Belföld

Milliárdosok a dotcom bukás után

Még az angol királynő is nagyot bukott technológiai részvénybefektetéseivel, a "bébi-milliárdosok" listáján mégis ebből az iparágból szerepelnek a legtöbben. A földön összesen 538 dollármilliárdost tartanak számon.

Milliárdosok a dotcom bukás után 1Tudta, hogy az angol királynő a dotcom bukás egyik utolsó áldozata? Az idős hölgy remek érzékkel fektetett be a Getmapping.com nevű cégbe, ám miután a vállalkozás drámaian vesztett tőzsdei értékéből (237 fontról 17 pennyre esett az árfolyam), a királynő részesedésének piaci értéke is jócskán, 826 ezer fonttal lett kevesebb. Jelenleg csupán 74 ezer fontot érnek részvényei, ám még így is jó érzékű befektetőnek számít, mivel csupán 50 ezret adott a papírokért.

Még mindig jó üzlet

Milliárdosok a dotcom bukás után 2Bár a drámai technológiai zuhanás igen sok befektetőt megviselt, a 40 év alatti leggazdagabbak Fortune magazin által készített listájából (“bébi-milliárdosok”) még mindig az tűnik ki, hogy azért el lehet éldegélni ebből az iparágból is. Az első helyet immáron harmadik éve a 36 éves Michael Dell, a nevét viselő cég tulajdonosa és vezetője birtokolja, annak ellenére, hogy vagyona több mint 5 milliárd dollárral, 16,3 milliárdra fogyatkozott a múlt esztendőben.

A TOP 40-es lista első tíz helyéből kilenc a technológiai szektorban csinálta meg szerencséjét. Hiába tehát az Új Gazdaság részvényeinek összeomlása, úgy látszik, még mindig ebből lehet a leggyorsabban meggazdagodni.

Hol vannak a nők?Három fiatal hölgy kerül csak említésre a Fortune összeállításában, ám a 40-es listába még ők sem fértek bele. Julia Roberts a maga 138 millió dollárjával igazán jól áll, köszönhetően annak, hogy már 20 milliót kap egy-egy filmszereplért. Rosie O’Donnel műsorvezető, színésznő és producer követi őt a maga 115 millió dollárjával, ám csak azért nem végzett feljebb, mert “túl sokat” adakozott alapítványok javára. A fiatal tinisztárnak, Britney Spears-nek még várnia kell egy-két évet, eddig ugyanis csupán 46 millió dollárt énekelt össze. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy ő még 20 éves sincs.

Azt azért el kell ismerni, hogy nem zártak túl jó évet a fiúk (a 40-es listában két nő kapott helyet), hiszen míg tavaly 13-an, addig idén már csak 4-en tudták vagyonuk alapján azt mondani: milliárdos vagyok. A 40 leggazdagabb fiatal átlagos vagyona 935 millió dollárt tett ki. A teljes lista >>

Feljövőben a show-business

Bár a listát még mindig a technológiai befektetők töltik meg (32-en a negyvenből), az idei év nagy tanulsága, hogy a szórakoztatóiparból is igen jól lehet keresni. Bár nem ők a leggazdagabbak a társaságból, a listára rákerült Michael Jordan, Puff Daddy rap zenész, Tom Cruise, Jim Carrey, valamint két sportoló is. A jelenség mögött azonban nem a hirtelen megemelkedett fizetéseket kell keresni: a dotcom bukás sok cégtulajdonost taszított le a legjobbak közül, így a kevésbé tehetősek felkerülhettek.

Milliárdosok a dotcom bukás után 3Milliárdosok a nagyvilágban

538 dollármilliárdos, 46 országban – röviden így összegezhető a Forbes magazin idei összeállítása, amely az élen nem nagyon hozott nagy meglepetéseket. Ismét Bill Gates, a Microsoft atyaúristene vezet 58,7 milliárdos vagyonával, ami ahhoz képest, hogy 45 éves, nem is rossz. Messze mögötte a második helyen, Warren Buffett, 32,3 milliárd dollárral, amit szerteágazó befektetéseiből szedett össze.

(A teljes lista >>)

Érdekes azonban egy pillantást vetni a milliárdosok eloszlására a földgolyón. A térképből jól látszik, hogy feljövőben vannak olyan térségek is, mint Kína, Oroszország.

A kínai 50 leggazdagabb ember összvagyona ugyan csak 10 milliárd dollárt tesz ki, ám a fokozatos gazdasági nyitás eredménye könnyen lehet az, hogy rövidesen már az élbolyban követelnek helyet maguknak. Jól mutatja ezt a tendenciát, hogy 14-en közülük az internetes szektorból gazdagodtak meg. A hagyományos iparágak arrafele azonban még jobban fizetnek: Rong Yiren (és családja), a China International Trust & Investment vezetője, a maga 1,9 milliárdos vagyonával már második éve vezeti a listát, és a legesélyesebb arra, hogy a világ elitjébe bekerüljön.

Családi vagyonAz, hogy 40 unokatestvérrel együtt kell megosztozni a milliárdos családi vagyonon, még nem jelenti, hogy mindenki annak számít, ám érdemes megnézni a nagy dinasztiákat. A Forbes 26 családot vizsgált meg, nemcsak vagyonuk, hanem létszámuk alapján is. Ez utóbbi ugyanis nagyon nem mindegy. A 8,7 milliárdos vagyonú német Haniel családban ugyanis 970-en vannak.

Oroszország is alig lépett még rá a piacgazdaság rögös, ám ígéretes útjára, máris 8 milliárdost termelt ki. 12,4 milliárd dolláros összvagyonuk azonban nem csúcstechnológiából származik: mindannyian olaj- vagy gázüzletből szedték meg magukat.

Ott van közöttük a korábbi miniszterelnök, most újra a Gazpromban ügyeskedő Viktor Csernomirgyin, a maga 1,1 milliárd dolláros vagyonával. Illúzióink azért ne legyenek: a dollármilliárdosok nagy része még mindig az USA-ban vagy Európában gyarapítja vagyonát. Magyarországon egyet sem találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik