Belföld

Dunaferr – vagyon sürgősen eladó?

A FigyelőNet információi szerint rendkívül nehéz helyzetbe került az acélgyártó Dunaferr csoport , az egyik legnagyobb magyar iparvállalat. A cég fizetőképességének fenntartására operatív intézkedési terv készül és vagyoneladásokra is sor kerülhet.

A FigyelőNet információi szerint a Dunaferr-csoport sürgősen tőkeinjekcióra vagy valamilyen (állami) pénzügyi segítségre szorul. Dunaferr – vagyon sürgősen eladó? 1Egyesek 28-30 milliárd forintról beszélnek, de ebbe nem számítják bele egy új kokszoló esetleges megépítését, ami önmagában 26 milliárdba kerülhet.

Az elmúlt napok híre, hogy az Orbán-kormány bizalmát élvező menedzsment tagjai közül egyre többen tartják a válságkezelés reális módjának bizonyos vagyonelemek értékesítését.

Veszteség, fenyegetettségA Dunaferr vesztesége az első három hónapban 5,4 milliárd forint volt, ezért várhatóan az egész évi üzleti tervét módosítani kell. A cégcsoportot haladéktalanul át kell szervezni, hiszen például a kokszoló működési bizonytalanságai miatt havi 440 millió forint a veszteség. Egyes elképzelések szerint nincs szükség kokszolóra, ez azonban nemcsak importot gerjeszt, hanem 1000-1500 ember állását fenyegeti.

A Dunaferrnél zajló negatív folyamatok azonban nem kizárólag a vezetési problémákkal függenek össze: az acélipari világválság kereskedelmi háborúhoz vezetett az USA és az Európai Unió között, mindkettő védővámokkal igyekszik óvni saját piacait. Éppen ezért a két nagy gazdasági régión kívül eső államok acélgyártói kiszorulhatnak e piacokról, ami a Dunaferr esetében elsősorban az európai megrendelők elvesztése miatt aggasztó.

Részleges privatizáció vagy vagyonmentés?

Az egyik elképzelés szerint a Dunaferr Kereskedőházba, illetve a Dutrade és DÉG Rt. kereskedőcégekbe is tőkeemeléssel szállnának be az új tulajdonosok, de egy acélszerkezeti elemeket gyártó üzem teljes eladása is szóba került a választások óta. A javaslatok egyike szerint a Dunaferr eladná a korábban privatizált EMA Power energiatermelő cégben megmaradt részesedésének egy részét. A Dunaújvárosban lévő Dunaferr Klubhotel értékesítése szintén napirenden van.

Kálmán András, Dunaújváros szocialista párti polgármestere, a térség első fordulóban megválasztott országgyűlési képviselője a FigyelőNetnek elmondta: hallott arról, hogy a Dunaferr legutóbbi igazgatósági ülésén szóba kerültek ilyen tervek. Szerinte súlyos helyzetet teremtene, ha a cég életében oly fontos döntéseket az új kormány megalakulása előtt hoznák meg a Dunaferr irányítói.

Fideszesek és/vagy Acél-XXI-esek?

Kálmánt nemrégiben arról tájékoztatták, hogy a menedzsment nem akar e kérdésekről határozni. Ennek ellenére a május 21-ei igazgatósági ülésen ismét napirenden szerepelnek ezek az előterjesztések.

A potenciális vevők között korábban Fidesz-közeli vállalkozókat említettek forrásaink. Mások szerint viszont mostanában újból előtérbe kerültek egyes volt Acél-XXI-esek (a Dunaferr egykori vezetői) is, akik Fidesz közeli üzletemberekkel összefogva juthatnak akár érdekeltségekhez.

Dunaferr – vagyon sürgősen eladó? 2Vita a menedzsmentben

A vagyoneladásokról vita van a menedzsmenten belül is. Információink szerint Tóth László vezérigazgató ellenzi az előkészítetlen értékesítést, inkább a működést fenntartó rövid távú operatív intézkedési terv végrehajtásában hisz. Nem véletlenül jelentette ki a napokban, hogy az operatív tervet szeretné bemutatni az újonnan alakuló kormány illetékeseinek.

Jelenleg exlex állapot van a Dunaferrnél: Faragó Csaba például állítólag még mindig nem tájékoztatta hivatalosan a Dunaferrt, hogy lemondott elnöki pozíciójáról, csupán az ÁPV Rt.-nek címzett lemondó levelét kapta meg a vasmű. Az elnöki funkció megüresedése azért is gondot okoz, mert korábban az elnök sajátította ki a legtöbb döntési jogkört, és a vezérigazgató tulajdonképpen csak az utóbbi napokban kezdhetett a régóta szükséges átalakítási tervek egyeztetéséhez.

Éppen ezért hívták össze május 27-ére a társaság közgyűlését, hiszen mindenképpen szükség lenne az elnöki tisztség mielőbbi betöltésére. Állítólag az új elnököt nem “betonoznák be” nagy végkielégítéssel, vagyis a társaság nem akarja kész helyzet elé állítani az új szocialista-szabaddemokrata kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik