Belföld

Árfolyamfelhajtó bombázás

Afganisztán bombázása és az amerikai lépfene-hisztéria közepette optimista hetük volt a világ tőzsdéinek, alig akadt tőzsdeindex, amelyik ne tudott volna profitálni a kedvező hangulatból. A BUX is pozitívan zárt.

Pénz- és állampapírpiacA kedvező szeptemberi inflációs adat következtében egyöntetű csökkenést mutatott a héten az állampapírok hozama, az aukciókon pedig jelentősebb érdeklődés volt tapasztalható. A hétfői MNB kötvény kibocsátáson az átlaghozam két bázisponttal 10,7 százalékra csökkent, a felajánlott negyvenmilliárdnyi papírra kétszer ennyi ajánlat érkezett.

Közelítette az ötvenmilliárd forintot a két rövidebb diszkont kincstárjegyre befutó ajánlatok értéke, az ÁKK azonban nem változtatott az előzetesen meghirdetett mennyiségen (tíz- és huszonkétmilliárd forint), a három hónapos diszkont hozama 10,61; a hat hónaposé 10,37 százalékra csökkent, ez nyolc-, illetve hétpontos elmozdulásnak felelt meg. Hatvanmilliárdnyi ajánlatot nyújtottak be az éves diszkontra, a kibocsátó így ötmilliárdot még hozzácsapott a meghirdetett huszonkét milliárdnyi papírhoz. A leghosszabb DKJ átlaghozama tizenöt bázisponttal 9,99 százalékra csökkent.

A másodpiacon minden lejáraton jelentősen csökkentek a hozamok, az árfolyamok csütörtökön tetőztek, és a pénteki nagyobb korrekció után is jelentősen meghaladták az előző heti értékeket.

A DWIX index tizenkét bázisponttal 10,44 százalékra csökkent.

A forint minimális erősödést mutatott a dollárral (280,4) szemben az elmúlt napokban, a sávban az előző péntekhez képest jelentősen erősödve, a centrumtól 7,8 százalékra zárt.

Kifejezetten változatos hírek és adatok mozgatták a napokban a részvénypiacokat, ennek megfelelően az indexek mozgása sem volt egyértelműnek nevezhető.

Pénteken láttak napvilágot az Egyesült Államok első fontosabb szeptemberi makrogazdasági adatai, elég siralmas képet festve a múlt havi folyamatokról. A vártnál jóval nagyobb emelkedést mutató termelői árindex mellett a kiskereskedelmi értékesítések drámai visszaeséséről számoltak be. Késő délután a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi indexe nyugtatta a befektetőket, a szeptemberi mélypont alá várták, ezzel szemben jelentősebb emelkedést mutatott.

Ezúttal Németországban a várakozásoknál jóval kedvezőbb mutatók láttak napvilágot. Rég volt már arra példa, hogy a piaci konszenzust messze felülmúló adatok jelenjenek meg: augusztusban kiemelkedően alakult a kiskereskedelmi forgalom és ami még fontosabb, az ipari kibocsátás is. Persze a szeptemberi indikátorok okozhatnak majd meglepetéseket.

Csütörtökön az ECB nem vágott kamatot – bár az elemzők jelentős hányada erre számított -, ám az enyhe csalódottság végül nem okozott nagyobb elmozdulást a részvényárakban. Az olaj ára továbbra is nyomott maradt, azonban a piaci vélekedések szerint november elején az OPEC jelentős kitermeléscsökkentést fog megszavazni, ami azt is jelenti, hogy lassan búcsút lehet inteni a Mol benzinárcsökkentéseinek.

Száguldás a hét vége felé

A hét első felében stagnáltak az amerikai tőzsdeindexek, csütörtöktől viszont erőteljesen száguldani kezdtek. Az emelkedés mögött természetesen a vállalati szféra hírei álltak.

Kezdve a negatívumokkal: a biztosítótársaságok közül az amerikai AIG és az európai Zürich Re a napokban duplázta a WTC leomlásával járó veszteségeinek becslését, a Motorola pedig egy nem túl kedves eredmény után a következő negyedévre sem ígért semmi jót. Ráadásul a világ harmadik legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, a CSFB is profit warningot jelentett be.

Csütörtökön már a Yahoo!, a Pepsico és a General Electric várakozásokat meghaladó eredménye tartotta az indexeket, illetve az okozott eufóriát, hogy egyik társaság sem számol negatív eredményváltozással a következő negyedévben. (Részletek >>)

A feltörekvő piacok kimagasló teljesítményt produkáltak. Lengyelországban a hárompárti megállapodás híre kergette tíz százalékos emelkedésbe a WIG-et. Oroszországban Putyin bejelentése okozott örömet, miszerint idő előtt tudják törleszteni IMF hiteleik esedékes részét.

A hazai az egyik legjobb

A BUX heti javulásának mértéke mind a fejlett, mind a fejlődő gazdaságok tőzsdeindexeitől elmaradt. “Alig” kétszázalékos emelkedéssel zárta a hetet az index, de a szeptember 11-ei állapothoz képest még mindig a magyar piac számít az egyik legjobban teljesítőnek.

Csütörtökön kellemes meglepetés érte a makroelemzőket, szeptemberben a várakozásoktól jóval elmaradó inflációs ráta örvendeztette a piacokat. Nyolcszázalékos éves fogyasztói árdrágulásra másfél évtizede nem volt példa.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy tőzsdei forgalmunk csendben elfogyott, ezen az árszinten ugyanis már nem bizonyult vonzónak a piac, lényegében ötmilliárd forint alatti napi volument regisztráltunk, csak csütörtökön emelkedett nyolcmilliárdra a megforduló részvények értéke.

A Nasdaq rohant, a hét nálunk is az informatikai részvényekről szólt. A Synergon tőzsdetörténelmet írt, egymást követő hét tőzsdenapon folyamatosan az aktuális maximális limiten forgott (ez napi tizenöt százalékot jelent!), így a hetet közel kilencven pontos emelkedéssel zárta. A társaság új megrendelésekről számolt be az elmúlt hetekben, ezután a menedzsment optimistán viszonyul már az idei eredményhez, és ezt gyorsan megosztotta a sajtóval is. De főleg nem is ez, hanem a Videotonnal kötendő partnerszerződés felröppenő híre (egyesek szerint pedig egy felvásárlási ajánlat) mozgatta a papír árát. A shortolók tovább erősítették az emelkedést, a papírt folyamatosan zsákoló nagy vevő miatt csak magas áron próbálhatták visszavenni részvényüket, egyfajta inverz dugóhúzóba küldve ezzel a Synergon árát.

A másik IT részvény, a Graphisoft is jól muzsikált. Harminc százalékot meghaladó nyerséggel számolhattak tulajdonosai, miután a társaság jelentős értékű amerikai szerződést jelentett be.

Száguldottak a kisebb papírok, a Fotex harminc, a Zalakerámia tizennégy, a Humet tizenhárom százalékkal drágult. A vegyipari papírok tíz százalékkal növelték árfolyamukat.

Az indexpapírok döntő többsége pluszban zárta a hetet. A NABI-ban bízókat egy újabb per sem tántorította el a vásárlásoktól, ennek eredménye hatszázalékos javulás volt.

A nagyobb papírok piacán már érezhető volt a befektetők távolmaradása, a jelentős forgalom mellett újabb öt százalékkal feljebb kúszó Matávot leszámítva. A Richter és az Egis kisebb emelkedéssel, a Hajdú-Béttől megszabaduló OTP és a Mol árral szembeni csökkenéssel zárta október második hetét (Olvassa el legfrissebb részvényajánlónkat >>).

Mi várható?

Az elkövetkező napokban valószínűleg jó forgalmat generálnak majd a befektetési társaságok titkárnői a gyógyszertárakban, nyugtatóra ugyanis mindenképp szükségük lesz a héten, mivel a Wall Streeten jegyzett legnagyobb társaságok (Merck, IBM, Johnson&Johnson, Office Depot) is kihozzák negyedéves számaikat. Ha ez nem lenne elég, kedden a szeptemberi ipari termelés számai is megjelennek, pénteken pedig a fogyasztói árindex szintén múlt havi változása okozhat kellemetlen perceket a piacoknak.

Itthon nyugi lesz. Csütörtökön a véglegesített augusztusi folyó fizetési mérleg nem nagyon zavarhat be a képbe, az egyetlen vállalati eseményt a Humet pénteki közgyűlése jelenti majd.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6547,3
1,82 %
-16,25 %
Varsó WIG
12824,5
10,04 %
-28,14 %
Prága PX50
354,6
4,20 %
-25,89 %
Frankfurt DAX
4625,1
3,06 %
-28,11 %
Párizs CAC
4336,9
4,13 %
-26,82 %
London FTSE
5145,5
2,17 %
-17,31 %
Nikkei 225
10632,4
4,18 %
-22,87 %
Hang Seng
10274,1
-0,03 %
-31,94 %
Dow Jones IA
9344,2
2,46 %
-13,37 %
Nasdaq
1703,4
6,11 %
-31,05 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik