Belföld

Pannonhalmi Rajnai rizling 1999, Badacsonyi Pincegazdaság Rt.

A rajnai rizling a par excellence rizling, amely állítólag feltámadni látszik halottaiból, a chardonnay-ra ráunó népek újra keresik ezt az ugyancsak elegáns, karakteres, finom savakra fűződő, nagy tudású bort, Németország fő fajtáját, melynek szőleje bőségesen terem, rendes germán módjára jól bírja a cúgot, mellesleg tán nem is rokona mi olaszrizlingünknek.

Pannonhalmi Rajnai rizling 1999, Badacsonyi  Pincegazdaság Rt. 1

A rajnai rizling szeret Pannonhalmán is, a hajdan nagyhírű borvilág agyagos-homokos-löszös-barna erdőtalajos lankáin, ahol minden kis völgyben meghökkentően szép borokat szűrnek a falusiak. Ez így volt, amióta világ a világ: Szent Márton hegyén és környékén úgy a bencés szerzetesek, mint a francia és olasz hospesek élen jártak a szőlőtermesztésben. A Pannonhalmi-, vagy Sokoróaljai-dombság 1990-ben kapta vissza borvidék-rangját, melyet azért vesztett el, mert a filoxéra után sok direkt termőt telepítettek a szépséges domboldalakra. E sorok írójának is, midőn egy időben az idillikusan szép tényői völgy lakójaként lámpáskodott két szomszédos akáclombos kis faluban, Tényőn és Sokorópátkán, sok úgynevezett delaváriból képzett borfélét volt szerencséje elsajátíthatni kétkezi szomszédjainak kellemes társaságában a téli (tavasz, nyári és őszi) estéken. Az Amerikából jött direkt termőkkel, mint amilyen tehát a Delaware (Lord Delaware telepítette by the way az első európai szőlőtőkéket a keleti parton, 1619-ben, és álmában nem gondolt arra, hogy a róla elnevezett direkt termőből facsart bort fognak inni a XX. század végén a tényői völgyben), továbbá a Noah (“Noha”), az otelló vagy az Elvira, az a bibi, hogy több bennük a metilalkohol, mint az európai fajtákban. A metilalkohol erősen mérgező, ezért a bortörvény kiirtásra is ítélte a direkt termőket. Fehér szőlők nőnek tehát itten, bár hajdan igen híres volt a tényői vörös nevű, talán küvéféle bor is.

Ha jót s jól akar kóstolni a borra figyelő olvasó potom 800-900 forint közötti ársávban, emeljen le a polcról egy Pannonhalmi Rajnai rizlinget a Badacsonyi Pincegazdaságtól. A cég neve mondjuk nem túl költői, igazi kihívás ebből brandet faragni. A bor viszont meghökkentően kellemes, hibátlan kis ital nagyon szép tiszta borízzel, érdemes odafigyelni, és ha a polcon Badacsonyi Pincegazdaság feliratú bort látunk, azt levenni, mert tisztességes, szép borra van esélyünk, mely segít a téli (tavaszi, nyári, őszi) estéken. Világos szalmasárga szín, enyhén a jótékony kamillateára emlékeztető illat, almás íz, lágy sav és könnyűség. A minőség/ár arány tehát kitűnő, a címke és a szép palack kicsit ügyetlen eleganciája elfogadható, a nívós hétköznapi bor sültek és halak mellé jó szívvel ajánlható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik