Belföld

A németek már sírnak, mi még nevetünk

A német gazdaság stagnálása a magyar kilátásokat is beárnyékolja. Idehaza 150 alkalmazottat bocsát el a Philips. Lopással vádolják Diana hercegnő komornyikját.

Hideg fuvallat tart a Kárpát-medence felé

Szoros a kapcsolatA magyar és a német gazdaság teljesítménye közötti korrelációs mutató a kilencvenes években 0,3-0,4 volt. Ez nagyvonalakban azt jelenti, ha a németek teljesítménye 1 százalékponttal romlik, a magyar 0,3-0,4 százalékos visszaesésre számíthat.

Az exportorientált magyar gazdaság motorja a vártnál alacsonyabb fordulatszámon pöröghet, miután a Bundesbank tegnapi jelentésében elismerte: a tavaszi hónapok során leállt a német gazdaság növekedése. Idehaza ennek előszeleként lehetett felfogni a múlt hónap rendkívül gyenge ipari termelői adatát, melyet szakértők már akkor úgy értékeltek, mint az amerikai lassulás európai begyűrűzése. Az április-júniusi három hónap GDP-je nem mutat növekedést az idei első negyedéves adathoz képest. A Bundesbank közgazdászai szerint az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva is csupán 1 százalék körüli lehetett a bővülés, holott három hónappal ezelőtt még 2 százalékos emelkedést mértek. A szövetségi jegybank valamikor a jövő év elejére teszi a fellendülés lehetséges legkorábbi időpontját az eurózóna legnagyobb gazdaságában.

Idehaza 150 alkalmazottat bocsát el a Philips

A veszteséges negyedév miatt elbocsátásokat fontolgató Philips Magyarországon 150 munkahelyet épít le – derült ki a Philips Österreich tegnapi közléséből. A társaság székesfehérvári üzemében a videomagnetofonok gyártásához kapcsolódó állásokról van szó. A magyarországi telephelyen a cég folytatni kívánja a kombinált TV-videó berendezések, valamint a digitális video és a DVD (optikai lemez) gyártást – írja a közlemény. A félvezetőktől az orvosi berendezésekig széles termékpalettával rendelkező holland társaság a múlt hónapban jelentette be, hogy világszerte mintegy 4 ezer alkalmazottjától válik meg. A Philips az idei második negyedévben 6,5 milliárd dolláros árbevétel mellett 296 millió dolláros veszteséget hozott össze.

Másfélmillió dollárnyi értéktárgynak veszett nyoma

A 43 éves Paul Burrell hiába volt Diana hercegnő leghűségesebb komornyikja ma már három rendbeli lopással vádolják. A vád szerint, melyeket persze a kegyvesztett Burrell tagad, a hercegi család 342 értéktárgyát tulajdonította el a Kensington Palotából. Burrellt a Scotland Yard idén januárban vette őrizetbe, és azóta nem sok nyugta volt a rendőröktől, kihallgatásról kihallgatásra járt.

A walesi hercegnő halála után csaknem négy évvel, holnap áll bíróság elé, hogy megvédje állítólagos igazát. A helyzet pikantériája, hogy az ex-komornyikot a királyi családért tett szolgálataiért Diana halála után fél évvel maga a királynő tüntette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik