid

1999: Manchester

2000: Real Madrid

2001: Bayern München

2002: Real Madrid

Majdnem csőd 2000-ben: “puha” a Real költségvetési korlátja

Jóllehet órákig lehetne elemezni Roberto Carlos két “gólpasszát” (az egyik dobás volt), Raúl és Zidane teljesítményét, a Real Madrid nemcsak futballtudásban, hanem pénzben is messze felülmúlja vetélytársait: a 2000-ben még praktikusan csődben lévő, 210 millió dolláros adóssággal küszködő spanyol klub évente dollártízmilliókat mozgat, és a világ legjobb játékosait vásárolja meg.

A helyzet ennek következtében két évvel ezelőtt olyan rosszra fordult, hogy Sanz klubelnököt Florentino Perez váltotta a Realnál. Pereznek csak egy edzőpálya eladásával sikerült stabilizálnia a csapat további működését, és az új elnök nemrégiben bejelentette azt is: kivizsgálják, hová kerültek a Sanz idején eltűnt pénzek.

A konkurensek nem tudnak a Real Madrid óriási pénzköltése ellen védekezni; olyan szabályozás, amely limitálná a játékosokért adható maximális összeget, az amerikai kosárlabdával szemben a labdarúgásban nem létezik, és Spanyolországban a klubok pénzügyi ellenőrzése sincs megoldva. Így aztán az eladósodott Real az angol, a német és más csapatokkal szemben óriási előnyben van: nem kell tőzsdei vagy bármilyen más szabályozásnak eleget tennie, pénzügyeiből csak az nyilvános, amit nyilvánossá akar tenni. (A Real gazdálkodásáról a szocialista gazdaságok működését kutató Kornai János kifejezése juthat eszünkbe: a klubnak egyszerűen “puha” a költségvetési korlátja.)

Real-eredmények 100 év alatt• BEK/BL-győzelem:

9

UEFA Kupa: 2

KEK-győzelem: 1

Spanyol bajnok: 28

Spanyol kupagyőzelem: 17

Védekezés “puhaság” ellen

Az egyetlen módszer a “védekezésre”, hogy a konkurens klubok kikötik: eladott játékosaikat a vevő a jövőben nem adhatja tovább a Realnak: a spanyol Valencia például ilyen feltétellel értékesítette Mendietát, a világ egyik legjobb középpályását, attól félve – nem alaptalanul egyébként -, hogy a Real másik két sztárja mellé az ex-valenciás futballistát is meg akarja szerezni.

Hogy melyik két sztárról van szó a Real esetében? Aki nem látta a BL-döntőt, annak felidézhetjük: annak ellenére, hogy 2000-ben csaknem csődbe ment a klub, hatvanmillió dollárért mégis megvásárolta a portugál Luis Figót az ősrivális Barcelonától.

Real: 64 millió dollárral jobbak voltak 1Figo nem játszott különösebben jól a szerdai BL-döntőben, annál inkább a másik új szerzemény, akit 2001-ben igazolt le a Real. A francia világ- és Európa-bajnok, aranylabdás, a világ legjobb futballistájának két alkalommal is megválasztott Zinedine Zidane-ért 64 millió dollárt fizetett a madridi csapat.

A szerdai BL-döntőt elnézve, Zidane káprázatos, a 16-os vonaláról lőtt kapásgólja láttán alighanem megérte a befektetés. A Franciaországban született, algériai származású játékos ezzel már nem csupán az 1998-as világbajnoki döntő hősének mondhatja magát, hanem mostantól azzal is dicsekedhet, hogy ő döntötte el a BL sorsát.

Leverkusen, az örök második?

A 2002-es Bajnokok Ligája-döntőben két olyan csapat találkozott, amely hazája bajnokságát, kupáját és a BL-t is meg akarta nyerni. Egyik sem állt távol ettől a céltól, de a Real otthon a kupában a Deportivo La Coruna, a bajnokságban pedig a Valencia mögött szorult a második helyre. Még pechesebb a Leverkusen, hiszen a hazai kupában a Schalkétól kapott ki 4:2-re a fináléban, a Dortmund mögött pedig éppenhogy lemaradt a Bundesligában. Így hat év alatt negyedszer lett bajnoki ezüstérmes a Bayer, és immár a BL-ben is “csak” második helyet szerzett.

Puskás, a régi Real-sztárA Real Madrid egyik legnagyobb sztárja Puskás Ferenc volt, akit most is meghívtak Glasgow-ba, a BL-döntőre. Bár csupán 1958-ban került a csapathoz, és pályafutásának csak utolsó pár évét töltötte Madridban, világra szóló karrierjének fontos állomása volt. A mostani glasgow-i döntő kapcsán számtalanszor elhangzott, hogy 42 évvel ezelőtt – ugyanitt – az ő négy góljával nyert BEK-et a Real az Eintracht Frankfurt ellen (7:3 volt a végeredmény). De érdemes azt is megjegyezni, hogy 1961-ben Puskás a spanyol bajnokság legeredményesebb góllövője lett 27 találattal. (Ami az Eintracht Frankfurtot illeti, manapság a német bajnokság második ligájában szenved, és éppen az elmúlt napokban jelentették be, hogy Várszegi Gábor, illetve a Fotex lesz a klub új résztulajdonosa.)

Magyar is játszott a BL-döntőben

Az idei BL-döntőnek is volt egy magyar (pontosabban vajdasági) származású szereplője: Zoltan Sebescen (Sebestyén Zoltán) nem játszott rosszul a Bayer Levekusen színeiben. A második félidőben azonban lecserélték a német állampolgárságú, Stuttgartban nevelkedett, a Bayer előtt a Wolfsburgban játszó labdarúgót.

Sebescen honlapján egyébként megnevezte saját álomcsapatát, és valljuk be, nem sokat tévedett: szerepel a legjobb tizenegyben a Real Madridból Roberto Carlos, Figo és Zidane is. Igaz, Zidane Sebescen adatai szerint még a Juventusban játszik. Alighanem boldogabb lenne a leverkuseni focista, ha nem kellene most némileg frissítenie honlapját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik