Belföld

Az Andersent is magával rántja az Enron?

A világ legnagyobb csődje a jó nevű könyvvizsgáló céget, az Andersent is maga alá temetheti. Az Enron sztori tovább hömpölyög, a részvény árfolyama a padlón.

“Bűncselekmények történtek” az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb csődjét produkáló Enron energia-nagykereskedő cégnél és könyvvizsgálójánál, az Andersennél is – közölte vasárnap megjelent nyilatkozatában az amerikai képviselőház energiaügyi és kereskedelmi vizsgálóbizottságnak szóvivője.

Ken Johnson a londoni The Sunday Telegraphnak azt mondta: mind egyértelműbb, hogy az Enron és az Andersen emberei is igyekeztek rejtegetni a cég pénzügyi gondjait, márpedig ha ez történt, akkor “nagyon komoly esély van arra, hogy bizonyos bűncselekményeket követtek el” a felelősök.

Johnson szerint “már kezd körvonalazódni, hogy ki mit tudott, és mikor … túl sokan vesztették el az állásukat és a nyugdíjukat ahhoz, hogy ne próbáljunk a lehető leggyorsabban válaszokkal előállni”. A kongresszusi vizsgálat azt már egyértelműen megállapította, hogy az Enron vezetése és az Andersen stábja szándékosan igyekezett leplezni a vállalat gazdálkodási problémáit, és még két hónappal az összeomlás előtt is arra buzdították az Enron-alkalmazottakat, hogy vásároljanak még több részvényt a vállalatban – írta a Dow Jones.

Gyenge auditori teljesítményAz Andersen maga is elismerte, hogy elektronikus és papírformájú dokumentumokat “jelentős, de meghatározatlan” mennyiségben semmisített meg. Azzal védekeznek, hogy amint kézhez kapták az amerikai értékpapírfelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) kihallgatási meghívóját, leállították az iratok megsemmisítését. Sőt, a kedd reggeli értesülések szerint az egyik dolgozó már az Enron összeomlása előtt jelezte a cégvezetésnek, hogy a komoly problémák a társaság összeomlásához vezethetnek.

Mindeközben – ahogy a The New York Times a múlt héten írta – az Enron felső vezetése hónapokkal az összeomlás előtt több mint egymilliárd dolláros részvénycsomagot adott el.

Az értesülés szerint egyedül a Bush elnökhöz is közelálló Enron-főnök, Kenneth Lay 1999 eleje és 2001 közepe között részvényeladásból 101,3 millió dollárt kasszírozott, amikor még 31-86 dollár között mozogtak az Enron részvényei. A tőzsdei kivezetés előtt álló Enron árfolyama pénteken mindössze 67 cent volt.

Az Andersen részvényesek reakciójára még várni kell. A papír eddig jól tartotta magát: pénteki 10 dolláros záróára kevesebb, mint negyedszázalékos gyengülésnek felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik