Belföld

A magyar szállodaipar a veszteséget számolja

A szeptemberi terrortámadásokat követő csökkenő utazási kedv több milliárd forintos forgalomkiesést okoz a budapesti felső kategóriás szállodáknak. A veszteségek ellenére eddig csupán néhány hotel tervez elbocsátásokat.

A magyar szállodaipar a veszteséget számolja 1A szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadások következtében az idei utolsó negyedévben milliárdos forgalomkiesést kénytelenek elszenvedni a fővárosi felső kategóriás szállodák. A szállodaláncok tapasztalatai szerint ugyanis a világszerte csökkenő utazási kedv miatti szinte kizárólag a magasabb kategóriába tartozó – négy- és ötcsillagos – budapesti szállodák szenvednek veszteségeket. Ezeket a szálláshelyeket keresik fel ugyanis a tengerentúlról Magyarországra érkező vendégek. Ezzel szemben elenyésző volt a lemondás az alacsonyabb kategóriájú hotelekben, a Balaton-parton és a Dunántúlon.

Világszerte kisebb utazási kedv

Az Idegenforgalmi Világszervezet (WTO) várakozása szerint az idei utolsó negyedévben a tavalyinál 1-2 százalékkal kisebb lehet a turisztikai világpiac forgalma. A csökkenés oka, hogy a legjobban fizető vendégek körében mérséklődött az utazási kedv. Ennek köszönhetően leginkább a fővárosok és más nagyvárosok vendégforgalma esett vissza.

2002-re valószínűleg visszaáll a turizmus növekedésének az utóbbi évtizedben megszokott évi 4 százalékot meghaladó üteme – véli a WTO. A szakértők véleménye szerint ugyanis mára az idegenforgalom alapvető szükségletté vált az amerikai, európai, illetve egyes ázsiai országokban élők számára.

Elfogytak az amerikai turistákA legfrissebb adatok szerint idén szeptemberben a magyarországi szállodákban az amerikai turisták által eltöltött éjszakák száma 27 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. A legjobban fizető körbe tartozó USA-beli vendégek elmaradása jócskán rontotta a felső kategóriás szállodák szobakihasználtságát.

Magyarországon is nagy a forgalomcsökkenés

November elejéig a négy- és ötcsillagos kategóriában mintegy 1,5 milliárd forint volt a forgalomkiesés, de december végéig ez az érték elérheti akár a hárommilliárd forintot is – a Magyar Szállodaszövetség becslése szerint. Akad olyan hotel, amelyben a visszaesés mértéke elérte az ötven százalékot.

A bevételkiesést a kormányzat nem nézi tétlenül. A várható veszteségek mérséklésére a Magyar Turizmus Rt. büdzséjében átcsoportosított 70 millió forintot. Ebből az összegből az elkövetkező időszakban a közelebbi országokban – így Ausztria, Németország, Hollandia, Olaszország és Franciaország – növelik a promóciós keretet. Ez a megoldás ugyan több hónap után hozhat csak eredményt, ám eredményesen mérsékelheti a jövő évi forgalomcsökkenést.

Visszaestek a szállásdíj-bevételek

Idén az év első kilenc hónapjában a vendégek száma 1, a vendégéjszakáké pedig 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A háromnegyed év során mintegy 4,8 millió vendég fordult meg a kereskedelmi szálláshelyeken, összesen 15 millió éjszakát töltve el.

A magyarországi hotelek idei kilenc havi szállásdíj-bevétele elérte az 58 milliárd forintot. Ez reálértéken csökkenésnek felel meg, mivel csupán 4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ezek a bevételek igencsak érzékenyek a külső változásokra, mivel csupán hatoduk származik a belföldi vendégektől.

A kis mértékű visszaesés azonban nem vetette vissza az idegenforgalmi bevételek – már megszokottnak számító – dinamikus emelkedését. Szeptemberben ugyanis a turisztikából származó devizabevétel 423 millió eurót tett ki, ami 19 százalékkal haladta meg a 2000. szeptemberi értéket – a jegybank adatai szerint. Ez a növekedési ütem pedig szinte hajszálnyira megegyezik az idei kilenc havi átlagos bővüléssel.

Van, aki elbocsát

A két nagy magyarországi szállodalánc közül a Danubius Rt. igazgatósága mintegy 200 fővel csökkentené a társaság jelenlegi, mintegy 4200 fős létszámát. A Danubius-házak foglaltsága szeptember 11-e óta egy százalékponttal csökkent, november elején pedig a visszaesés 1,5 százaléknyi. A felerészt a Pannonia Hotels tulajdonában lévő ötcsillagos Hyatt Regency Budapestnél viszont akár a jelenlegi 300 fős létszám csökkentésére is szükség lehet.

Szezonalitás nélkülA kongresszusi turizmus az év egészében tart, a turisztika ezen ágazatára nem jellemző a szezonalitás. Ez tükröződik a szeptember 11-e óta eltelt időszakban is. Az általános utazási kedv megtorpanása ellenére a konferenciaszervezők tapasztalata szerint ez a szegmens inkább kivár és halasztja a rendezvényeket, így eddig nem voltak tömeges lemondások – véli Faragó Hilda, a Magyar Kongresszusi Iroda igazgatója. Idén az első félévben másfél száz, legalább 50 fővel megrendezett nemzetközi ülést tartottak Magyarországon, további két tucat kiállítást rendeztek. Az USA-t ért terrortámadás miatt csupán néhány nemzetközi vállalati rendezvény megrendezését vonták vissza Magyarországon, és konferenciát is alig mondtak le emiatt. Tavaly a nemzetközi szervezetek konferenciáinak listáján Magyarország a 22., Budapest pedig 12. helyezést érte el. A többi közép-európai nagyváros közül Prága foglal el hasonlóan előkelő helyet, 22. helyével.

És van, aki nem

A magyarországi Pannonia-Hotels szállodákban átlagosan 5-10 százalékos a forgalomcsökkenés. Ennek ellenére nincs napirenden az 1600 fős létszám csökkentése. A Marriott Hotelben mintegy 30 százalékkal csökkent a forgalom, de itt sem terveznek létszámcsökkentést. Ehelyett – a szakszervezettel egyeztetve – módosították a kollektív szerződést. Ennek értelmében a mintegy 360 dolgozó az idei utolsó negyedévben az előző időszakinál 10 százalékkal kevesebb bért kap, ám ennyivel csökkent a havi munkaidő is.

Az Aquincum Corinthia Hotelben is főként az üzleti utazók és a konferenciák maradtak el. A főmunkaidőben dolgozók létszámát nem csökkentik, ám a nyugdíjasoktól, a próbaidős dolgozóktól kénytelenek lesznek megválni. A Le Meridien Hotel az év végéig 10 százalék körüli forgalomcsökkenéssel számol, ám létszámleépítés, fizetéscsökkentés náluk nincs napirenden.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik