Belföld

1% Krisnának!

Mennyit adna egy jobb világért? Kérjük, adója 1%-ának felajánlásával támogassa a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége hitéleti és karitatív tevékenységét. Köszönjük! 1% lelki célokért.

Fordítsa lelki célokra adója 1%-át!

Tisztelt Hölgyem / Uram!

1997. óta a magyar állampolgárok minden év elején lehetőséget kapnak arra, hogy adójuk kétszer 1%-ával valamely egyház illetve társadalmi szervezet javára rendelkezzenek. Az így befolyt összegek jelentős segítséget nyújtanak az adományokból élő, nélkülözhetetlen társadalmi feladatokat ellátó intézmények működtetéséhez. Kérjük, amennyiben egyetért törekvéseinkkel, adója 1%-ának felajánlásával támogassa Ön is a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségét abban, hogy továbbra is szolgálhassa a magyar társadalmat.

Egyházunk történetisége

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége az öt világvallás egyikének, az ősi hinduizmus vaisnava (Visnu-, vagy Krisna-hívő) ágának képviselője hazánkban, amely napjainkban is világszerte többszáz-millió követőt számlál. Gyökerei több mint ötezer évre nyúlnak vissza, azonban Krisna imádata csak 1965 után, A.C. Bhaktivédanta Szvámi Prabhupáda, az akkor már hetven éves tudós szerzetes erőfeszítései nyomán vált ismertté a nyugati világban is: 1966-ban megalakult a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete, az ISCKON. A Krisna-hit első gyakorlói a ’70-es években jelentek meg hazánkban, s a közösség 1989-ben vált hivatalosan is bejegyzett egyházfelekezetté. A három templom illetve a tizenöt központ köré csoportosuló szerzetesek és papok jelenleg háromszázan vannak, a változatos társadalmi helyzetű és életkorú világi hívek száma pedig több ezer főre tehető.

Karitatív munka

Az “Ételt az Életért, Szegényélelmezési és Mentálhigiénés program” 1989 nyarán indult el Magyarországon. Jelenleg a rendszeres utcai ételosztások keretében évente több tonna hidegélelmiszert, a Budapest IV. kerületi, folyamatosan működő ingyenkonyhával együtt évi kétszázezer tál meleg meleg ételt juttat a rászorulóknak. A nyugdíjasok és a hátrányos helyzetű családok étkeztetésével más városokban is foglakoznak a híveők. Az elmúlt években az Egyház jelentős eredményeket ért el drogfüggő fiatalok rehabilitálásában is.

Könyvterjesztés

A Közösség egyik legfontosabb tevékenysége A.C. Bhaktivédanta Szvámí Prabhupáda védikus filozófiáról szóló könyveinek nyomtatása, illetve terjesztése. Írásai a védikus filozófia, vallás, irodalom és kultúra kimagasló alkotásai, melyek napjainkban több mint ötven nyelven jelennek meg. A Közösség szerzetesei a lelki tudás e gyűjteményeit adományok fejében terjesztik szerte az országban. Az ebből származó támogatások jelentős segítséget nyújtanak az egyház karitatív munkájához, új könyvek nyomtatásához és a központok fenntartásához.

Oktatás

Krisna-völgyben van az Egyház oktatási intézményénak, a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézetnek (BHAKTI) a központja is, melynek oktatói a hindu vallááásbölcselet, művészet és művészet tárgykörében az ország más egyetemein és főiskoláin is tartanak rendszeres előadássorozatokat. A BHAKTI minden évben a magyar közélet legkiemelkedőbb személyiségeinek részvételével rendez nyári egyetemet Somogyvámoson.

A Krisna-tudat tanításai

A Krisna-tudat legfőbb tanításai a Védákon alapulnak, s magas szintű erkölcsiséget követelnek az embertől, melynek alapkövei a tolerancia, az erőszakmentesség, a kábító- és mámorítószerektől való tartózkodás. Filozófiája szerint egyetlen, ám számtalan úton megközelíthető Isten van. Ebből következően a hazai Krisna-tudatú hívőknek nem célja, hogy más vallások követőit magukhoz vonzzák, sokkal inkább szeretnének az emberek boldogulása érdekében másokkal együttműködve egy univerzális lelkiséget, szellemiséget képviselni.

Krisna-völgy, Indiai Kulturális Központ és Biofarm – Somogyvámos

Az ősi indiai kultúra és az egyszerű, természetes életmód bemutatása érdekében 1993-ban Somogyvámos határában, egy 150 hektáros földbirtokon létrejött az Indiai Kulturális Központ és Biofarm, ahol helyet kapott Európa legnagyobb vaisnava temploma, egy indiai vegetáriánus étterem, valamint ajándéküzlet, képzőművészeti stúdió, fazekasműhely, biopékség, sajtüzem és natúrkozmetikai laboratórium. A farm lakói vegyszermentes eljárással több mint harmincféle zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényt termelnek, s tejükért teheneket tartanak. Itt van a központja az Egyház oktatási intézményének, a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézetnek (BHAKTI) is, melynek oktatói a hindu vallásbölcselet, művészet és tudomány tárgykörében az ország más egyetemein és főiskoláin is tartanak rendszeres előadás-sorozatokat. A BHAKTI minden évben a magyar közélet legkiemelkedőbb személyiségeinek részvételével rendez nyári egyetemet Somogyvámoson. Krisna-völgy 1995 nyarán nyitotta meg kapuit az idegenforgalom előtt, ahová évente több tízezer érdeklődő látogat el.

Támogatását előre is köszönjük.
Jó egészséget és sikeres musnkát kívánva tisztelettel üdvözli Önt:

Kozák Mihály(Egyházelnök)

_________________________

Technikai számunk: 0389
_________________________

Év közben adományaikat az alábbi bankszámlára küldhetik:
OTP 11702036-20661645

Ha további kérdése van, az alábbi elérhetőségeken
készségesen állunk a rendelkezésére:

Egyházi Adminisztrációs Iroda
1027 Budapest, Margit krt. 56. II./1.
Tel. / Fax: +36 1 212-6270, 212-2862
Postacím: 1286 Budapest Pf. 18.
E-mail: info@krisna.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik