Belföld

Tőzsdehét – bizonytalanság 8000 pont körül

Rossz hírek híján viszonylag nyugodt hetet zártak a világ tőzsdéi a múlt héten. Nem volt kivétel ez alól a budapesti parkett sem, a tőzsdeindex megállapodni látszik a nyolcezer pont feletti értékénél.

Az Egyesült Államokban a szerdai eseményekre fókuszáltak a befektetők: ezen a napon közölték a tavalyi bruttó hazai termék előzetes számait, és ugyanekkor ülésezett a Fed. Mint kiderült, ennek nyomán fordult a trend.

A negyedik negyedév meglepő módon növekvő GDP-vel köszöntött a világ legnagyobb gazdaságára: az egyszázalékos csökkenést jelző piaci konszenzussal szemben 0,2 százalékos bővülés történt. Tegyük hozzá, hogy mostanában a végleges adatok igen jelentős eltérést mutatnak az első becslésekhez képest, így nem lehet kizárni, hogy a későbbi statisztikák csökkenést mutatnak majd.

A nap másik eseménye a Fed ülése volt, ám azon nem született meglepetés: érintetlenül hagyták az 1,75 százalékos alapkamatot. Ez nagyjából megfelelt az elemzők várakozásának.

A Dow és a Nasdaq a hét eleji jelentősebb gyengülést követően péntekig már felfelé mozgott. Ennek eredményeképpen a Wall Street-i mutató pozitív szaldóval zárta a hetet, ugyanez a technológiai indexnek nem sikerült.

A kontinensen “tarolt az Alcatel”

Európában a tőzsdeindikátorok kisebb csökkenésének lehettek tanúi a befektetők, amihez az Alcatel kiábrándító eredménye is hozzájárult. Nem állt meg a távol-keleti tőzsdék látványos hanyatlása: a legszembetűnőbb a decemberben rekord mértékű munkanélküliséget, a múlt év egészében pedig az ipari termelés erős visszaesését elkönyvelni kénytelen Japán részvénypiacának esése volt. A Nikkei legutóbb a szeptemberi vesszőfutáskor zárt hetet tízezer pont alatt.

A kelet-közép-európai térségben az orosz piacot a lengyel követte a profitrealizálók listáján: a varsói WIG több mint két százalékot esett. Ezalatt a régió többi tőzsdeindexe emelkedni tudott, a BUX például öt nap alatt harminc ponttal ment feljebb.

Pedig a hét elején még másképp festett a parkett: az index három napig folyamatosan esett – bár a forgalom nem utalt nagyobb eladók aktivizálódására. Szerdán már csak 7800 pont környékén mozgott a tőzsdeindex.

Az utolsó két nap már a mostanában megszokott javulás jegyében telt. Csütörtökön az általános nemzetközi optimizmuson felül az is éreztette hatását, hogy egy neves elemzőtársaság, a Goldman Sachs rendkívül derűlátó prognózist közölt a magyar piacról. Eszerint a pesti értéktőzsde jelentős felfutás előtt áll, főleg a fejlett világ piacaival összevetve.

Pénz- és állampapírpiacA múlt héten éven belüli papírok aukciói zajlottak. A három hónapos MNB kötvényből a közel negyvenmilliárd forint értékű beérkezett ajánlat mellett tízmilliárdnyit bocsátottak ki, hét bázisponttal, 8,65 százalékra csökkenő átlaghozam mellett. Ugyanilyen arányú hozamesést mutatott a legrövidebb futamidejű diszkont kincstárjegy hozama is (8,68 százalék), amelyből kétszeres túljegyzés mellett húszmilliárdnyi jutott az elsődleges forgalmazókhoz.

A két héttel korábbi aukciókhoz képest emelkedő hozamszint alakult ki a hosszabb diszkontok esetében: a hat hónapos DKJ hozama (8,49 százalék) kilenc, a tizenkét hónaposé (8,2 százalék) öt bázisponttal kúszott magasabbra. Mindkét diszkontból a tervezettnél többet bocsátottak ki, az eredeti huszonöt-, illetve huszonhétmilliárddal szemben harminc-, illetve harminchatmilliárd forint értékű papírt allokáltak, miközben a hosszabb futamidejű jegyre beérkezett ajánlatok értéke meghaladta a százmilliárdot.

A másodpiaci hozamokat általában emelkedés jellemezte, kivéve a három hónapos és a hároméves lejáratot.

A DWIX index harminc bázispontot esett (8,82 százalék).

A forint árfolyama alig változott a dollárhoz (281,9) képest, a sávban 11,9 százalékra erősödve zárta a hetet.

Kormányfői segítség a Mol papíroknak

Az emelkedésben az is közrejátszott, hogy a Mol-részvények hihetetlenül magas forgalom mellett drágultak, a gázüzletágat érintő miniszterelnöki bejelentése után. A papírok árfolyama azt követően indult látványos emelkedésnek, hogy a hírügynökségek közölték Orbán Viktor nyilatkozatát, amelyben a kormányfő úgy fogalmazott: napirenden van az állami tulajdonlás az idén várhatóan már nem veszteségtermelő üzletág ügyében. Az olajpapír péntekre korrigálva egy százalékot meghaladó plusszal zárta a hetet, hét közbeni mélypontjához viszonyítva ugyanakkor kiugró volt a javulás.

A legjobb teljesítménnyel mégis a Richter dicsekedhet. Közel hat százalékot drágult, méghozzá rendkívül kedvező eredményének hétfői közzététele előtt.

Közel öt százalékot ugrott a Synergon, míg a Pick tulajdonosainak fele ennyivel kellett beérniük. A szegedi társaság papírjának kurzusát a BÉT-ről történő kivezetésről szóló, felügyelet által jóváhagyott szabálymódosítás húzta fölfelé. Eszerint, ha a hétfői napon a kivezetésről dönt a Pick közgyűlése, akkor az Arago az előző ajánlati árnál alacsonyabb árat nem adhat (ez jelen esetben 4270 forint).

A hét vesztese az öt százalékot zuhanó Mezőgép volt. A második helyet a Pannonplast, a harmadikat pedig a hírek szerint komoly pénzügyi zavarokkal küzdő Antenna érdemelte ki, három százalékot meghaladó csökkenéssel.

A múlt hét szerdáján véget ért a Csopak hosszú és néhány éve még mozgalmas tőzsdei pályafutása. 1494 forinton született az utolsó kötés, a társaság papírjaira tett vételi ajánlattal még csütörtök délutánig élhetnek a kitartó részvényesek.

Ami várható

Az előttünk álló héten az Egyesült Államok tavalyi termelékenységi és bérköltség indexei jelennek meg (február 6-án), ugyancsak ezen a napon közlik eredményeiket a Nasdaq legfontosabb tagjai, élükön a Ciscóval. Itthon a szállingózó gyorsjelentések adhatnak némi támpontot a nyolcezer pont körül bizonytalankodó tőzsdeindexnek.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
8131,5
0,43 %
14,03 %
Varsó WIG
15940,5
-2,27 %
14,50 %
Prága PX50
422,2
0,14 %
6,99 %
Frankfurt DAX
5097,1
-1,16 %
-1,22 %
Párizs CAC
4455,6
-0,64 %
-3,65 %
London FTSE
5189,7
-0,06 %
-0,53 %
Nikkei 225
9791,4
-3,48 %
-7,13 %
Hang Seng
10691,3
-0,76 %
-6,19 %
Dow Jones IA
9907,3
0,68 %
-1,14 %
Moszkva RTS
288,0
3,47 %
10,75 %
Mexikó BOLSA
6901,8
1,03 %
8,31 %
Rio Bovespa
12658,7
-3,83 %
-6,77 %
Nasdaq
1911,2
-1,37 %
-2,01 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik