Belföld

Mire jó a hamburger?

A Big Mac ára könnyen összehasonlíthatóvá teszi az egyes országok fizetőeszközeinek értékét. Eszerint a forint csaknem 35 százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest. Ha nincs kéznél Big Mac, jöhet a sörindex.

A közgazdászok dolgát megkönnyíti a világszerte elterjedt hamburger, ha az egyes devizák vásárlóerejét szeretnék számba venni. A módszer gyors, olcsó és meglehetősen pontos.

Hasznos jelzőszám

A hivatalos Big Mac dollárban kifejezett árának az USA-beli árszinttől való eltérése azt jelzi, hogy az egyes országok saját devizája milyen mértékben alul-, illetve felülértékelt az USA-dollárral szemben.

Vásárlóerő-számítás egyszerűen

Az egyes devizák vásárlóerejének számítása viszonylag sok műveletet kíván, ezért a statisztikusoknak kapóra jött a terjedő globalizáció, pontosabban annak egyik közvetítője, a hamburger. Az Economist gazdasági hetilap időről időre kiszámolja az úgynevezett Big Mac indexet. A mutató a vásárlóerő-Mire jó a hamburger? 1paritás talaján áll. Azt fejezi ki, hogy az amerikai dollárral szemben milyen vásárlóerejűek az egyes nemzeti devizák.

A kosárban a McDonald’s által készített Big Mac hamburgerfajta szerepel, amelyet csaknem 120 országban készítenek és forgalmaznak. E hamburgertípust hagyományosan mindenhol azonos módon, csaknem azonos energia- és nyersanyag-felhasználással készítik el, s a felhasznált munkaerő mennyisége sem tér el jelentősen.

Mennyit ér a forint?

A hamburgermutató mégis eredményes. Az utóbbi években ugyanis ez az index 12 vezető ipari ország közül nyolc esetében pontosan előre jelezte a nemzeti devizák értékének alakulását.

Olcsó, de pontatlan mutató

A Big Mac index sok dolgot nem megfelelően mutat – ismerik el készítői. Az eltérő hamburgerárakat ugyanis sokféle egyéb tényező is befolyásolja. Ide tartozik: az országonként különböző vámszabályozás, az eltérő adószintek, valamint a nem kereskedelmi tényezők. Ezek mind-mind torzítják a végeredményt.

Az Egyesült Államokban 2,59 dollárba kerül a Big Mac darabja. A hamburgermutató szerint a fejlett országok közül csupán az izraeli, a perui és a brit fizetőeszköz felülértékelt az amerikai dollárhoz képest. Az euró pedig csupán hat százalékkal alulértékelt.

A közép-európai országok közül a magyar forint a legerősebb, mivel “csupán” 35 százalékkal alulértékelt, azaz ennyivel tér el a hivatalos árfolyam az “egyensúlyitól”. A cseh deviza egy árnyalatnyival még jobban – mintegy 40 százalékkal, a lengyel pedig 43 százalékal alulértékelt az USA-dollárhoz képest.

Az alulértékelt nemzeti pénz az export egyik legjobb segítője. Eszerint az utóbbi két visegrádi ország a magyarnál jobban segíti kivitelét e mesterséges eszközzel.

Mire jó a hamburger? 2Jó a sör a házánál

Azokban az országokban, ahol valamilyen oknál fogva nem alkalmazható megbízhatóan a Big Mac mint mutató, jön a sörindex. Afrika több országában sem jelent még meg a McDonald’s. Másutt pedig egyszerűen nem vásárolják tömegek ezt az ételneműt, ezért a deviza vásárlóértékének gyors megállapításához másik egyszerű mutatóra van szükség. Ez a sörindex.

Az Investec Securities nevű dél-afrikai kereskedelmi bank a 375 milliliteres láger sör árát alapul véve számítja ki a mutatót. Ez a termék ugyanis mindenütt kapható, és a Big Mac-hez hasonlóan szigorúan standardizált a készítése. E felmérés adatai szerint Közép-Afrika csaknem minden devizája felülértéklet a dél-afrikai randhoz képest, a zimbabwei dollár viszont 36 százalékkal alulértékelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik