Belföld

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Bár a kormány eredményeit hangoztató üzenetek mellett szimbolikus negatív kampány eddig is folyt, a Fidesz most már direktben is áttért az MSZP-t negatív színben feltüntető propagandára. Orbán Viktor tegnapi beszédében arra kérte híveit, térítsenek, és mindenki hozzon magával még egy embert a következő fordulóra.

Medián a mandátumokrólA Median közvélemény-kutató intézet az MSZP-nek 198 parlamenti helyet – az abszolút többségnél öttel több mandátumot -, a Fidesz-MDF koalíciónak 167, a szabad demokratáknak pedig 21 mandátumot becsül.

“Nyugodt, komoly, visszafogott, őszinte, higgadt beszélgetésre jöttem közétek” – kezdte tegnap esti beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, a Testnevelési Egyetem aulájában.

“Miért is jöttünk össze? – tette fel a kérdést Orbán. – Azért, mert mindannyian tudjuk, hogy együtt erősek vagyunk. Azért, hogy őszintén tisztázzuk milyen helyzetben vagyunk. Végül pedig azért, hogy megbeszéljük, mit kell tennünk annak érdekében, hogy még jobban mozgósítsuk erőinket, hogy április 21-én megnyerjük a választásokat.”

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! 1A választás nem eldőlt, hanem leegyszerűsödött

“A Fidesz-MDF vasárnap 20, az MSZP pedig 25 egyéni mandátumot szerzett. Budapesten jelentős körzeteket vesztettünk el, és a reális esély a győzelemre csak néhány körzetben maradt meg. Vidéken viszont a Fidesz 12 megyében győzedelmeskedett, szemben az MSZP-vel, amelynek csak hét megyében sikerült ez. A Fidesz 2 millió 300 ezer szavazatott kapott, azaz 200 ezerrel többet, mint 1998-ban a három kormányra került erő összesen. Az MSZP előző négyéves kormányzása során egymillió szavazatot vesztett, a Fidesz viszont növelte támogatottságát” – összegezte Orbán az eredményeket.

A száraz, de nélkülözhetetlen matematikáról Orbán elmondta, hogy a 131, egyelőre bizonytalan sorsú egyéni mandátumból 85-ben a Fidesz-MDF jelöltjének kell bizalmat kapnia. És mindezt hogyan kell elérnie a pártnak?

Jusson el az ország minden szegletébe!

“Hogy sikerüljön célunk elérése, az ország minden sarkába el kell, hogy jusson: veszélybe került minden, amiért az elmúlt négy évben harcoltunk. Fel kell frissíteni az emberek emlékezetét: a szocialisták nem szavazták meg, sőt gátolták a kormány vívmányait.” Az elmúlt négy év során az ellenzék által nem támogatott intézmények közül Orbán megemlítette a családtámogatást, a diákhitelt, a lakástámogatási rendszert, a fogmegtartó kezelés ingyenessé tételét, a tb-járulék csökkentését, a nyugdíjemelést, a maffia- és drogtörvényt, illetve a minimálbéremelést.

Ki kivel?A Független Kisgazdapárt Pest megyei elnöksége arra kérte szimpatizánsait, hogy a választások második fordulójában mindenütt a nemzeti oldal jelöltjét támogassák az MSZP jelöltjével szemben. “Sérelmeinket, amelyek jogosak, tegyük félre, mert a Vörös-tenger újra elönt bennünket” – tartalmazta a párt közleménye. A választások második fordulójába bejutott három FKGP-s képviselőjelölt – Torgyán József, Szeifert Ferenc és Dán János – viszont megméretteti magát.

Bár Kupa Mihály tett olyan kijelentéseket, hogy visszalép az MSZP jelöltje javára, a Centrumpárt elnöksége arra kötelezte a pártelnököt, valamint Helmeczy László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és Gyenesei István Somogy megyei képviselőjelöltet, hogy vegyenek részt a választások második fordulójában. Továbbá bejelentették: a Centrum tudomásul veszi az MSZP kezdeményezését a tárgyalások megkezdésére, illetve a Fidesz – Magyar Polgári Párt közlését, hogy pártokkal nem tárgyal; és egyúttal tárgyalásokat kezdeményez az SZDSZ-szel és az MDF-fel.

Tárgyalások kezdődtek az MSZP és a Munkáspárt vezetése között is a második fordulóban történő együttműködésről. Az egyéni választókerületekben nyolc munkáspárti jelölt végzett a harmadik helyen, így ők bekerültek a második fordulóba.

“Ha a szocialisták alakítanának kormányt, a nagytőke és a pénztőke alakítana kormányt – pengetett már-már miépes húrokat Orbán. – Mert mi történt vasárnap óta a tőzsdén? Szárnyal a Mol. A szocialisták megígérték, hogy jelentős gázáremelés következik be, mivel a Mol részvényesek nem elégedettek hasznukkal. Minden országnak szüksége van nagytőkére és pénztőkére, de az ország vezetését nem bízhatjuk rájuk, mert ők csak saját hasznukat nézik, míg a kormány a polgárok hasznát nézi.”

“Magyarország utolsó szegletében is tudni kell, hogy újra liberális közbiztonság fenyeget” – folytatta Orbán, és kitért a kábítószerkérdésre is, amelyet az ellenzék anno szintén enyhébben ítélt meg. “Van, amit az életben nem kell kipróbálni ahhoz, hogy az ember nemet tudjon rá mondani. Aki igent mond a drogra, az az ördöggel cimborál.”

Menjetek és térítsetek!

Orbán beszédében méltatta a Széchenyi tervet is, amely szerinte egy igazi magyar világnézeten nyugvó, magyar gazdasági modell, olyan program, amelynek segítségével az ország felzárkózik a fejlett világhoz.

“Vannak emberek, akik mindig csak a végére veszik észre, milyen nagy dolgokról is van szó. Nekik találták ki a második fordulót. A feladatunk, hogy meggyőzzük a többieket, hogy elmenjünk szavazni, és hogy a következő fordulóra mindenki hozzon magával még egy embert” – zárta beszédét. A miniszterelnök szombat délutánra a Kossuth térre várja híveit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik