Belföld

Mentőtanú az Enron-ügyben

Tovább folytatódik a már-már szappanoperához hasonlító Enron-ügy. A legutóbbi fejlemények szerint elképzelhető, hogy Kenneth Layt félrevezették, ezért nem vette észre már tavaly nyáron, hogy baj van.

A kongresszus bizottsági tagjai elismerően nyilatkoztak Ms. Watkinsról, aki volt olyan bátor, hogy szembeszálljon néhány nagyhatalmú üzletemberrel. A hölgy az Enron egykori alkalmazottja, és a Kongresszus bizottságának meghallgatásán súlyos vádakkal illette volt főnöke, Kenneth Lay menedzsmentjét, konkrét neveket is említve az ügyben. A koronatanúként kezelt exmunkatárs vallomása szöges ellentétben áll az elmúlt két hét bizottsági meghallgatásain hallottakkal.

Mentőtanú az Enron-ügyben 1Ms. Watkins az első, aki védelmébe vette Kenneth Layt, az Enron igazgatótanácsának egykori elnökét. Állítása szerint, bár ő már tavaly nyáron szóvá tett Laynél egy 700 millió dolláros könyvelési rést, kérve, hogy derítse fel, ki a felelős mindezért, főnöke azért nem érezhette az ügy súlyosságát, mert a vezetőség több tagja, például Andrew Fastow és Jeffrey Skilling félrevezette őt.

Csak találgatás?Skilling ügyvédje a vallomásról kijelentette, hogy nem valós tényeken alapszik, csupán találgatások és feltételezések elegye, amely nem egy besúgó emlékezése, hanem egy besúgó próbálkozása arra, hogy összegabalyítsa a szálakat, és bűnbakot állítson. A koronatanú egyébként Skillinget igen aktív, intelligens és tekintélyt parancsoló személyiségnek írta le.

Ms Watkins állítása nem csupán a korábban elhangzottakkal van ellentétben, hanem a törvényhozók Lay elleni kritikáit sem támasztja alá. A vádak egyúttal kétségeket ébreszt Jeffrey Skilling egy héttel korábbi vallomásával kapcsolatban is. Azt állította, nem volt előtte ismeretes akkoriban, hogy az Enronnál bármi is rosszul menne, és nem tudott az Enron kétes partnerszövetségeiről. Ms Watkins Skillingel kapcsolatban elmondta, hogy véleménye szerint a 2001-ben egy rövid ideig a vezérigazgatói posztot is betöltő üzletember azért távozott a cégtől oly sietve, mert előre láthatta a társaság pénzügyi problémáit.

Ott sem volt?Az Andersen szóvivője úgy vélte, a tanú annak ellenére, hogy igen határozottan és céltudatosan építette fel vádjait, nincs abban a helyzetben, hogy valós képet alkothasson a könyvelőtársaság munkájáról. Azt is hozzátette, hogy Watkins nem is vett részt azokon a megbeszéléseken, amelyeken az Enron vezetői az Andersen munkatársaival vitatták meg a cégpartneri viszonyok részleteit.

Ms. Watkins ezenkívül az Enron korábbi könyvelőcégét, az Arthur Andersent és az egykori jogi képviselőt, a Vinson & Elkins ügyvédi irodát sem kímélte. Állítása szerint az előbbi hibás számlakezelésért tehető felelőssé.

A koronatanú egy másik vezetőt is megvádolt. Andrew Fastowról kijelentette, hogy az többször is megpróbálta őt kirúgni az Enrontól, sőt számítógépét is lezáratta, miután ő megkongatta a vészharangokat. Továbbá nem kímélte Ms Watkins a már elbocsátottakat sem: megvádolta az egykori vezető könyvelőt és a vezető kockázatelemzőt is.

Nehezen viseli?Az albizottság szóvivője, Jim Greenwood az újabb meghallgatások kezdetén újságírók előtt elmondta, hogy bár a tanú számtalan ember ellen hozott fel komoly vádakat, mindazonáltal érezhetően lelkiismeretileg terhes számára, hogy ezek az emberek emiatt nehéz helyzetbe kerülnek.

A vizsgálat során Watkinst alaposan kikérdezték, hogyan és mikor tájékoztatta Layt az általa felfedezett hiányosságokról. A vallomás szerint a tanú először tavaly augusztusban küldött névtelen levelet az elnöknek, amelyben abbéli félelmeiről írt, hogy a társaság könnyen könyvelési botrányba keveredhet. Ezután még számtalan tanáccsal látta el az egykori elnököt, amelyek mind arra biztatták Layt, jelezze a világnak, hogy rossz háttértámogatást kap vezetéséhez, és hogy változtasson a cég PR-ján, amennyiben nem kíván az Enronnal hatalmas botrányba keveredni.

Az ügy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálataival folytatódik. Az illetékes bizottság folytatja a vizsgálatokat az esetleges illegális tevékenységekkel kapcsolatosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik