Belföld

Tőzsdehét – ismét nyolcezer fölött a BUX

Általában pozitív hozammal zárták a világ tőzsdéi az elmúlt hetet. Nyugaton csak visszafogottan emelkedtek az indexek, de egy-két fejlődő piacon szárnyaltak az árfolyamok. Ami a legfontosabb: itthon is.

Hétfőn Martin Luther Kingre emlékeztek Amerikában, a malomkerék keddtől kezdett őrölni. Folyamatosan ömlöttek a vállalati eredmények – általában a várakozásoknak megfelelő tartalommal, bár az Amazon.com nyereséges negyedéve mindenképpen kiemelendő a masszából.

Az Enron ügy abszolút kriminalizálódása mellett egy csődbejelentés véshető a gazdasági élet fekete könyvébe. Amint azt már várták, csődöt jelentett az USA második legnagyobb diszkont áruházlánca, a Kmart.

Amerika kissé emelkedett, Nyugat-Európa követte

Kedden messze a várakozások feletti ugrást mutató decemberi konjunktúraindex örvendeztette meg, úgy fél órára a Wall Street brókereit, ám a Downak szüksége volt egy másik lökésre, így két napig lefelé tartott. Greenspan, a Fed elnöke csütörtöki beszéde alatt meglehetősen idegesen mozogtak a tőzsdeindexek, de a végül is pozitív hangú szenátusi meghallgatás nyomán végül kismértékű emelkedéssel zárták a hetet az USA főbb börzemutatói.

Greenspan gazdaságértékelésének más eredménye is lett. Az öreg” fellendülés esélyét láttató szónoklata nyomán csökkent a január 31-én esedékes Fed-üléstől kamatcsökkentést várok száma. Jelenleg változatlan kamatszintet jelez a konszenzus.

Európában a hetet az Infineon profit warningja nyitotta, ráadásul az eurózónára vonatkozóan a vártnál gyengébb decemberi inflációs adat jelent meg. A francia lakossági fogyasztás immár három hónapos erősödésének aktuális számai, valamint a Siemens kedvező eredménye ugyan bizalommal tölthette volna el a befektetőket, a kontinens tőzsdéin mégis inkább kivárásra lovagoltak.

Csütörtökön a Nokia kavarta fel az állóvizet. A társaság a várakozásokat, illetve saját prognózisát meghaladó negyedik negyedéves eredménnyel azonnal emelkedésbe kergette a részvénypiacokat.

A nagy fellendülést követően szintén Skandináviából és ugyanabból a szektorból érkezett a hidegzuhany: az Ericsson rendkívül gyenge és veszteséges negyedévről számolt be részvényeseinek. A Nokia a múlt hetet több mint tízszázalékos emelkedéssel zárta, a svéd vetélytárs papírja közel öt százalékot esett.

A vezető indexek teljes mértékben amerikai társaikra hagyatkoztak. Egy százalékon belüli emelkedéssel fejezték be a hetet.

Pénz- és állampapírpiacHétfőn a várakozásoknak megfelelően újfent kamatszintet csökkentett a Magyar Nemzeti Bank. A fél százalékos vágás mértéke azonban meglepte a huszonöt bázispontra készülő piacot.

Másfélszeres túljegyzés mellett tizenegy bázisponttal 8,72 százalékra csökkent az MNB kötvény aukciós hozama hétfőn, a papírból tizenötmilliárd került piacra. A hét egyetlen diszkont kincstárjegy aukciójára negyvenmilliárdnyi ajánlat érkezett, ebből az ÁKK az előzetesen meghirdetett húszmilliárdot fogadta el, a három hónapos DKJ hozama hat bázisponttal 8,75 százalékra emelkedett.

A két héttel ezelőtti aukcióhoz képest nyolc bázisponttal mérséklődött a hároméves államkötvény hozama (7,29 százalék), az ötéves papír idei első kibocsátásán nyolcvanhét bázispontos esés mutatkozott (6,87 százalék). Mindkét papírból többet bocsátott ki az ÁKK, mint amennyit tervezett, a 2005/G-ből harminc- helyett negyven-, a 2007/D-ből harminc- helyett harmincötmilliárdnyit juttattak az elsődleges forgalmazókhoz.

Vegyesen mozogtak, és nem mutattak túl nagy változást a referenciahozamok a múlt héthez képest. Egyedül a hat hónapos lejáraton következett be nagyobb csökkenés.

A DWIX index hét bázispontot esett (9,12 százalék).

A forint a dollárral (280,9) szemben több mint két százalékot esett, a sávban 11,7 százalékon zárta a hetet.

Itthon és a régióban: változatlan lendület

Kelet-Európa részvénypiacai tovább meneteltek. Prágában négy, Varsóban és Budapesten három-három százalékkal szaladtak meg a tőzsdeindexek. Csak Moszkvában érvényesült ismét a profitrealizálás hatása.

Hétfőn a cseh és a magyar jegybank is kamatcsökkentésről döntött. Ezzel sikeresen gyengítették a koronát, illetve a forintot.

A BUX öt napig folyamatosan emelkedett. A hét vége felé sikeresen törte át az addig csak napon belül elért nyolcezer pontos szintet. Pénteken mindössze négy ponttal 8100 alatt zárt az index, ez közel egy év csúcsát jelenti. A forgalom meglehetősen ötletszerű kereskedést sejtetett, a hétfői hárommilliárd forintot követően másnap több mint háromszor ennyit mértek, a heti átlag hat és félmilliárdot tett ki.

A hét nyertese a Synergon volt, bár nyolcszázalékos erősödése szinte kizárólag a pénteki felfutásához köthető. Az indexet három blue chip húzta. Több mint öt százalékkal drágult, és 20 000 forint feletti árával új csúcsot döntött az OTP. Négy százalékkal ugrott meg a Richter. A Mol pedig úgy tudott három százalékot javulni, hogy a PKN döntést ismét elodázták. A Matáv viszont már alig tudott mozdulni, egy százalék alatti plusszal zárta a hetet.

A vesztesek listáján az IEB szerezte meg az első helyet, ötszázalékos csúszással. A NABI papírját több hetes felfutása után profittaking húzta a mélybe, majd egy új Los Angeles-i megrendelés híre három és fél százalékra mérsékelte a heti buktát. Ezalatt a másik gépipari társaság, a Rába új megrendelésének hírét, valamint az amerikai piacon stagnáló értékesítést prognosztizáló cégvezetői bejelentést a részvény árának enyhe emelésével jutalmazták a befektetők.

Mi várható?

Makroadatokkal telített napokra készülhetünk, Amerikában kedden az aktuális fogyasztói bizalmi indexet, szerdán a GDP csökkenés IV. negyedéves mértékét, csütörtökön a lakosság fogyasztásának, pénteken pedig a munkaerőpiac januári indikátorait közlik. Itthon mindössze a decemberi termelői árindex jelenik meg, úgyhogy ezúttal a szokásosnál nagyobb külpiaci hatással kell majd számolnunk.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
8096,9
3,10 %
13,54 %
Varsó WIG
16311,6
3,01 %
17,16 %
Prága PX50
421,6
4,00 %
6,84 %
Frankfurt DAX
5156,6
0,67 %
-0,07 %
Párizs CAC
4484,3
0,80 %
-3,03 %
London FTSE
5193,0
1,29 %
-0,47 %
Nikkei 225
10144,1
-1,45 %
-3,78 %
Hang Seng
10773,0
-1,82 %
-5,48 %
Dow Jones IA
9840,1
0,70 %
-1,81 %
Moszkva RTS
278,3
-3,94 %
7,03 %
Mexikó BOLSA
6831,4
3,50 %
7,21 %
Rio Bovespa
13162,3
-1,57 %
-3,06 %
Nasdaq
1937,7
0,38 %
-0,65 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik