Belföld

Enyhe emelkedés

Visszaeső forgalom mellett egy százalék körüli elmozdulásokat mutattak a héten a fontosabb tőzsdeindexek a világban, a hazai részvénypiac pedig illedelmesen beállt a sorba. Semmi sem történt, amitől ne így kellett volna lennie.

Hálaadás napja kettévágta a hetet a tengerentúlon, csütörtökön zárva tartottak, másnap pedig rövidített kereskedési idővel üzemeltek az amerikai tőzsdék. Így az európai piacok is meglehetősen visszafogottan üzemeltek.

Pénz- és állampapírpiacNegyvenmilliárdnyi MNB kötvényt bocsátottak ki hétfőn, tizenhét bázisponttal 10,09 százalékra csökkenő átlaghozam mellett.

A héten megtartott diszkont kincstárjegy aukciókon jelentős jegyzési szándék mutatkozott, az ÁKK mindhárom papír esetében megemelte a kibocsátandó mennyiséget, a három hónaposból tizenöt, a hat és tizenkét hónapos diszkontokból harmincmilliárdnyi jutott így a forgalmazókhoz. A legrövidebb papír aukciós átlaghozama tíz százalék alá esett (9,98 százalék, tizenegy bázispontos csökkenés), a két héttel ezelőtti kibocsátásokhoz képest ötvenkét, illetve negyvenkét ponttal esett a hat (9,76 százalék), illetve a tizenkét hónapos papír (9,48 százalék) hozama (Cikkünk az állampapírpiacról >>).

Kivétel nélkül estek a referenciahozamok, a legnagyobb csökkenés a féléves és az éves lejáraton játszódott le.

A DWIX index tizenkilenc bázisponttal 10,07 százalékra csökkent.

A forint közel egy százalékkal gyengült a dollárral (287,2) szemben az elmúlt napokban, a sávban a hetet a centrumtól 8,9 százaléknyira zárta.

Amerikában a Deere traktorgyártó (egyben a Rába egyik partnere) szomorította el részvényeseit gyenge eredményével, majd a Microsoft eddigi vételi ajánlását csökkentette tartásra a nagy hírű Salomon elemzőcég, ami szintén nem tett jót a hangulatnak.

A tengerentúlon azonban legalább a makroadatoknak örülhettek. A konjunktúraindex októberben nem várt emelkedést mutatott, és kedvezően alakult a munkanélküli segélyért folyamodók száma, valamint a költségvetési mérleg októberi adata is.

Kedden jelent meg az OECD módosított jövő évi gazdasági előrejelzése, a szervezet egy százalékra mérsékelte a tagországok összesített GDP-növekedésének becslését. Az olajár nyolc százalékot ugrott, ám így is húsz dollár alatt maradt a brent hordónkénti ára, miután az oroszok nem fogadták el az OPEC kitermelés-csökkentési javaslatait, erősebb áresést előidézve ezzel az olajpapírok között (Részletek >>).

A távközlési szektorra árnyékot vetett az amúgy is hányatott sorsú holland KPN Telekom bejelentése, miszerint ötmilliárd euró értékű részvénykibocsátással próbálja egyenesbe hozni magát. A bejelentés nyomán egy nap alatt tizenhét százalékot zuhant a papír árfolyama, az ezt követő korrekciót pedig újabb nyilatkozattal hűtötte le a társaság, hogy egy ideig ne nagyon számítsanak osztalékra a részvényesek.

Vegyes kép

Frankfurtban a körülményekhez képest meglepően optimisták voltak a befektetők. A héten kiderült, hogy Európa legnagyobb gazdaságának teljesítménye csökkent a harmadik negyedévben, ráadásul az IFO üzleti bizalmi indikátor is nyolcéves mélypontra zuhant, pozitívumként csak az októberi és novemberi inflációs számok említhetők.

A párizsi börze mutatója csökkent egyedül a fejlett világ indexei közül, bár a TotalFina Elf a várakozásoknak megfelelő eredményről számolt be a héten, negatív hatású hírek pedig nem nagyon jelentek meg, a harmadik negyedéves GDP növekedés (0,5 százalék, éves szinte 2 százalék) pedig messze meghaladta a várakozásokat.

Térségünkben vegyesen mozogtak a tőzsdeindexek. Lengyelországban az újrafoltozott idei költségvetés miatt számoltak rá a WIG-re (-2,5 százalék), Oroszországban pedig a már említett olajárak miatt száguldott az RTS index (+6 százalék).

Alacsony forgalom mellett

Itthon nullázódott a forgalom. Az előző héten még tízmilliárd forint feletti napi volumenek helyett átlagosan négymilliárd forintos értékek szerepeltek a kijelzőkön.

Indexünk a hét első két napján veszélyesen megközelítette a hétezer pontot (mármint felülről), pénteken végül már közel másfél százalékkal állt magasabban, mint előző heti zárószint. Ezzel néhány pontra megközelítette egy évvel ezelőtti értékét is.

A jelentősebb papírok a Mol kivételével felfelé mozogtak. Az olajpapírt ezúttal is lengyel kéz fogta vissza, a PKN Orlen vezetésének cseréje, valamint az OMV-t mint biztosabb befutót emlegető lengyel sajtó keserítette el az olajpapírban joggal bízókat.

A hét nyertese a Graphisoft lett. A közel harminc százalékot ugró árfolyama mögött egy jelentősebb értékű szerződés állt (immár a második rövid időn belül), ezúttal a Molnak sikerült eladni a társaság létesítménygazdálkodási rendszerét.

Feleennyit erősödött a kellemes negyedévet záró és a jövőbe is optimistán tekintő Globus, valamint a tulajdonosváltási – felvásárlási pletykák miatt kiugró forgalommal szárnyaló Inter-Európa.

A másik oldalon a NABI zuhanása volt meglepő. A gépipari társaság papírja annak ellenére esett nyolc százalékot, hogy kedden újabb megrendelésről szolgált bejelentéssel. Az ezüstérmes Zalakerámia értékvesztése nem érte el a három százalékot.

Mi várható?

Az elkövetkezendő napokban valószínűleg nyugalom fog honolni a BÉT-en, itthon csak az októberi termelői árindexre számíthatunk. Az elképzelhető, hogy nyugtról megmozgatják az amúgy optimista alaphangú magyar piacot. Az USA-ban pótolják a múlt heti kimaradást, a héten várható a novemberi fogyasztói bizalmi index, a Fed Bézs könyve, valamint a felülvizsgált harmadik negyedéves GDP és deflátor adatok közlése is.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7226,3
1,28 %
-7,94 %
Varsó WIG
14238,4
-2,43 %
-20,22 %
Prága PX50
408,5
1,77 %
-14,63 %
Frankfurt DAX
5151,0
1,74 %
-19,94 %
Párizs CAC
4573,8
-0,29 %
-22,82 %
London FTSE
5193,2
0,04 %
-14,93 %
Nikkei 225
10696,8
0,45 %
-22,41 %
Hang Seng
11322,4
0,31 %
-25,00 %
Dow Jones IA
9959,7
0,94 %
-7,67 %
Nasdaq
1903,2
0,24 %
-22,96 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik