Belföld

Végéhez közeledik a recesszió és a Greenspan-éra is?

Miközben a Wall Street az találgatja, kitölti-e végig 2004-ben lejáró megbízatását, Greenspan elnök óvatos beszédében a Kongresszus előtt úgy nyilatkozott, hogy bár az amerikai gazdaság még mindig sebezhető, ám közel a fordulópont.

Végéhez közeledik a recesszió és a Greenspan-éra is? 1Az amerikai gazdaság “közel van a fordulóponthoz”, egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi fékező erők fokozatosan megszűnnek, és a gazdasági aktivitás megszilárdul – mondta Greenspan elnök a Kongresszus előtt.

Az Fed elnöke szerint az egészséges növekedési pálya megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy a gazdaság talpraállása a korábbi recessziókat követő fellendüléseknél lassabb ütemben történjen. A Fed előrejelzése szerint az amerikai gazdaság idén valószínűleg 2,5-3 százalékkal bővül – az elmúlt ötven évben a recessziókat átlagosan 7 százalék körüli növekedés követte. (Tavaly éves szinten 1,1 százalékkal nőtt az USA gazdasága, ez 1991 óta a legalacsonyabb növekedési ráta volt. )

A piac úgy értelmezte az elnök szavait, hogy a Fed még egy ideig alacsonyan tartja irányadó kamatát, megkönnyítve ezzel a lakosság és a üzleti szféra hitelfelvételét. (A benchmark overnight kamat jelenleg 40 éves mélypontján, 1,75 százalékon van.) A 10 éves A2 minősítésű vállalati kötvények kamata tegnap 6,22 százalékra csökkent, csaknem 75 bázisponttal kevesebb, mint januári csúcspontján.

Kulcskérdés a vállalati beruházások alakulása

Ha a tőkebevonás költsége továbbcsökken, a vállalatok új beruházásokat is eszközölhetnek, ami a fellendülés szempontjából kulcskérdés – mondta Greenspan. Azt azonban az elnök kétli, hogy a vállalatok beruházásai elérnék a recesszió előtti szintet, amikor is az új évezredre való átállás következtében az IT kiadások rendkívül magasak voltak.

Az amerikai jegybank biztató jeleket észlel a félvezető- és a számítógépgyártó iparágban. A távközlési szektor várhatóan stagnál, a légiközlekedés, illetve repülőgépgyártás pedig gyengélkedik 2002-ben prognózisa szerint. Javulnak a munkaerőpiaci kilátások is, észlelhetően visszaesesett az elbocsátások száma – mondta Greenspan. Az Enron csődjét az elnök a gazdaság sebezhetőségének jeleként értékelte.

A tőzsdék felemásan reagáltak Greenspan óvatos beszédére: a Nasdaq 15 pontot esve, 1751 ponton zárt. A Dow Jones Ipari Átlagindex 0,1 százalékkal magasabba, 10127,58 ponton fejezte be a szerdai napot. A tízvéves futamidejű államkötvény hozama 4,88 százalékra csökkent.

Végéhez közeledik a recesszió és a Greenspan-éra is? 2 Kitölti-e idejét az elnök? – találgat a Wall Street

Greenspan elnök beszédében nem reagált az esetleges lemondásáról terjengő Wall Streeti pletykákra. Az elnök kinevezése hivatalosan 2004-ben, a következő elnökválasztás évében járle. Sokak szerint a választások évében nem szerencsés olyan horderejű kérdésekről dönteni, mint az új elnök személye.

Előrehaladott korára való tekintettel nem valószínű, hogy Greenspan újra vállalná a jelölést, így a piac azt tartaná a legzökkenőmentesebb váltásnak, ha az elnök a jövő év elején -a recessziót követő felívelésben, tulajdonképpen a csúcson – távozna.

A jelenleg 76 éves Alan Greenspant még Reagan elnök nevezte ki 1987-ben a Fed élére. Megtartotta az idősebb Bush elnök is, Clinton pedig 2000-ben, immár negyedszerre, újabb négy évre meghosszabbította megbízatását.

A mérsékelt republikánus Greenspan a közszereplést Nixon, majd Ford elnök tanácsadójaként ismerte meg. Carter elnök ideje alatt lélegzetvételnyi szünethez jutott, és New Yorkban William Townsend kötvénykereskedővel tanácsadó céget alapított. Onnan költözött Washingtonba 1987-ben, amikor Reagan felkérte a Fed elnöki pozíciójának betöltésére.

Greenspan legendák

A legendák szerint Greenspan beszédeit általában a fürdőkádban írja. Ugyancsak a legendák szerint, ha Greenspan a Fed Nyíltpiaci Bizottságának üléseire súlyos táskával érkezik, kamatmódosítást javasol, ha azonban táskája könnyű, a kamatokat változatlanul hagyja. A brókerek nagy bánatára csak arra nincs lehetőség, hogy az ülések előtt lemérhessék a táskát.

Greenspan évente 157 ezer dollárt tehetett zsebre a jegybankelnöki tisztségért, ez nemzetközi összehasonlításban nem túl magas kereset. Wim Duisenberg, az ECB elnöke több mint kétszeresével, 340 ezer dollárral gyarapíthatja évente számláját. Az angol jegybank elnöke azonban még nála is nagyobb, évi 345 ezer dolláros fizetéssel büszkélkedhet.

Végéhez közeledik a recesszió és a Greenspan-éra is? 3Greenspan elnök szabadidejében meghatározó szerepe van a klasszikus zenének, a tenisznek és második feleségének, aki főállásban az NBC újságírója, és akit 1997-ben, 12 évi udvarlás után vett feleségül. Greenspan életében a zenével való kapcsolat régről való: a középiskola után tett egy vargabetűt a zene irányába, első munkahelye egy swing együttes volt, ahol klarinétozott és szaxofonozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik