Belföld

AOL Time Warner – feldarabolják?

A kábelüzletág leválasztását tervezik az AOL Time Warner konszern vezetői. A cégcsoport feldarabolása nem is meglepő azután, hogy a gazdaságtörténet legnagyobb, 54 milliárd dolláros negyedéves veszteségéről volt kénytelen tegnap beszámolni.

AOL Time Warner – feldarabolják? 1Az America Online internetes szolgáltató, vagyis az AOL két évvel ezelőtt már produkált egy vállalattörténeti rekordot: 2000. januárjában megdöntötte az addigi csúcsot, és a valaha volt legnagyobb vállalati felvásárlást jelentette be. A Time Warner médiakonszernre tett ajánlatot, és utóbb meg is szerezte a többek között a Time magazint, a CNN hírcsatornát, az HBO kábeltévét, a Warner Bros. filmgyárat és a Warner Music zenei kiadót magába foglaló médiaóriást.

Az elemzők többsége helytelenítette, hogy az AOL hagyományos iparágba, a médiába fektet be, ahelyett, hogy a dinamikusan fejlődő technológiai szektort részesítené előnyben.

AOL Time Warner – feldarabolják? 2A média jobban jövedelmezett

Utóbb kiderült, hogy az elemzők tévedtek. A most keletkezett 54 milliárd dolláros veszteség ugyanis úgy adódott, hogy éppen a felvásárló, az AOL vesztette el időközben tőzsdei értékének jelentős részét (a “technológiai lufi kipukkadása” miatt), a haldoklónak hitt médiarészlegek pedig komoly, egyes esetekben 60 százalékos eredményjavulást értek el. A Warner Bros. például olyan sikeres filmeket forgatott, mint a Harry Potter és A Gyűrűk Ura moziváltozata. Közben az America Online bevételei stagnáltak, elsősorban az online reklámpiac visszaesése miatt.

Mindennek hatására az AOL Time Warner (AOLTW) konszern részvényárfolyama január óta 40 százalékkal esett. A cégcsoporton belüli erőviszonyok változását jelzi az is, hogy Gerald M. Levin távozni fog a vezérigazgatói posztról, és a jövő hónaptól a Time Warnertől érkező Richard D. Parsons veszi át az irányítást a mamutvállalatnál.

Az új vezérigazgatóban sem bíznak

AOL Time Warner – feldarabolják? 3Ugyanakkor Parsons érkezését sem fogadja üdvrivalgás a részvényesek körében: a korábban bankárként és jogászként tevékenykedő üzletembert nem tartják jó stratégának. Sokak szerint különösen arra nem képes, hogy egy médiacéget átlásson, irányítson és főleg “jó útra” tereljen, ráadásul ilyen óriási veszteségek után. (A veszteség egyébként nem készpénzben jelentkezik, minthogy az AOL értékcsökkenése inkább számvitel-technikai probléma – egyszeri leírás -, tehát nem azt jelenti, hogy 54 milliárd dollár “hiányozna” az AOL Time Warner kasszájából.)

Mindezek után nem meglepő az a hír, miszerint az AOLTW vezetői azt fontolgatják, hogy leválasztják a konszernről a Time Warner Cable (TWC) nevű kábelüzletágat. Ennek egyelőre csak egy részét bocsátanák ki a tőzsdére, de ez az akció is legalább 45 milliárd dollárra értékelné a TWC-t.

Vita az AT&T-vel

A TWC kisebbségi pakettjének tőzsdére vitele megoldást hozhatna az AOLTW és az AT&T konszern közötti vitában is, amely egy stratégiai szövetség körül alakult ki. Az AT&T ugyanis régóta kifogásolja, hogy nem származik haszna az együttműködésből, amelyet az AOLTW-vel tart fenn, Time Warner Entertainment néven. A TWC tőzsdére vitele most lehetőséget adna az AOLTW-nek arra, hogy készpénzfizetés nélkül kárpótolja az AT&T-t a be nem váltott ígéretekért.

Ugyanakkor az önálló TWC a kábelpiacon is aktívan felléphetne, miután éppen a Comcast cég éppen most vásárolná fel az AT&T kábelüzletágát, s ezzel éppen az AOLTW konszernt szorítaná háttérbe ezen a területen. (Erről lásd korábbi írásunkat: Kábelóriás született >>)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik