Belföld

Lustálkodni pénzért – felkészülés a több éves űrutazásokra

Egy Mars expedíció során az űrhajósok a súlytalanság állapotában lebegve éveket töltenek űrhajóba zárva. A hosszú utazás szimulálására a francia űrintézet önkénteseket toborzott, akik feladata, hogy három hónapot ágyban töltsenek.

Lustálkodni pénzért – felkészülés a több éves űrutazásokra 1Az Európai Űrközpont (ESA), és a francia illetve japán nemzeti űrkutató intézetek egy közös projekt keretében tanulmányozzák a több hónapos, vagy akár több éves űrutazásoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatását. Míg a Nemzetközi Űrállomásra és vissza 3-6 hónapig tarthat egy űrutazás, a Mars-expedíciók akár kétévig is elhúzodhatnak. Ilyen hosszú idő a súlytalanság állapotában izom és csont sorvadáshoz vezethet, valamint felléphetnek pszichés zavarok is.

Az optimális pozíció

A változó gravitáció szimulálására a legelőnyösebb pozíció a mínusz hat fokos dőlésszögű fekvőhelyzet. Ez az átlós testhelyzet csökkenti a gravitáció változásának a szervezetre gyakorolt hatásait.

Lustálkodni pénzért – felkészülés a több éves űrutazásokra 2A toulousei Medes klinika most zajló kísérlete során az önkéntesek három hónapot töltenek a mínusz hatfokos dőlésszögű pozícióban. A résztvevők kiválasztásánál szempont volt, hogy viszonylag homogén csoport jöjjön létre: a 14 önkéntes 25-45 év közötti férfi, akik mind testi, mind pszichikai állapotukat tekintve hasonlóak. A kísérlet első részére 2001 augusztus-december között került sor, a második felvonás pedig 2002 március-július között zajlik.

A “lustálkodók” napirendje

A résztvevőket reggel fél hétkor ébresztik, a lámpaoltás pedig este tizenegykor van. Az önkéntesek az egész napot az említett testhelyzetben töltik, így végzik étkezési és higiéniás szükségleteiket, sőt egy speciális zuhany segítségével a tisztálkodást is.

A kezdeti időszak után, amikor a jelentkezők fizikai állapotáról több felmérést is készítenek, a nap nagyrészét pihenéssel, olvasással, tévézéssel töltik. Ismerőseikkel, rokonaikkal telefonon érintkezhetnek. A három hónapos lazításért 10 ezer dollár üti a résztvevők markát.

Tornával és gyógyszerekkel a csont- és izomsorvadás ellen

Lustálkodni pénzért – felkészülés a több éves űrutazásokra 3Az önkénteseket a kutatók három csoportra osztják. Az egyik csoport az izomsorvadás ellen heti három alkalommal vízszintes pozícióban végzett tornával, speciális gyakorlatokkal védekezik. A másik csoporton a csontok és az izomszövetek állapotát stabilizáló gyógyszerek hatásait tanulmányozzák, a harmadik csoport pedig kontrollcsoportként működik.

A fizikai elváltozásokon kívül az ágyhoz kötöttség komoly pszichés megterhelést is jelent. Bár a kiválasztásnál szempont volt, hogy az önkéntes stabil, egészséges lélek legyen, a három hónapos mozgáskorlátozottság egyeseknél okozhat pszichés zavart. Ezért egy pszichológus csoport folyamatosan figyeli a részvevők lelkiállapotát.

Nagy megerőltetést jelent a felkelés

Ugyancsak elengedhtetlen a résztvevőknek a kísérlet utáni megfigyelése. Ágyban töltött három hónap után egyensúlyproblémák és erős szédülés léphet fel. Sokkal fokozottaban jelentkezik ez az űrhajósoknál, akik ténylegesen is a súlytalanság állapotából térnek vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik