Belföld

A Lockheed Martin már a 100. hónapja folyamatosan határidőre teljesíti az F-16-os vadászrepülőgép gyártását

A Lockheed Martin Aeronautics Company szeptemberben már a 100. olyan hónapot teljesítette sorozatban, amely során határidőre vagy azon belül szállította a megrendelt F-16-os vadászrepülőgépeket.

A határidőre történő szállításoknak ez a sorozata 1993 júniusában kezdődött. Azóta 12 országba 851 darab F-16-ost szállítottak. A második leghosszabb hasonló sorozat az 1980-1987 közötti 92 hónapos periódus volt.

“A határidőre történő szállítás az F-16 program védjegye”, mondta Donald W. Jones, az F-16 Programok alelnöke. “Az F-16-os gyártási program hosszú története során 91 százalékban tartottuk vagy megelőztük az ütemtervet. Ez az F-16-os program méretét, összetettségét és dinamikáját tekintve igen jelentős eredmény.”

A szállítások 23 évvel ezelőtt, 1978-ban történő megkezdése óta az F-16-os gyártási program keretében 17 országba 4 040 repülőgépet szállítottak öt ország összeszerelő üzemeiből. A vadászrepülőgép 111 változatban készült el. A gyártási teljesítmény havi 0 és 33 darab között mozgott.

“A Lockheed Martin elismerést érdemel azért, mert folyamatosan sikerrel teljesíti a szerződési határidőket”, mondta Mark Shackelford dandártábornok, az Amerikai Légierő F-16 Rendszer programigazgatója az Ohio állambeli Wright-Patterson Légitámaszponton. “A szerződésekben meghatározott szállítási ütemtervek betartása nagyon fontos a végfelhasználók, a számos F-16-használó szolgálatot teljesítő erői számára. Az időben történő szállítás szorosan kötődik az F-16-os program példamutató teljesítési mutatóihoz, amelyek a program többi kiemelkedő szempontrendszerét – a műszaki teljesítményt, a költséget és a minőséget – is jellemzik.”

Az elmúlt évtizedben a Lockheed Martin több F-16-os gyártási és összeszerelési fejlesztés bevezetésével folyamatosan “karcsúsította” a folyamatokat, és csökkentette a szállítások közötti időtartamot. Ennek eredménye, hogy az F-16-ost továbbra is a világ leginkább költségkímélő csúcstechnológiájú vadászrepülőgépeként tartják számon.

A szeptemberben szállított két repülőgép Egyiptom számára készült, amely már hatszor rendelt F-16-ost. Jelenleg az összes F-16-os összeszerelési és szállítási tevékenység az amerikai Fort Worth-ben történik.

Az F-16-os a világ legkeresettebb vadászrepülőgépe, már 23 ország választása. Eddig több mint 4 000 darabot szállítottak le belőle, és több száz vár leszállításra az Egyesült Államok és hat másik ország számára. A repülőgép gyártása előreláthatólag 2010 után is folytatódik. Az F-16-os minden változatának jelentősebb fejlesztéseit integrálják, hogy a flottát a technológiai fejlődés élvonalában tartsák és hosszú élettartama teljes körű kiszolgálhatóságát biztosítsák.

A Lockheed Martinról:

A Lockheed Martin Aeronautics Company vezető a fejlett katonai repülőgépek és kapcsolódó technológiák tervezésében, fejlesztésében, rendszerintegrációjában, gyártásában és támogatásában. Vásárlói közé tartoznak az Egyesült Államok és szövetségeseinek katonai szolgálatai világszerte. Termékei közé tartozik az F16 Fighting Falcon”, F-22 Raptor”, C-5, C-27J, C-130 Hercules”, F-117 Nighthawk”, P-3 és U-2 repülőgépek. A vállalat vezeti a Joint Strike Fighter fejlesztéséért és gyártásáért vetélkedő egyik csapatot.

Az LM Aeronautics az amerikai Maryland állambeli bethesdai székhelyű Lockheed Martin Corp. egyik egysége. A Lockheed Martin széles tevékenységi körű világvállalat, amely a csúcstechnológiájú rendszerek, termékek és szolgáltatások kutatása, tervezése, fejlesztése, gyártása és integrálása mellett kötelezte el magát. A vállalat fő profilja a rendszerintegráció, az űrtechnológia, a repüléstechnika és a technológiai szolgáltatások.
További információ:

Molnár Simon
smolnar@hu.webershandwick.com
Weber Shandwick | GJW
Politikai és Kommunikációs Tanácsadó
1022 Budapest, Bimbó út 1.
Tel: (1) 212-4820; Fax: (1) 212-2372

Ajánlott videó

Olvasói sztorik