Belföld

Férfi fogamzásgátló tabletták – te szeded, vagy én szedjem?

A hatvanas évek szexuális forradalmának katalizátora a fogamzásgátló tabletták elterjedése volt. Ötven évvel a női szerek után a kutatók lázasan dolgoznak férfiak által szedhető tablettákon.

Férfi fogamzásgátló tabletták – te szeded, vagy én szedjem? 1Make love, not war! – hirdette a hatvanas évekbeli jelszó, utalva arra, hogy az a generáció már nem a háborús gyilkolásban, hanem a szexben óhajtja kiélni magát. A több partnerrel való veszély nélküli nemi érintkezés alapvetően három ok miatt válhatott széleskörű jelenséggé a hatvanas években: egyrészt a penicillin általános használata következtében teljesen megszűntek az addig ismert nemi betegségek. Másrészt szintén általánossá vált az óvszer és a tabletta használata, harmadrészt pedig legalizálták, illetve legalábbis nem üldözték az abortuszt. Bizonyos értelemben a szexualitás legitim diskurzus tárgyává vált.

Ötven éve tablettaOktóber 15-én ünnepelte ötvenedik születésnapját a fogamzásgátló tabletta. Egy mexikóvárosi kis cég, a Syntex laboratóriumában született. A Syntex célja egy olyan, lehetőleg szájon át bevehető gyógyszer gyártása volt, amely egyrészt megakadályozza a teherbeesést, másrészt segít a menstruációs panaszokon. Az ovulációt és ezáltal a terhességet megakadályozó tabletta egy norethindrone nevű hormont tartalmazott, amelyet részben a jamgyökérből nyertek ki.

A szájon át szedhető hormonális fogamzásgátló szer gondolatát egyébként már 1919-ben felvetette egy briliáns, elfeledett tudós, Ludvig Haberlandt. Napjainkban 80 millió nő szed fogamzásgátló tablettát, ám a szer népszerűsége a hatvanas évek óta jelentősen visszaesett a mellékhatásoktól – trombózis, rák -, valamint az AIDS-től való félelem következtében.

A tudósok – némi részrehajlással – a szexuális forradalom katalizátorának a fogamzásgátló tabletták felfedezését és elterjedését tekintik. Ötven évvel a női tabletták felfedezése után a most szeretnék letenni a védekezés csodaszerét, a szexuális örömöket nem csökkentő, szájon át szedhető gyógyszert az erősebb nem kezébe is.

Variációk férfi fogamzásgátlásra

Hormonális megoldások: A férfi tabletta feladata úgy megakadályozni a spermatermelődést, hogy az egyidejűleg ne csorbítsa a férfiasságot. Az edinburghi Human Reproductive Sciences Unit kutatói által kifejlesztett szernek, úgy tűnik, sikerül ezt a kényes feladatot teljesítenie.

A tabletta egy olyan mesterséges hormont tartalmaz, a gesztogént, amely a női szerekhez hasonlóan megakadályozza az agyban az ivarmirigyek működését stimuláló molekulák termelődését. A férfi hormonok termelődésének megakadályozását a pácienseknél időnként tesztoszteron származékok pótlásával ellensúlyozzák.

Az eljárást, ami napi egy tablettából és három havonta egy injekcióból áll, Edinburghban és Shanghajban összesen 66 páciensen tesztelik. Az eredmények biztatóak. Négy hónap után megszűnt a spermatermelődés, senki nem ejtette teherbe párját, és a kezelés befejeztével négy hónap után a páciens spermamennyisége visszatért a kiinduló állapot szintjére. A rövid távú mellékhatásokat pedig – pattanások, hangulatingadozás, súlygyarapodás – csak néhány férfi érezte igazán zavarónak.

Az eredményekre alapozva további kutatásokat végez mind az Organon, mind a Schering gyógyszergyár. Előzetes eredményeket jövő tavaszra ígérnek. Egy ötezeres mintán, Skóciában, Kínában és Dél-Afrikában készített felmérés szerint az utca embere nem elutasító a férfi fogamzásgátló tablettákkal szemben: a válaszadó férfiak fele-kétharmada nem zárkózik el a tabletta használatától, és legalább ennyire fontos: a megkérdezett nőknek csak 2 százaléka mondta azt, hogy kételkedne partnere szavahihetőségében és megbízhatóságában a gyógyszer szedésével kapcsolatban.

Génterápiás módszerek: A szervezet hormonokkal való elárasztása helyett számos laboratórium sokkal finomabb eljárásokkal próbálkozik. Az egyik lehetőség, hogy a sperma termelődése helyett a hímivarsejtek érését akadályoznák meg.

A Münsteri Egyetem (Németország) kutatói a mellékherékre koncentrálnak: a keletkező hímivarsejt ugyanis számos, a túlélése szempontjából fontos képességét a mellékherében nyeri el. A német kutatók azt találták, hogy olyan genetikailag módosított egerek, amelyek mellékveséjének egy része hiányzik, kevésbé nemzőképesek, hímivarsejteik a női nemiszervben nem a méh felé, hanem visszafelé mozognak.

Az amerikai Harvard Egyetem kutatói szintén egereken kísérletezve azt találták, ha egy bizonyos fehérje termelődését megakadályozzák, a hímivarsejtek sokkal lomhábban mozognak. Az eddigi ismeretek szerint csak a spermium tartalmazza ezt a fehérjét, tehát elképzelhető, hogy a termelődését megakadályozó szer működne fogamzásgátlóként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik