Belföld

ADSL-körkép: hol, mikor, mennyiért?

Aki már belefáradt modemes internetkapcsolatába, az ADSL-re válthat. Számos szolgáltató bővítette termékei körét a szélessávú internettel, sőt némelyik a jelenleg futó tavaszi akciók keretében kedvezményeket is kínál.

Nem habozott sokáig az Enternet a Matáv múlt heti bejelentése után, mely szerint július elsejétől megszünteti az internetezőknek átalánydíjon, havi bruttó négyezer forintért kínált Mindenkinek csomagját és a 150 forintos kedvezményt. Az Enternet lecsapott a konstrukció nevére, és vinné a kedvezményes csomag ügyfélkörét is.

Miért érdemes ADSL-t választani?Az otthoni ADSL kapcsolatok letöltési sebessége 384 Kbps (csaknem hétszerese az 56 Kbps-os modemnek), feltöltési sebességük pedig 64 Kbps, ráadásul a szolgáltató garantálja is a sebességet. Elméletileg tehát nem történhetnek olyan belassulások, mint a UPC Chello szolgáltatásával hétvégenként. Az ADSL csomagok rendszerint tartalmaznak egy e-mailcímet, 20-25 MB e-mail tárterületet, valamint szintén 20-25 MB www tárterületet.

EnterNet: Mindenkinek ADSL kapcsolat

A Mindenkinek ADSL kapcsolat ötvözi a Matáv kedvezményeit: az előfizetés havi alapdíja bruttó 8125 forint, amely 20 óra internetet foglal magában. Ha elfogy a 20 óra, minden megkezdett percért 2,5 forintot, de naponta maximum nettó 150, azaz bruttó 187 forintot fizet a felhasználó. A belépési díj 28 125 forint.

Korlátlan ADSL kapcsolatot a fenti belépési díj ellenében bruttó 12 250 forintért kínál az Enternet. A szolgáltatás Budapesten és vidéken is ott vehető igénybe, ahol az alaphálózati szolgáltató biztosítani képes az ADSL csatlakozást.

ADSL-körkép: hol, mikor, mennyiért? 1A Datanet május végéig akciós áron kínál ADSL-t

A Datanet május 31-éig tartó akciójában a havi, illetve belépési díjak szintén a szerződéskötés futamidejétől függően változnak. A belépési díj 13, illetve 26 hónapos szerződés esetén 14 875 forint, legalább 39 hónapos szerződés megkötése esetén pedig elengedik az egyszeri belépési díjat. A legrövidebb futamidőre a havidíj 11 375 forint, 26 hónapra 10 375 forint, legalább 39 hónapos szerződéskötés esetén pedig 9812 forint.

A cég ügyfélszolgálata az ADSL kapcsolat beszerelését 30-60 napra ígéri, azaz a most kedvezményesen előfizetők várhatóan július végén élvezhetik legkorábban a gyors kapcsolatot. A Datanet számos vidéki nagyvárosban és elméletileg Budapest egész területén kínálja a szolgáltatást, bár ahogy az ügyfélszolgálatos fogalmazott: “minden utca, háztömb egyedi eset”, a lefedettséget és a vonalminőséget mindenütt egyedileg vizsgálják.

TVNet: egyéves szerződés kedvező havi díjjal

ADSL-körkép: hol, mikor, mennyiért? 2Ahol a Matáv infrastruktúrát biztosít – azaz számos vidéki városban és elméletileg egész Budapesten -, ott a TVNet is kínál ADSL szolgáltatást. Egyéves szerződéskötés esetén az egyszeri belépési díj 28 125 forint, a havidíj pedig 11 125 forint.

Borsosabbak az árak határozatlan idejű szerződéskötés esetén: a belépésért 56 250, havidíjként pedig 21 562 forintot számolnak fel. A szolgáltatás beszerelésének idejét a cég szintén a Matávtól teszi függővé: általában 4-5 hét a kihúzás ideje, ám előfordul, hogy még néhány hetet várakozniuk kell a gyors internetkapcsolat után vágyakozóknak.

Beszállt az ADSL-be az Inter.net is

A lakossági üzletág egyik legnépszerűbb internetszolgáltatója, az Inter.net is beszállt az ADSL-be. A belépési díj bruttó 30 ezer forint, a havi díj pedig egyéves szerződéskötés esetén 14 875, kétéves szerződés esetén pedig 13 625 forint. A beszerelési időt ők is a Matávtól teszik függővé, ügyfeleiknek általában azt ígérik, hogy 45 napon belül válik elérhetővé a szolgáltatás.

ADSL-körkép: hol, mikor, mennyiért? 3Még két napig akciósan az Axelerónál

Az Axelero ADSL Otthon szolgáltatás egyszeri belépési díja 29 900 forint, egyéves szerződéskötéskor a havidíj 14 900, kétéves szerződés esetén pedig 12 900 forint. Május nyolcadikáig tartó tavaszi akciója keretében a cég elengedi az első havi díjat, illetve a belépési díjból is 10 ezer forint kedvezményt ad.

Mint ismeretes, a Matáv múlt héten bejelentette, hogy július elsejével megszünteti Mindenkinek csomagját és a 150 forintos kedvezményt. A Mindenkinek csomagot használó 38-39 ezer felhasználónak azt ajánlja, hogy a jövőben térjenek át ADSL szolgáltatására. Az ország azon területein, ahol az előfizetők műszaki okokból egyelőre nem tudják igénybe venni az ADSL-szolgáltatást, a Matáv július 1-jétől átmeneti ADSL-pótló megoldást kínál: számukra az internethasználat telefondíja havi 60 óráig bruttó 7500 forintba kerül.

(Az írásunkban felsorolt árak bruttó összegként értendőek.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik