Belföld

Itt a Mikulás-rally

A részvényárfolyamok száguldását hozta a Mikulás: minden vezető index 2-5 százalékos pluszban zárta a kereskedést. A szolgáltatóipar növekedését jelző beszerzési menedzserindex váratlan emelkedése a Dow Jones-t átrepítette a 10 000 pontos lélektani határon.

A Mikulás mint mérföldkőNasdaq



• A Nasdaq augusztus 3-a óta tegnap zárt a legmagasabban (2066,33).

• Az utolsó alkalom, amikor a Nasdaq egy nap alatt több mint 83 pontot emelkedett, szeptember 10-én volt.

• 2000 pont felett az index utoljára augusztus 7-én volt, amikor 2027,79 ponton zárta a kereskedést.

Dow Jones

• A Dow augusztus 28-a óta (10222,03) tegnap zárt a legmagasabban.

• Az utolsó alkalom, amikor a Dow egy nap alatt több mint 22 pontot emelkedett, szeptember 24-én volt.

• 10 000 pont felett az index utoljára szeptember 5-én volt, amikor 10033,26 ponton zárta a kereskedést.

“Ez egy fordított nap volt – lelkendezett a CNN-nek David Briggs, a Federated Investors kereskedési igazgatója -, az utóbbi időben ugyanis a befektetők eladták az igencsak bizonytalan részvényeiket, és inkább a biztonságosnak tekintett kötvényekbe menekültek. Tegnap azonban minden fordítva történt: a befektetők tömegesen szálltak ki kötvényeikből, hogy részvényeket vehessenek.” A nagy vásárlási kedvnek meg is lett az eredménye: a Nasdaq 2046,84 pontos záróértéke augusztus 7., a Dow Jones 10 114,29 pontja pedig augusztus 28-a óta a legmagasabb értéket jelenti. Elkezdődött volna a gazdasági fellendülés?

Pozitív hírek

Bár a tegnapi rally általános volt, a legjobban mégis a szoftver-, hardver- és félvezetőgyártók, valamint a hálózati rendszereket kínáló vállalatok papírjai erősödtek. A szárnyalást itt is sok, a befektetők által kedvezőnek ítélt hír alapozta meg. Az ázsiai memóriachip-gyártók áremelést jelentettek be, a CSFB, az egyik legnevesebb befektetési bank felfelé módosította a Cisco Systems jövő évi eredményére vonatkozó várakozását, a Goldman Sachs pedig a Unix szervereket gyártó Sun Microsystems-t dicsérte meg. Az Oracle-mágus Larry Ellison arról tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy hosszú szenvedés után sikerült stabilizálniuk a vállalat működését, így a jövő évben a cég bevételei ismét növekedhetnek. Szárnyaltak az AOL Time Warner részvényei is, miután a világ legnagyobb médiavállalatának vezérigazgatója, Gerald Levin bejelentette nyugdíjba vonulását.

A tech szektor áremelkedését az Oracle vezette 11,38 százalékos áremelkedéssel, de szintén szárnyalt az Intel (+ 5,33 százalék), a Cisco (+ 4,97 százalék) és a Microsoft (+ 3,18 százalék) árfolyama is.

Túl a mélyponton?

A piacot leginkább azonban a beszerzési menedzserindex váratlan novemberi emelkedése lepte meg: az októberi 40,6 pontról ugyanis 51,3 pontra emelkedett, miközben az elemzői társadalom átlagosan alig 3 pontos emelkedésre számított. A befektetői társadalom egyre inkább meg van győződve arról, hogy a gazdaság fellendülése a következő év első felében már látható lesz, és hogy az USA már most túljutott a mélyponton. Az elemzők azonban inkább az óvatosságra hívják fel a figyelmet, már csak babonából is: tegnap volt ugyanis Alan Greenspan, a Fed elnökének elhíresült beszédének ötödik évfordulója, amelyben a befektetések “irracionális szárnyalásának” kockázatairól értekezett.

Kedvező események az öreg kontinensen

Az európai papírok szárnyalását elsőként Oroszország bejelentése alapozta meg: a világ második legnagyobb kőolajkitermelője ugyanis hajlandó csökkenteni kitermelését. A hosszú huzavona után az orosz csökkentési tervek (5 százalékos termelés-visszafogás, ami napi 150 ezer hordót jelent) felfelé hajtották az olaj világpiaci árát, és az olajtársaságok részvényeit.

Dinamikus emelkedést mutatott a csődbe jutott Enron árfolyama is: 14 centről 1 dollár fölé emelkedett a papír ára, miután kiszivárgott, hogy az energiaóriás két befektetési bankkal folytat tárgyalásokat, energiakereskedelmi részlegének közös vállalattá történő átalakításáról.

A technológiai és az olajipari papírok voltak a nap sztárjai Nyugat-Európában is, a tengerentúli fejlemények ráadásul újabb lökést adtak a börzéknek. A legjobban a DAX járt, az 5 százalékkal megugró index 5000 pont feletti záróértéket jelentett. Az egyik legnagyobb hajtóerőt a Siemens jelentette, mivel közölték, hogy jelentősen csökkentik részesedésüket a veszteséget veszteségre halmozó Infineon chipgyártó vállalatban. Londonban 2,33 százalékos pluszban zárt az FTSE, a nagyobb emelkedést a British American Tobacco gátolta meg, miután üzemi nyereségére vonatkozó profit warningot tett közzé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik