Belföld

Óvatos derűlátással a világgazdaságról

Két fontos hír látott napvilágot a hétvégén, mely a világgazdaság idei teljesítményének megítélésében nyújt segítséget. Az európai gazdasági növekedést veszélyeztető tényezőkről Ernst Welteke, a Bundesbank elnöke nyilatkozott. Az óvatosan derűlátó ázsiai kilátásokat pedig a sanghaji értekezlet summázta.

Fennáll az infláció veszélye az eurózónában

Az európai bérek, illetve az olajárak emelkedő trendje az infláció növekedésének kockázatát hordozza magában – nyilatkozta a hétvégén a német Bundesbank feje, Ernst Welteke, aki az Európai Központi Bank(EKB) igazgató tanácsának is tagja.

A vezető pénzügyi szakember szerint az említett tényezőkkel kapcsolatos fejleményeket nagy figyelemmel követik. Jóllehet az infláció üteme az idén némileg mérséklődött Európában, de nem esett vissza még arra a szintre, amit az EKB kívánatosnak tartana.

Welteke szerint az említett inflációnövelő tényezők különösen Németországban jelenthetnek veszélyt, de potenciálisan az egész európai növekedésre is. Kiegészülnek olyan veszélyekkel, mint az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatos bizonytalanság és a közel-keleti válság.

Végezetül megjegyezte: az alkalmazott monetáris eszközök, illetve az ezek hatását kifejező mutatók alapján látni kell, hogy az EKB politikája még egyáltalán nem korlátozó, és Európa gazdasága az év során fellendülhet, kiváltképp ha széleskörű, az USA növekedése által vezetett külső támogatást is kap.

Ázsia: még törékeny a gazdaság

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) által rendezett sanghaji értekezletet, mely tegnap fejeződött be, óvatosan derülátó hangulat jellemezte: a résztvevők szerint a tavalyi recessziós félelmek múlóban vannak, de széles körben elismerik, hogy az élénkülés és a gazdaságok ereje a térségben még gyenge.

Mindenesetre Ázsiában a vártnál hamarabb jelentkező első negyedéves gazdasági élénkülés támogatja a korábban elindított reformtörekvéseket, s ha ezeket sikerül keresztülvinni, akkor a térség sokkal sikeresebben néz majd szembe egy esetleg újabb gazdasági visszaesés vagy egy pénzügyi válság veszélyével.

A Sanghajban felszólaló egyik amerikai befektetési szakember szerint egyelőre az ad okot némi aggodalomra, hogy az Egyesült Államokban sem lehet teljes bizonyossággal erőteljes fellendülésről beszélni. Ezt pedig azt jelenti, hogy Ázsia sem számíthat hátszélre a tengerentúlról.

Elemzők is úgy összegzik az ázsiai befektetők véleményét, hogy az év második felében lehet majd a gazdasági élénkülés kedvező hatásait érzékelni. A tavalyi 130 milliárd dolláros külföldi magántőke-beáramlás 30 milliárddal lehet nagyobb az idén az ázsiai országokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik