Belföld

Széchenyi terv 2002 – prolongált pénzosztás

Kevesebb bürokráciát és több támogatást ígér a kormányzat a Széchenyi terv 2002-re szóló, most meghirdetett pályázatain. Addig is még 65 milliárd forintot osztanak szét a következő másfél hónapban.

Széchenyi terv 2002 – prolongált pénzosztás 1 A jövő évben a gazdasági tárca várhatóan mintegy 110 milliárd forintot oszthat szét a Széchenyi terv hozzá tartozó pályázatainál. E célra ebben az évben összesen 120 milliárd forint áll rendelkezésre. A tervek szerint az év végére már mintegy 7500 sikeres pályázat lesz.

Nem volt szükség arra, hogy a 2002-es büdzséből előhozzanak némi forrást a program céljaira, mivel a parlament néhány napja a zárszámadás elfogadásával arról is határozott, hogy 25 milliárd forintot 2001-re irányoz elő. Ez azt jelenti, hogy a következő másfél hónapban a Széchenyi terv pályázatain még mintegy 65 milliárd forintot oszt szét a Gazdasági Minisztérium.

Idén ugyanis a február elsejei kezdés óta több mint 3300 pályázó jutott támogatáshoz az elfogadott projektek révén. Közöttük összesen 55 milliárd forint támogatást szavazott meg a tárca – jelentette be >Matolcsy György gazdasági miniszter.

Továbbra is vissza nem térítendő a támogatás

Újdonság, hogy a jövő évre most kiírt pályázatokra – amelyek alapvetően sok új célra ígérnek pénzt – már két hét múlva, december elsejétől lehet kandidálni. Ezzel párhuzamosan az idei feltételrendszerben is érkezhetnek a pályázatok, egészen december utolsó napjáig. Az eddigi kedvező tapasztalatok miatt a kormányzat továbbra is alapvetően vissza nem térítendő támogatásokban gondolkodik.

Tervezés hosszú távraA Széchenyi terv alapvetően hat évre szóló gazdaságfejlesztési program. A magyar gazdaság középtávú fejlesztését szolgálja. A nemrégiben meghirdetett “Széchenyi plusz” elnevezésű rendszer pedig a gazdaságot ért negatív külső hatásokat hivatott ellensúlyozni. A hosszú távú elképzelések vázolására pedig több témában is tízéves progarmok készülnek. Ezek közül kettő – az egészségturisztikai és az ipari parki – már napvilágot látott, míg az évtizedes Balaton-program premierje november végén várható. Ezenkívül a lakáshelyzetre is külön 10 éves program készül.

Könnyebb lesz pénzhez jutni

Újdonság, hogy jövőre már nem kötelesek a jelenlegi szabályok szerinti összes iratot és igazolást benyújtani azok a pályázó mikro- és kisvállalkozások, amelyek egymillió forint alatti támogatást nyernek el. Elegendő nyilatkozatot tenniük – például a szabályosan fizetett köztartozásokról. Az önkormányzatok, társasházak, egyházak, alapítványok pedig ezentúl úgy is pályázhatnak, hogy nem kell biztosítékokat felmutatniuk.

Várhatóan a legnagyobb könnyítést az a változtatás jelenti, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások részben mentesülnek az utófinanszírozás hátrányaitól. Jövőre ugyanis ez a vállalati kör az elnyert támogatás 50 százalékát előlegként megkaphatja. Ebben az esetben azonban továbbra is szükség van a biztosíték felmutatására.

Apró változások mindenütt

Több területen is változtak a részletek a 2001-es pályázatokhoz képest. Így például a vállalkozáserősítő program pályázatai közül a jogszabály módosulása miatt bekövetkező telephelyváltozásnál a támogatás felső értéke háromról 50 millió forintra nőtt.

Több új területet is bevettek a pályázható témák közé. Így jövőre a mikro-, kis- és középvállalkozások által üzemeltetett önálló kiskereskedelmi üzletek, vendéglátóhelyek bővítésre és felújításra egyaránt kérhetnek pénzt.

A lakásprogram keretében futó, a nagyvárosi lakóépületek felújítására szolgáló pályázatnál például a tömbben lévő minimálisan megkívánt lakásszámot ötvenről 25-re csökkentették. A turizmusfejlesztési program, az eddigi egyik legsikeresebb terület új pályázható témája lesz a kistérségi jelentőségű termálvizes strandfürdők, a horgászturisztikai kínálat, valamint a jachtkikötők fejlesztése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik