Belföld

Jön, láthatatlan, és győzni fog?

A vezetéknélküli adatátvitel fejlődésében mérföldkőnek számított a WAP és a Bluetooth megjelenése. A szakemberek szerint egy új szabvány, a 802.11b. mindkettőt lepipálja.

Jön, láthatatlan, és győzni fog? 1Az elmúlt években az infotech szaklapok előszeretettel beszéltek szuperlativuszokban arról, hogy mekkora áttörést jelente majd a vezetéknélküli adatszolgáltatások elterjedése. Az IT-cégek egy jelentős része a WAP (Wireless Application Protocol) kifejlesztésével foglalatoskodott, amely által lehetővé vált a böngészés mobiltelefonon. Az alacsony wapolási sebességre panaszkodókat pedig a már idén piacra kerülő, a jelenlegieknél jóval gyorsabb harmadik generációs (3G) mobilkészülékek megjelenésével igyekeznek kiengesztelni.

Az iparág egy másik szerveződése az általa kifejlesztett Bluetooth szabványra esküszik. Ők azt mondják, ez az út vezet a különböző készülékek közötti adatátvitel Mekkájába.

Amerikában tovább terjed a szélessávú netA technológiai cégek mélyrepülésének ellenére az internetes előfizetők száma tovább nő az Egyesült Államokban – áll a Gartner Dataquest legfrissebb jelentésében. Az USA szinte minden állampolgára rendelkezik modemes kapcsolódási lehetőséggel, a háztartások negyede pedig szélessávú internethozzáféréssel is büszkélkedhet. Amerikában 65 millió háztartás, azaz a lakosság 61 százaléka használja aktívan és rendszeresen a világhálót. A ritkábban netezők 91 százaléka kijelentette, hogy a jövőben is kapcsolatban marad valamely szolgáltatóval. Mindezt úgy értékelték a Dataquest elemzői, hogy az amerikai háztartásokban létszükségletté vált a netes hozzáférés.

Új versenyző a surranópályán

A WAP és a Bluetooth előnyös tulajdonságaihoz nem fér kétség, ám a világot eddig mégsem sikerült meghódítaniuk. Könnyen elképzelhető, hogy erre nem is lesz alkalmuk egy új szabvány, a 802.11b. (Wi-Fi) megjelenése miat. A technológiát, pontosabban annak elődjét, a 802.11.-t az amerikai Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) az Apple Computerrel közösen fejlesztette ki még 1999-ben egy reptéri rendszer formájában. A továbbfejlesztett verzió (erre utal a b.-jelölés) jóval gyorsabb elődjénél: a 802.11b. másodpercenként akár 11 Mbit mennyiségű adat átadására, illetve átvételére képes. Ez a tempó méltán feljogosítja az IEEE-t, hogy csemetéjét a “szélessávú” jelzővel lással el.

Szabad mikrohullámú frekvenciákon

A vezetéknélküli szélessávú hálózatok (wireless LANs, WLANs) kiépítésére alkalmas technológia előnye – és tegyük hozzá egyben hátránya is -, hogy szabad hozzáférésű mikrohullámű rádiófrekvencián (2,4 GHz) üzemel. A lelkesedő szakemberek szerint az internet egy ilyen jellegű technológiával válhatna igazán azzá, aminek lennie kellene: hálóvá, amely mindig és mindenhol körülveszi az embereket.

A szabadon hozzáférhető mikrohullámú technológia hátránya viszont, hogy az adatátvitel közben az egyik berendezés nem képes a stafétabotot átvenni a másiktól, a rendszer a mobiltelefonos technológiával ellentétben alkalmatlan a mozgás kezelésére. Ha azonban a WLAN-okat laptopos internetezésre használjuk, ez nem jelent problémát. A 802.11b. nem tekinthető tehát a jelenlegi mobiltelefonok konkurensének, sokkal valószínűbb, hogy a két technológia a jövőben kiegészíti egymást.

A szabad hozzáférés felveti a tulajdonlás kérdését is: a nagyobb területeken kiépített 802.11b. hálózatra ugyanis elvileg bármilyen arra járó “potyautas” felkapcsolódhat. Megjelenésükkel jelentősen megnőhet a hálózatok forgalma, emiatt pedig egyre gyakoribbak lennének a kiszolgáló felől a kapcsolatbontások.

Bevetésre készen

A 802.11b. jelenleg már üzemel néhány amerikai repülőtéren (többek között a JFK-n is), a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) pedig jövőre éppítteti ki rendszerét. A Starbucks szerződést kötött az IBM-mel és a MobileStarral, hogy a vállalat által üzemeltetett valamennyi kávézóba vezessék be a vezetéknélküli szélessávú internetet.

A Cypher42 internetes cég augusztus végén a WLAN-ok hackelésére alkalmas, AirSnort névre hallgató programot “dobott piacra”. A program segítségével egy kicsit is jártasabb billentyűpüfölő könnyedén bejuthat nem megfelelően védett hálózatokba. A probléma azonban orvosolható – vélik a szakemberek. A vezetéknélküli technológiában ugyanis hasonlóképpen alkalmazhatók a hálózati védelmi technikák – például a tűzfalak – mint hagyományos társainál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik