Belföld

Kamatcsökkentési üzenet és terrorellenes akcióterv Ottawából

A világ pénzügyi vezetői további kamatcsökkentésre készülnek - hangzott el a G20 országok pénzügyminisztereinek és központi bankárainak hétvégi ottawai találkozóján.

Feladatok teljesítveA házigazdák pénzügyminisztere, Paul Martin szerint az IMF teljesítette három legfontosabb célját. Jó úton halad a tagok adósságproblémáink enyhítésében, a terrorakciók finanszírozásának megakadályozásában és abban, hogy aláhúzza a harmadik világ problémáinak fontosságát.

A hétvégén Kanadában gyűlt össze a nemzetközi pénzügyi élet színe-java, hogy megvitassa a világgazdaság jelenlegi helyzetét, és számba vegye a lehetséges intézkedéseket. Az IMF égisze alatt tartott találkozón az idei intenzív kamatvágások gazdasági hatásait elemezték.

A gazdasági növekedés fenntartásának jegyében végrehajtott monetáris lazítás csak arra volt elegendő, hogy csökkentse a lassulás mértékét. A hozzászólásokból egyértelműen kirajzolódott, hogy az Amerikát ért szeptember 11-ikei terrortámadás késlelteti a fellendülést. Ezért a kamatcsökkentések mellé több országban adócsökkentés és fogyasztásösztönző lépések társultak.

Terrorizmusellenes összefogásAz IMF és a Világbank vezetői a terrorizmussal és annak világméretű megakadályozásával is foglalkoztak, és erre vonatkozóan tervet fogadtak el. Világkampányt indítanak azzal a céllal, hogy a nemzetközi terrorizmus pénzcsapjait elzárják és a terrorakciók finanszírozását megakadályozzák. A terv szerint három hónapon belül minden tagországnak különleges pénzügyi nyomozati egységeket kellene felállítania. Az IMF azt is sürgeti, hogy a tagországok csatlakozzanak a pénzmosást megakadályozó nemzetközi egyezményekhez. Paul O’Neill amerikai pénzügyminiszter amellett szállt síkra, hogy ezeket a terveket belátható határidőn belül, 2002. február 1-éig tettek kövessék. Szavai szerint egyetlen ország sem bocsáthatja meg magának, ha olyan terrorakció történik, amely megakadályozható lett volna a rendszer korábbi felállításával.

A résztvevők megfogalmazták azt is, hogy az IMF 183 tagországának a technológiai vívmányok segítségével a hosszú távú termelékenység fokozására kell fókuszálnia. Emellett a strukturális reformok végrehajtása is fontos szerepet játszik majd abban, hogy a növekedésbe vetett bizalom helyre álljon.

Régiók szerint Japán a bank és vállalati szféra strukturális reformjaival léphet nagyot, az eurózónában pedig a munka- és termékpiaci átalakításoknak érdemes prioritást adni.

A jelek szerint a terrorizmus elleni harc kifogta a szelet az idei évben igencsak aktív globalizációellenes tüntetők vitorlájából. Az ottawai találkozóra az idén megszokotthoz képest kevés, alig 2 ezer tüntető érkezett. Az eredetileg szeptember végére, Washingtonba tervezett találkozóra 100 ezer felvonulóra számítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik