Belföld

Mennyire vegyük komolyan az internetes szavazógépeket?

A VNU internetdivíziója tesztelte a magyar web néhány szavazógépét, és azt tapasztalta, hogy az eredményeket kedvünkre torzíthatjuk. Csekély értelmű felhasználónak kell lennie annak, aki komolyan veszi a szavazások eredményét.

Mennyire vegyük komolyan az internetes szavazógépeket? 1A VNU játékos kedvű internetcsapata vadászik a világháló szavazógépeire. Bár agyoncsépeltnek tartjuk, de szavazunk, ha az argentín válság hatása a kérdés, vagy hogy moccanak-e még valaha a pesti tőzsdén az árfolyamok, de az elnyűtt kérdések közül az igazi kedvencünk a “meddig tart a medve piac?”.

A globális dilemmák helyett valamivel közelebb állnak szívünkhöz a világegyetem mikrotörténéseire rácsodálkozó szavazások. Ha genetikailag beavatkozhatna, meghatározná-e előre gyermeke nemét? Új Tálya utcai villájában ünnepli-e a karácsonyt Torgyán József? Álombébije születik-e az álompár Stefi Grafnak és Andre Agassinak? Csupa olyan téma, amelyek kihagyhatatlanok esti kocsmázásnál.

Mennyire vegyük komolyan az internetes szavazógépeket? 2Igazán kéjes örömmel azonban a komolykodó szájtokon szavazunk, azokon, amelyek egy széles mosoly helyett súlyos eredményeket akarnak arcunkba vágni. Ön milyen hetilapot olvas rendszeresen? – kérdi a Magyar Nemzet Online, és – mily meglepő – a jobboldali újság olvasótábora nagyobb arányban olvassa a Magyar Fórumot, mint a Magyar Narancsot.

Szigorkodó szájtok mértékadó szavazásain rendszerint eluralkodik rajtunk a kisördög, és villámkézzel teszteljük a voksolás manipulálhatóságát. Az OK gombra klikkelve, párhuzamosan pedig az Enter gombot nyomva a válaszhoz kedvünk szerinti számú találatot vihetünk be.

Mennyire vegyük komolyan az internetes szavazógépeket? 3Így téve nyilvánvalóvá, hogy bárki bármerre eltorzíthatja a szavazást. Bárki adhat egy fricskát a Magyar Nemzet olvasóinak, azzal, hogy a Magyar Narancsot a legolvasottabb lappá teszi, a Széchenyi terv eredményeit firtató kérdéseknél pedig józan életű szavazógép-kitalálóink tudomására hozhatja, hogy a döntő többségnek leginkább fogalma sincs arról, ki is az a Széchenyi.

Kipróbáltuk, és bizton állíthatjuk: a világháló legtöbb szavazógépe manipulálható. A CNN, a Scientific American, a Portfólió, a Magyar Nemzet és még a sajátunk is. Jó hecc, meg egy kis elégedettség az igazságérzetnek, hogy csak azt vegyük komolyan, ami komolyan vehető és egy kis orrkoppintás azoknak, akiknek nem David Bowie a példaképük.

Mennyire vegyük komolyan az internetes szavazógépeket? 4Mert mire való igazából egy internetes szavazógép? Oldalletöltést generálni és szélesen mosolyogni rajta. Minden egyéb hátsó szándékon a szociológusok röhögnek a markukba. Nekik ugyanis a reprezentativitás a vesszőparipájuk.

Persze nem hisszük, hogy akár eggyel is sikerült csökkentenünk azok számát, akik szeretik becsapni magukat. De azt nem is akartuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik