Belföld

Hollandiában győzött a jobboldal

24.hu
24.hu

2002. 05. 16. 08:20

[FN] Győzött a jobboldal a tegnapi hollandiai választásokon: az ellenzéki kereszténydemokraták kapták a legtöbb szavazatot. A második helyen a lelőtt Pim Fortuyn Listája végzett. Valószínűleg ez a két párt alakít majd koalíciót a konzervatív liberálisokkal együtt. A tizenkét és fél millió szavazásra jogosult holland legalább négyötöde megjelent az urnáknál, hogy megválassza a százötven tagú képviselőházat. Az egyfordulós választási rendszerben kizárólag pártlistára voksolnak, a mandátumokat a szavazatok arányában osztják el. Hollandiában még soha nem szerzett egy párt abszolút többséget; most is arra számítanak, hogy hetekig-hónapokig tartó koalíciós alkudozás következik. Annál is inkább, mert a radikális, populista Pim Fortuyn Listája "a semmiből" néhány hónap alatt lépett elő esélyessé. A múlt héten agyonlőtt politikus tovább vezeti a róla elnevezett listát, amely sok tiltakozó, illetve együttérző szavazatot kapott. Az LPF ügyvédei tegnap pert indítottak három vezető politikus és több újságíró ellen azért, mert állításuk szerint Fortuyn lefasisztázása keltett gyilkossághoz vezető hisztériát. A megvádoltak szerint viszont éppen Fortuyn keltett hisztériát. Az újságíró-kamara a szólásszabadság elleni támadásnak nevezte a feljelentést. Részletek a Népszabadságban
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.