Belföld

Szilánkok – Szegedi Kortárs Balett

Sorsok, szerelmek, életek darabjai, melyek sokszor meghatározzák az egészet, néha egész életünket. Egy éjszaka, melyben az irreális valós szerepet kap, így növelve a véletlen lehetőségét...

Szilánkok – Szegedi Kortárs Balett 1Nem kívánok bölcselkedni az élet nagy kérdéseiről, sem tanulsággal szolgálni a mű végén, hanem egyszerűen bemutatni igyekszem emberi sorsok darabkáit, igaz és hamis szerelmeket, vágyakat, hétköznapi mandarinokat, csalódásokat, összetört szíveket, szilánkokat.”

(Juronics Tamás)

A Petőfi Csarnokban bemutatott darab újra életre kell a Trafó színpadán, a Szegedi Kortárs Balett így tér ide vissza majd két év után. Juronics Tamás megint történetet mesél táncosai segítségével, melynek központjában a férfi és emberi kapcsolatai állnak. Hatalmas díszletelemek és egymásba folyó kerek mozdulatok jellemzik a hamisíthatatlan juronicsi kompozíciót, melyek ezúttal egy legendás darab felújításában kerülnek színpadra.

Juronics Tamás Szilánkok című darabjában párkapcsolatok keletkeznek és hullanak szét szilánkjaikra egy sarki presszóban eltöltött, pár órányi együttlét alatt. A novellisztikusan megkomponált történet szereplői: mai városi fiatalok lassacskán töltik meg az utca frontjáról ferde falakkal elválasztott, realisztikusan berendezett helyiséget. Földes Gábor zenéjére apró, szinte észrevétlen akciók sorában formálódnak a figurák [, majd] kiderül, hogy kapcsolatuk ugyancsak védelemre, sőt, mentésre szorul. Nincs recept és nincs biztosíték – sugallja a darab. Fellazult erkölcsi értékeink nem tűrik az életre szóló választásokat… Jobban tesszük hát, ha a pillanatnak élünk, bármennyire szenvedjünk is ettől a lelkünk mélyén…” Kaán Zsuzsa, Táncművészet.

2001. november 8-10. 20h

Szegedi Kortárs Balett: Szilánkok /tánc

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.