Belföld

Butler kivonul Nyíregyházáról

Az acélszerkezeteket gyártó Butler Manufacturing Co. eladja európai érdekeltségeit, köztük a nyíregyházi székhelyű Butler Kft.-t. Az amerikai anyacég a romló eredmények miatt döntött az értékesítés mellett.

Butler kivonul Nyíregyházáról 1Az New York-i tőzsdén jegyzett amerikai Butler Manufacturing Co. az európai leánycégek veszteségei miatt úgy döntött, megválik magyar, lengyel, német és angol érdekeltségeitől – tudta meg a FigyelőNet. A kereskedelmi és ipari célú acélszerkezeteketet gyártó és forgalmazó Butler Kft. ügyvezetője, Hans Berger tájékoztatása szerint már megvan a vevő, de kilétéről csak annyit árult el, hogy már jelen van Magyarországon és nem amerikai.

A Butler 1997-ben vette meg magyar magányszemélyektől a Béker Kft.-t, sajtóértesülések szerint 1,5 millió dollárért. A gyártóközpontot a skóciai Kickladyből tették át Nyíregyházára, az ottani gyár fejlesztésére és a gépek beszerzésére mintegy egymilliárd forintot fordítottak.

A társaság Csehországba, Lengyelországba, Romániába, Németországba, Horvátországba, Ukrajnába, Izlandra és az Egyesült Királyságba exportálja a Nyíregyházán gyártott termékeket. Üzemcsarnokok gyártása mellett a Butler volt a beszállítója a hannoveri Expo 2000 Vadász György tervei alapján készült magyar pavilonjának is. A cég jegyzett tőkéje mintegy egymilliárd forint, 2000-ben 675 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.



Az évszázados anyacég

A Butler központja Kansas City-ben található, 1901-ben alapították, mára az acélszerkezetek gyártásában az egyik piacvezető poziciót tudhatja magáénak. A gyártó érdekeltségeken túl mintegy 1500 képviselete működik világszerte.

A Butler Inc. 2001-ben 897 millió dolláros forgalmat ért el, ez csaknem 70 millióval alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az észak-amerikai részlegnél 10 millió dollárral mérsékelték a működési költségeket, és a kapacitást is csökkentették tavaly. A divizió árbevétele 17 százalékkal csökkent 2000-hez képest. A nemzetközi részleg forgalma 5 százalékkal lett alacsonyabb tavaly, a gyenge európai eredményt a kínai divízió 5 százalékos árbevétel-növekedése ellensúlyozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik