Belföld

Tőzsdehét – a másodvonal is segített a BUX-nak

Szinte kivétel nélkül lefelé tartottak a múlt héten a világ fontosabb tőzsdeindexei, a magyar részvények azonban az amerikai vállalati eredmények miatt negatív külpiaci hangulatban is kisebb emelkedést tudtak felmutatni.

Argentínában megnyitották a néhány napig szüneteltetett kereskedést, a Merval index folytatta is az erős emelkedést, de a peso drasztikus leértékelődése azonnal erodálta az árfolyamnyereséget. Az argentin valuta a múlt héttől viszonylag szabadon lebeg, a január elején történt leértékelés óta közel száz százalékkal értéktelenedett el.

Tengerentúl és Európában: kézen fogva lefelé

Amerikában a negyedik negyedéves vállalati profitok nagysága (illetve hiánya) mozgatta az indexeket. A Wall Streeten jegyzett legnagyobb társaságok közül a General Electric és a Microsoft ugráltatta a piacot, előbbi a várakozásnak megfelelő, utóbbi a rekord árbevétel mellett elért, várakozásokat meghaladó eredményével. Aztán rögvest el is keserítetették a befektetőket, negatív kilátásokat vázolva fel.

A két legnagyobb processzorgyártó, az AMD és az Intel eredménye ugyan hozta a várakozásokat, ám a pesszimista előrejelzések itt is lefelé vitték az árfolyamokat. Ráadásul magukkal húzták a többi chipgyártó részvényét is.

A J.P. Morgant erősen megviselték az argentin események, valamint az Enron csődje: veszteséges negyedévet jelentett be a társaság. Másfél éve folyamatosan veszteséges a Yahoo!.

A decemberi inflációs számok ugyan a vártnál kedvezőbben alakultak, ám az ipari kibocsátás ismét csak a várakozástól elmaradó szintet ütött meg. A héten közölt, meglepően magas értéket hozó bizalmi indexek mellett a Fed szerdán kiadott Bézs Könyve gondoskodott arról, hogy tejes legyen a bizonytalanság a makrogazdasági folyamatok megértésében.

A Dow Jones több mint két százalékot esett, egyre messzebb kerülve az ötszámjegyű indexértéktől. A Nasdaq négy és fél százalékos eséssel zárta a hetet. Hasonló negatív teljesítményre szeptember óta nem volt példa.

Európában a német GDP előrejelzéseknél gyengébb, mindössze 0,6 százalékot kitevő tavalyi növekedése szolgált negatív alappal a piacoknak. A Siemens jelzést adott ki arról, hogy az elemzők nyugodtan emelhetnék prognózisaikat a társaság idei évére vonatkozóan, de hiába: a DAX-ot is megnyomorgatták az amerikai események.

A brent olaj tíz százalékot zuhant, miután Amerikában enyhe az időjárás, az erős emelkedést mutat a készletek szintje.

Pénz- és állampapírpiac Tizenötmilliárdnyi MNB kötvény kibocsátására került sor hétfőn, háromszor ennyi beérkező ajánlat mellett. Az aukción 8,83 százalékos átlaghozam alakult ki, ez hetvenhárom bázispontos csökkenés. Ötvenkét bázisponttal esett a három hónapos diszkont kincstárjegy hozama (8,69 százalék), a papírból húszmilliárdnyit bocsátott ki az ÁKK, két és félszeres túljegyzés mellett.

A két héttel ezelőtti aukciókhoz mérten drasztikus hozamesés mutatkozott a hosszabb diszkontok aukcióin. A hat hónapos jegy hozama (8,40 százalék) százkilenc, a tizenkét hónaposé (8,15) nyolcvanhat bázisponttal esett. Az ÁKK az előzetesen meghirdetett huszonöt- és huszonhétmilliárd forinthoz képest mindkét papírból ötmilliárddal többet bocsátott ki.

A kedvező decemberi inflációs adat, illetve a felerősödő kamatcsökkentési várakozások nyomán folytatódott a hozamesés az állampapírok piacán. A referenciahozamok a pénteki korrekció után is húsz-negyven bázisponttal álltak alacsonyabban a megelőző heti értékeknél.

A DWIX index harminchárom bázispontot esett (9,19 százalék).

A forint a dollárral (274,9) szemben változatlan szintet mutatott, a sávban 11,9 százalékon zárta a hetet.

Itthon és a régióban: a BUX szembement

Itthon a decemberi inflációs rátát követően minden okunk megvolt az optimizmusra, csakhogy térségünk piacain a profitrealizálás lefelé hajtotta az indexeket. A cseh és a lengyel tőzsdemutató mellett ezúttal a moszkvai RTS index is csökkenést mutatott, így mindenképpen kiemelendő, hogy a BUX tovább tudott javulni, ha nem is túl nagy mértékben.

A BÉT indexe öt nap alatt apró lépésekkel egy százalékot araszolt fölfelé. A forgalom azonban meg sem közelítette az előző napokban mért tízmilliárd forint feletti értéket, átlagban hatmilliárd forintos volt.

Legfontosabb indexpapírjaink vegyesen teljesítettek. Az OTP részvénye erős vételi oldalt kapott, ez eddig nem látott csúcsra röpítette, kiugró forgalom mellett. Vonzónak bizonyultak a gyógyszerpapírok is, a Richter négy, az Egis hat százalékkal drágult.

Korrekció történt a Matáv piacán, a részvény kurzusa két és fél százalékkal került lejjebb. Ennél is nagyobb mértékben csökkent a Mol árfolyama. Az olajpapír lengyel nyomás alá került, a PKN tárgyalásokról kiszivárgó, cseppet sem kellemes hírek közel három százalékkal értékelték le. (Az üzlet jelenleg legjobb forgatókönyve az, hogy majd valamikor áprilisban eredményt hirdetnek, a legrosszabb pedig az, hogy lezárják az olajszektor privatizációs tárgyalásait, és országon belül intézik el a dolgot.)

A hét nyertese az elfeledett kategóriában sínylődő Zalakerámia volt, hét százalékot szökkent, az átlagosnál jóval nagyobb forgalommal. A Mezőgép papírja sem sokkal maradt el tőle. Általában elmondható, hogy az elmúlt néhány napban a kifutó blue chipek mellett már a másodvonal részvényeiből mazsolázgattak a merészebbek.

A közgyűlés és kivezetés árnya felé menetelő Pick tovább gyengült. Három és fél százalékos heti csökkenésével a leggyengébben szerepelt a likvidnek számító részvények között. Az informatikai papírok is vesztettek értékükből. A Graphisoft két és fél, a Synergon egy százalékkal mozdult el lefelé, pedig erre az évre egy-két veszteséges negyedévet követően pluszos eredményre számít.

Mi várható mostanában?

Az elkövetkezendő pár nap meglehetősen macerásnak tűnik részvényesei szempontból. Az S&P500 index tagjainak harminc százaléka közli eredményét a negyedik héten, Európában pedig a két mobilgyártó, a Nokia és az Ericsson zúzhatja az indexeket hasonló okból kifolyólag.

Várhatóan minden figyelmet megkap majd Alan Greenspan is. A Fed elnöke január 24-én áll a Szenátus elé, hogy általános gazdaságértékelést tartson. A pénzvilág pedig megpróbálja majd levonni a következtetést, hogy mi is történik majd a hónap végén az irányadó kamatszinttel.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7853,4
1,05 %
10,13 %
Varsó WIG
15835,6
0,86 %
13,74 %
Prága PX50
405,4
-1,51 %
2,74 %
Frankfurt DAX
5122,2
-1,68 %
-0,73 %
Párizs CAC
4448,9
-2,32 %
-3,80 %
London FTSE
5126,8
-1,38 %
-1,74 %
Nikkei 225
10293,3
-1,42 %
-2,36 %
Hang Seng
10973,0
-1,73 %
-3,72 %
Dow Jones IA
9771,9
-2,16 %
-2,49 %
Nasdaq
1930,3
-4,55 %
-1,03 %
Moszva RTS
289,8
-0,38 %
11,42 %
Mexikó BOLSA
6600,7
2,81 %
3,59 %
Rio Bovespa
13372,7
-1,58 %
-1,51 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik