Belföld

Befektetésajánló – állampapírok az élen

A részvénypiacok további gyengülése csak megerősítette azt a hitet, hogy a legbiztosabb befektetés még mindig a jó öreg állampapír. Némi bizonytalanság érezhető volt, de nálunk csak átmenetileg.

A múlt heti terrortámadást követően az amerikai részvénypiacok zárva tartottak, ám állampapírokkal már egy hete, múlt csütörtök óta lehettet kereskedni. A szokásos forgatókönyv játszódott le: az ehhez hasonló helyzetekben a befektetők mindig a biztonságosnak tekintett eszközökbe menekít a pénzüket. Hatalmas összegek mentek az állampapírpiacra, ennek következtében az árak az égbe szöktek, a hozamok pedig történelmi mélypontjukra estek.

A magyar piacon is felpörögtek az események, a diszkont kincstárjegy aukciókat erősödő érdeklődés kísérte, az államkötvények árverésein egyedül csak a kétéves papír szeptemberi aukciója nem sikerült valami fényesre. Az azonban, hogy megélénkült az állampapírpiac, nem pusztán a múlt hét keddi eseményeknek köszönhető. A részvénypiacok hosszú pangása, az árfolyamok esése és a világgazdaság gyengélkedése sokakat a biztos, ám alacsonyabb hozamok felé terelt.

Euróról forintraA magyar jegybank a közelmúltban azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a jövőre lejáró 1,2 milliárd euró értékű devizaadósságot ne újítsák meg, hanem a szükséges összeget forintkötvények kibocsátásával teremtsék elő. Ez a megoldás nettó értéken mintegy 300 milliárd forint kötvény többletkibocsátását jelentené, amelynek piaci felszívásához a hozamok emelkedése lenne szükséges.

Hezitál a hozam

Némi bizonytalanság azért érezhető mind az amerikai, mind a magyar papírokkal kapcsolatosan. A hír, hogy az amerikai kormányzat a költségvetési többletet nem az államadósság csökkentésére, hanem a gazdaság stimulálására és a megtorló akciók finanszírozására fogja felhasználni, ismét lefele nyomta a 30 éves papírok árfolyamát a héten.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy visszavásárlás helyett akár még több államkötvényt is piacra dobhat majd az államkincstár, hogy a kiadásokat finanszírozhassa. A hozamok ennek megfelelően némileg emelkedtek a csütörtöki kereskedésben, ám a rövidebb papíroknál (2-10 év) még mindig a történelmi minimum környékén vannak.

(USA kincstárjegy-hozamok >>)

Mi történt itthon?

Az állampapír-kereskedő által figyelt legfontosabb hazai makromutatók kellemes meglepetésekkel szolgáltak az elmúlt hónapban. A folyó fizetési mérleg felülvizsgált júliusi adata több mint százmillió euróval kisebb hiányt mutatott az előzetesnél (Részletek >>), és jelentősen csökkent a júliusi termelői árindex év/év alapú változása is.

Szeptember első napjaiban a fizetési mérleg augusztusi adata minden várakozást felülmúlva többletet mutatott, amit a két héttel későbbi felülvizsgálat még meg is toldott pár millió euróval. Augusztusban havi szinten negatív inflációt mértek a statisztikusok (Részletek >>), az előző hónaphoz mérten 0,2 százalékkal mérséklődtek a fogyasztói árak, így az éves ráta 8,7 százalékra csökkent.

A Magyar Nemzeti Bank még az inflációs adat előtt huszonöt bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, alaposan meglepve az elemzőket. További csökkentésre azonban a jegybank vezetője szerint egyelőre nem lehet számítani.

Külföldi hatások

Lengyelországban már a hétvégi országgyűlési választásra készülnek. Latin-Amerikából és Törökországból ezúttal kivételesen nem érkeztek rossz hírek. Szeptember 11-én a World Trade Centert és a Pentagont érő terrortámadások azonban éreztették hatásukat az állampapírok között is, egy nap alatt tíz és harminc pont közötti ugrást mutattak a referenciahozamok (Összeállításunk az eseményekről >>).

Az elmúlt négy hét

Az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest folyamatos, lassú csökkenést mutattak a hozamok, ezt a folyamatot csak az amerikai események állították meg. Néhány napig kifejezetten pesszimistán szemlélték a jövőt a piac szereplői, egy héttel a terrortámadás után azonban már kezdtek megnyugodni a kedélyek. A rövid oldalon így az augusztus közepi szint alatt állnak már a referenciahozamok, a hosszabb papírokhoz viszont egyelőre még kissé félve közelítenek a befektetők, minden lejáraton estek az árfolyamok. A legnagyobb mértékben az utoljára júniusban látott kilenc százalék feletti hozamot kínáló hároméves és a májusi nyolcszázalékos szintjét mutató tízéves papír szenvedte meg a történteket.

Részletes államkötvény árfolyamok >>

Részletes diszkont kincstárjegy árfolyamok >>

Referenciahozamok alakulása

3 hó
6 hó
12 hó
2 év
3 év
5 év
10 év
IX. 19.
10,72 %
10,60 %
10,30 %
9,59 %
9,09 %
8,48 %
8,02 %
IX. 17.
10,88 %
10,79 %
10,55 %
9,73 %
9,20 %
8,60 %
8,08 %
IX. 11.
10,66 %
10,48 %
10,24 %
9,39 %
8,81 %
8,27 %
7,72 %
IX. 5.
10,66 %
10,53 %
10,29 %
9,32 %
8,86 %
8,33 %
7,76 %
VIII. 30.
10,68 %
10,54 %
10,37 %
9,30 %
8,84 %
8,32 %
7,80 %
VIII. 27.
10,84 %
10,62 %
10,41 %
9,42 %
8,95 %
8,73 %
7,87 %
VIII.
21.
10,79 %
10,59 %
10,47 %
9,35 %
8,88 %
8,32 %
7,76 %

Mit várhatunk?

Az állampapírpiacra – a részvénypiaccal ellentétben – már nem lehet nagy hatással az amerikai eseménysorozat, várhatóan gyorsan helyreáll a rend, és a makrofolyamatokra figyelnek majd a befektetők. Továbbra is élénk maradhat tehát a piac, iránymutatóként pedig az alábbi események szolgálhatnak:

Október 1.: augusztusi termelői árindex.

Október 3.: augusztusi előzetes folyó fizetési mérleg

Október 11.: szeptemberi fogyasztói árindex.

Október 18.: augusztusi végleges folyó fizetési mérleg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik