Belföld

A Pentagon vértelen háborúja

Az USA védelmi minisztere már szeptember 10-én, egy nappal a WTC-t ért támadások előtt meghirdetett egy háborút, ám ebben az esetben az ellenséget nem külföldön kell keresni. Ez a harc a Pentagon bürokráciája ellen folyik.

Fejenként 8000 dollárA Pentagon idei költségvetése 9,2 billió dollár. A költségvetés ezen kiadásának a 25 százalékával, illetve ennek a sorsáról még a minisztérium saját könyvvizsgálója sem képes elszámolni – a CBS News értesülése szerint. Ha ezt szétosztanák, minden amerikai férfira, nőre és gyerekre 8000 dollár jutna.

A szeptemberi terrortámadás, majd az azt követő válaszcsapások elvonták a figyelmet Donald Rumsfeld védelmi miniszter hadüzenetéről. A Pentagon bürokráciája ellen meghirdetett háború annak kapcsán került be ismét a köztudatba, hogy George Bush amerikai elnök kijelentette, hogy jövőre 48 milliárd dollárral többet kap a védelmi minisztérium a közpinti büdzséből. A hidegháború óta nem volt példa ilyen mértékű emelésre.

Egy könyvelő viszontagságai WashingtonbanJim Minery esetéből kiderül, milyen akadályokkal kell megküzdenie annak, aki veszi a bátorságot, és belefog a pénzügyek tisztázásába. A az amerikai védelmi minisztérium könyvelője annak a 300 millió dollárnak eredt a nyomába, amely hiányzott az éves beszámoló adatai közül, ám elmondása alapján saját felettese részéről is komoly ellenállásba ütközött: “Az igazgató rám nézett, majd azt kérdezte: Miért foglalkozol egyáltalán ezzel a dologgal? A felettesem tehát azt kérdezi tőlem, miért törődöm azzal, hogy jól végezzem a munkámat”

Jack Shanahan nyugalmazott admirális szerint a Pentagon pénzügyi helyzetének következetes és alapos átvilágításával ezt pénzt elő lehetne teremteni anélkül is, hogy az adófizetők zsebéből vennék ki. Nem ő az első, aki szóvá teszi a minisztériumban uralkodó pénzügyi fejetlenséget és az elszámoltatási rendszer hiányosságait. Franklin C. Spinney, a védelmi ügyek elemzésével foglalkozó osztály egykori tagja már 20 évvel ezelőtt címoldalra került azzal, hogy a misztérium könyvvezetését “könyvelési játékoknak” nevezte. Az ügy pikantériája, hogy Spinney a mai napig a Pentagonnál dolgozik, s szerinte a helyzet azóta csak rosszabbodott.

Magyarország, NATO-kötelezettségeinek megfelelően, idén a GDP 1,61 százalékát fordítja ilyen irányú kiadásokra. Ez 261 milliárd forint, a központi költségvetés 5,79 százaléka, az államháztartás kiadásainak több mint 3 százaléka. A GDP-hez viszonyított mutató számítása lehetőséget teremt a különböző országok összehasonlításához. Az USA esetében 2001-ben kevéssel 3 százalék alatt volt.

A Pentagon vértelen háborúja 1Hazánkban jobb a helyzet, mint az USA-ban – legalábbis az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legutóbbi vizsgálatai szerint. Az ÁSZ Honvédelmi Minisztériumhoz kapcsolódó vizsgálatainak eredményeiből kiderül, hogy hazánk a pénzügyi és számviteli fegyelem kérdésében szerencsére nem követi a tengerentúli példát.

A 2000. éves költségvetés végrehajtásáról szóló jelentés azzal zárul, hogy a HM éves beszámolója hiteles, a minisztérium vagyoni és pénzügyi helyzetéről megbízható és valós képet ad, bár akadnak benne apróbb hibák, hiányosságok. Így például az ÁSZ felhívja a figyelmet arra, hogy nem valósult meg az a terv, hogy a szerződéses katonák létszámát hétezerre emelik (ehelyett csupán 3577-en vannak). Az ingó és ingatlan eszközök karbantartása, felújítása sem a tervek szerint zajlott.

Itt is kényes téma a külföldi kiutazásokra költött pénzek elszámolása, hiszen az év végén még 217 személynél mintegy 100 millió forint el nem számolt útielőleg volt. Emellett érdemes kiemelni, hogy a társadalmi szervezetek támogatására szánt összegből 7 millió forintot a különböző laktanyák állományának fizikai felkészítésére költöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik