Belföld

Megjelent a SuSe Linux 8.0

A SuSe Linux 8.0 univerzális disztribúció. A számozás ugyan arra utal, hogy új szériáról van szó, de a verziószámoknak igazából még marketingszempontból sincs jelentősége. Mintegy kétezer programcsomagot tartalmaz.

Szentiványi Gáborral, a SuSe Linux AG magyarországi képviseletének vezetőjével a SuSe Linux 8.0 megjelenése kapcsán beszélgettünk az új termékről és a cég üzleti modelljéről. A számozás ugyan arra utal, hogy új szériáról van szó, s valóban számos újdonsággal gazdagodott a programcsomag, de a verziószámoknak igazából még marketingszempontból sincs jelentősége – mondta az ügyvezető igazgató.

Megjelent a SuSe Linux 8.0 1Telepítés három kattintással

A SuSe Linux 8.0 univerzális disztribúció, többféle értelemben is. Egyrészről nem egyszerűen operációs rendszer, hiszen mintegy kétezer programcsomagot tartalmaz: többek között számos különböző grafikus felületet, irodai csomagokat, tudományos szoftvereket, játékokat és szerver létrehozásához szükséges hálózati programokat is.

Egy kezdő, aki azért látott már számítógépet, ha még sosem használt Linuxot, 20-25 perc alatt, 3 kattintás segítségével telepítheti a rendszert gépére, jóval egyszerűbben, mint más operációs rendszereket. A guruk pedig a disztribucióban szereplő forráskód módosításával és újrafordításával elégíthetik ki speciális igényeiket.

Az otthoni felhasználók számára legfontosabb alkalmazásokból Szentiványi Gábor a magyar nyelvű és magyar szóellenőrzővel ellátott OpenOffice irodai programcsomagot és a tudományos oktatóprogramokat emelné ki. A szakértők számára érdekesebb programokból pedig a szervertermékek (NFS, Samba, Apache) legújabb vezióit.

Rejtekajtó nélkülA nyílt forráskód lehetővé teszi azt is, hogy akár személyesen, akár biztonsági audit során megbizonyosodhassunk: a szoftveren nincs rejtett “hátsó ajtó”. Így nyugodtak lehetünk, hogy adataink biztonságban vannak, és nem figyel meg bennünket a Nagy Testvér.

Válassz szabadon!

A Linux filozófiája a szabadságon alapul – hangsúlyozta beszélgetésünk alatt többször is Szentiványi. “Nyílt és szabadon módosítható a forráskód: az egyetlen megkötés az, hogy a módosított programot szintén nyílt forráskóddal kell továbbadni.”

A programok szabadon hozzáférhetőek, akár a teljes csomagot le lehet tölteni az interneten. A csomag megvásárlása azonban csaknem ezer oldalnyi magyar nyelvű dokumentációt és teméktámogatást is jelent.

A doboz tartalmaz mindent, ami például egy szerver működtetéséhez szükséges, de az általános programok egységbe csiszolásához bizony munka szükséges. Azok számára, akik szeretnék megspórolni ezt a munkát, külön megoldást kínálnak a SuSe egyéb termékei.

A választás tehát a vevő kezében van. Nem a cég dönti el, hogy mit szeretne a felhasználó, hanem ő, hogy mire van szüksége, s erre mennyi pénzt vagy mennyi saját szakértelmet kíván áldozni. Szentiványi hasonlatával: ha valaki otthon szerelni akar, eldöntheti, hogy ő oldja meg egy kombinált fogóval, vagy pedig a saját munka befektetése helyett pénzt áldoz inkább a feladatra, és felhív egy szerelőt.

A szolgáltatási paletta színeiA vállalati termékcsomagok mindegyike a SuSe Linux Enterprise Serveren alapul. A vállalati belső és külső levelezést intézi az E-mail Server csomag. A Connectivity Server, amely fájl-, nyomtató- és autentikációs szerverként egyaránt működik, eltérő operációs rendszerű (Linux, Mac, Windows) gépeket kapcsol hálózatba.

A Firewall on CD biztonsági megoldást nyújt, amely rendszeres újraindítás esetén lehetetlenné teszi a betörést a hálózatba. A Virtual Private Network egymástól földrajzilag távol fekvő helyi hálózatok összekötését teszi lehetővé biztonságos, titkosított csatornán.

Létezik Linux-alapú adatbázisrendszer is vállalatok számára. Ezt a SuSe Linux és az IBM DB2 ötvözetét nyújtó csomag kínálja.

Az üzleti modell – rugalmas befektetők

A Linux-csomagok árusítása fontos része a SuSe üzleti működésének, de a szinte önköltségi áron nyújtott csomagok mellett a cég más termékeket és szolgáltatásokat is nyújt. A SuSe Linux AG mögött, sok más Linux-céggel szemben nem tőzsdei részvényesek, hanem magánbefektetők állnak, ami a szektor nehezebb helyzetében is nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a cég számára.

Ez a termékpolitika letisztulásával is járt. Egyértelműen elkülönült a csomag terjesztése és a vállalati szervertermékek forgalmazása.

A nyílt forráskódú üzleti szoftverek előnyei közé tartozik, hogy nincs klienslicenc. Így nincs megkötés arra, hogy a megvásárolt programcsomagot három, ötven vagy éppen ezer gépen futtatják.

A stabilitást és a sztenderdizáltságot pedig elősegíti az aktív szoftverkarbantartási szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy az esetleges hibaelhárító csomagokat vagy fejlesztéseket patch formájában kapja meg a felhasználó, azaz úgy módosul a szoftver belső működése, hogy a felhasználói felület változatlan marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik