Belföld

Végre a világ bajaival foglalkozhatnak…

Csütörtök reggel óta, egyelőre még tüntetők által sem zavarva törheti a fejét New Yorkban a világ legbefolyásosabb 3000 gazdasági vezetője azon, hogy merre és hogyan lenne jó kivezetni a világot a recesszióból.

Kapcsolódó cikkek Kedden már beszámoltunk arról, hogy Manhattenbe költözik a Világgazdasági Fórum >>

Nem a tüntetőké a főszerep

Most egy kicsit nehezebb antiglobalistának lenni, mint fél évvel ezelőtt volt. Aki Osama Bin Laden transzparenssel a kezében vonul a Világgazdasági Fórum szinhelye, a New York-i Waldorf Astoria elé, az örülhet, ha idejében lekapcsolják, mert így megúszhatja a lincselést. (Aztán az őrszobán még lehet, hogy véletlenül beveri a fejét a radiátorba.) De van-e olyan transzparens, amelyen a menetegetőzés olvasható: “Semmi közöm Bin Ladenhez, de harcolok a globalizáció ellen”? Ilyen bonyolult szövegekkel nehéz mozgósítani. Talán ezért kezdődött különösebb tiltakozás, tüntetés, demonstráció nélkül csütörtökön a World Economic Forum.

Törhetik a fejüket a szegénység felszámolásán

Amióta kíméletlenül terroristának számít mindenki, aki a kapitalizmust törvénytelen eszközökkel támadja, függetlenül attól, hogy azért, mert vallási fanatikus, vagy azért, mert elviselhetetlen számára emberek milliárdjainak reménytelensége – új stratégiákat kell kidolgozniuk a globalizáció ellenségeinek is. Nehezíti a dolgukat, hogy nagyrészt a terroristák nyakába varták a recessziót, pedig a légitársaságok csődje, az idegenforgalom visszaesése, az általános visszahúzodás a költekezésben csak tovább mélyítette a világgazdaság válságát.

Talán padlót fogtunk, vagyis nem kell nagyon aggódni, hogy a süllyedésnek még nincs vége. Erre utal Greenspan táskája, amiről tegnap már beszámoltunk >>, és az első nyilatkozatok is.

A szokásos CEO-eco-halandzsa is visszafogottabb, a legfontosabb témák sorrendje sem mellékes, és nyilván kevesen emlékeznek arra, hogy Soros György már évekkel ezelőtt szorgalmazta a világ legbefolyásosabb gazdasági szervezeteinek összefogását, a Föld, vagy kevésbé fellengzősen: a régiók válságainak enyhítésére.

Teljesen elzárták őket a külvilágtól

Most mintha ebből is megvalósulna valami. A rendezvény egyik társelnöke, Niall Fitzgerald, az Unilever londoni elnök-vezérigazgatója hisz abban, hogy megtalálják a kiutat a recesszióból. Ennek érdekében arról fog tanácskozni az üzleti élet 3000 nagyhatalmú szereplője, hogy miként csökkenthető a szegénység és hogyan javítható a kiegyenlítődés, illetve miként fejleszthető a biztonság és minimálizálható a sebezhetőség, valamint miként állítható vissza a fenntartható növekedés.

Fitzgerald azt is hozzátette, hogy nem elég, ha a résztvevők csupán kifejtik álláspontjukat (vagyis csak dumálnak), hanem reméli, hogy akciótervet is kidolgoznak (specific action plan). Abban is bízott, hogy minden szekcióból tiszta és érzékeny megfogalmazások születnek a problémákra, olyanok, amelyekben egyetértenek a résztvevők és egyetértés lesz a megvalósításban is.

Még csak az elején vagyunk, még a levegőben szállingózik néhány porszem abból a porfelhőből, ami szeptember 11-én gomolygott a város utcáin. Tüntetők persze csütörtökön is voltak, de csak imádkoztak, sárga sálban, dupla kordon mögött. New York 40 ezer rendőrjéből négyezernek kell urrá lennie a dühöngő antiglobalistákon, ha lesznek egyáltalán. Davosba biztosan elmentek volna.

Végre a világ bajaival foglalkozhatnak… 1A résztvevők egyébként hermetikusan el vannak választva az újságíróktól is. A biztonsági intézkedések olyan szigorúak, hogy odabent már szabadon közlekedhet mindenki. És ezúttal sztárok is lesznek közöttük. Valamiért Elton John és Alec Boldvin is ott lófrál majd, és jót beszélgethet Bill Gatesszel vagy Raymond Gilmartinnal, a Merck társelnökével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik