Belföld

Jackson apuka befektet – mégis lesz kaszinó Hegyeshalmon

Késik ugyan, de nem hiúsul meg a Jackson-klán feje, Joe Jackson és az atlantai székhelyű Royal Distribution Inc. hegyeshalmi kaszinó- és hotelalapítási terve. A Crystal City néven futó beruházás értéke elérheti az egymilliárd dollárt.

Az osztrák Wirtschaftsblatt cikke szerint lehet, hogy meghiúsul a legendás popénekes, Michael Jackson apja, Joe Jackson és Hans Jackson apuka befektet – mégis lesz kaszinó Hegyeshalmon 1Asamer osztrák nagyvállalkozó hegyeshalmi kaszinó- és hotelépítési befektetése. A Crystal City névre keresztelt kaszinó és szállodakomplexum építése nem indul meg az idén tavasszal, építési tervek és az ezek függvényében kiadható kaszinókoncesszió hiányában. Egyelőre nincs is pontos dátum az 1,8 hektáros határ menti területre tervezett építkezés megkezdésére.

Joe Jackson, az amerikai Polgár apukaHa van “magyaros” vonás Michael Jackson karrierjében, akkor az az édesapa szerepe: Joseph (Joe) Jacksont nyugodtan nevezhetnénk ugyanis az amerikai “Polgár apukának”. Ő és felesége, Katherine kitalálta, hogy világsztárrá neveli gyermekeit. A színesbőrű amerikai család nem a sakkot, hanem a szórakozóipart választotta (ekkor Jackson apuka még darukezelő volt egy messzi északi iparvárosban), és a két szülő gyermekeiből Jackson Five néven együttest alakított.

A csapat sztárja már egészen fiatalon Michael volt, de a többiek, Jackie, Marlon, Tito és Jermaine sem voltak tehetségtelenek. A szegénynegyedből hamarosan úszómedencés-kosárlabdapályás kaliforniai villába költözhetett a népes família. A csapat menedzsere Joe Jackson volt. Az aranylemezek, sikeres dalok után Michael szólókarriert kezdett, és minden idők egyik legsikeresebb albuma, a Thriller is az ő nevéhez fűződik.

Csak csúszik a beruházás, de nem állt le

Egy ilyen horderejű beruházáshoz idő kell – indokolta Hans Asamer az FigyelőNetnek az építkezés megkezdésének késlekedését, és hozzátette: a projekt készülőben van. Sőt új – meg nem nevezett – befektető csatlakozott a Royal-Jackson-Asamer triászhoz.

A projekt magvalósítására kiszemelt hegyeshalmi területet a felső-ausztriai nagyvállalkozó, Hans Asamer adta el egy évvel ezelőtt 39,2 millió euróért Joe Jacksonnak és társának, a Royal Distribution Inc.-nek. Asamer a Wirtschaftsblattnak cáfolta a projekt esetleges leállásáról szóló híreket. Mint mondta: a befektetők őt nem értesítették a tervek feladásáról, sőt az amerikai alap elnöke, Jack Oekeke a közeljövőben látogat el a területre.

Ugyanakkor hozzátette: a mai napig nem született meg a befektetésről szóló üzleti terv, sőt építési tervek sem készültek. A terület beépítésének terveivel egyébként a szabadidőpark-építésben már jártas müncheni Tre csoportot bízták meg.

Jackson apuka befektet – mégis lesz kaszinó Hegyeshalmon 2A hegyeshalmiak türelmesen várnak

Egyelőre senki nem kért engedélyt a kaszinóberuházásra – közölte a FigyelőNettel Vincze Zoltán, Hegyeshalom polgármestere. A Hans Asamer nevével fémjelzett befektetői csoport az M15-öshöz kapcsolódó csomópontot kialakította (a területhez földcserével jutottak hozzá), és azt kérték, hogy a rendezési tervbe ipari parkként tüntessék fel.

Joe Jacksonnal nem találkoztak a polgármesteri hivatal képviselői, az egyeztető tárgyalásokon nem vettek részt. Vincze szerint a projekt túl van azon a stádiumon, hogy visszafordítható legyen.

A polgármester állítja, Hegyeshalom adottságai kiválóak, fekvése az autópálya, Bécs és Budapest közelsége, a légi és vasúti csomópontok miatt egyaránt kedvező. A beruházás mindenképpen hasznos lenne a városnak, de ha ezt a projektet nem valósítanák meg, akkor lesz helyette másik. Vincze szerint a befektetői szándék fennáll, csak a tavaly szeptember 11-ei terrortámadás sok korábbi tervet átrajzolt. Feltehetően ez is szerepet játszik a csúszásban.

Fuvarosból gigavállalkozóHans Asamer és üzlettársa, Johann Hufnagl fuvarozó cég alapításával kezdte 1959-ben. Röviddel ezután kavicsbányákat nyitottak, majd transzportbeton cégek alapításával és vásárlásával terjeszkedtek tovább. Mára a holding a bányászattól az ingatlanfejlesztésen át a turizmusig Európa számos országában jelen van. Magyarországon egy kavicsbányát üzemeltet, de érdekeltségei közé tartozik a mosonmagyaróvári ipari park is.

Asamer nem bukhat

Asamer elmondása szerint a Kristályváros “alapkövét”, a kaszinó üzemeltetéséhez szükséges koncessziót még nem szerezte be a társaság, igaz, nem is tehette, hiszen annak feltétele az, hogy az építési tervek elkészüljenek. Amennyiben Jackson és Oekeke megegyezik a tervekről, az osztrák üzlettárs feladata lesz az engedély beszerzése a magyar hatóságoktól – egy korábbi pénzügyminisztériumi látogatás alkalmával már kaptak is ígéretet a beruházók.

A szerződés szerint Asamer, akit az osztrák lapok nemes egyszerűséggel csak “ócskásbárónak” hívnak, az engedély beszerzésével jut hozzá a korábban említett vételár második részéhez. Ha azonban a beruházás mégsem valósulna meg, a Royal 3 millió dollárral és az 1,8 hektáros területtel “fizet” az osztrák bányatulajdonosnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik