Belföld

Diákhitel: Minden idők legjobbja?

A Guardian júliusi cikkében még "minden idők legfejlettebb diákhitel-konstrukciójának" nevezte a magyarországi tervezetet. Azóta azonban megfordult a szél, a kormány legutóbbi lépései nyomán a brit szakértők lemondtak.

Diákhitel: Minden idők legjobbja? 1Nicholas Barr és Iain Crawford, a világhírű London School of Economics oktatói már jó ideje foglalkoznak a felsőoktatás finanszírozásának kérdésével. A tudósok már régóta bírálták hazájukban a diákhitelek rendszerét és Magyarországon (egészen múlt hétig) viszonylag szabad kezet kaptak ahhoz, hogy kidolgozott elméleti modelljük alapján a világon először a gyakorlatban is megvalósuljon az általuk ideálisnak tekintett hitelkonstrukció.

A diákhiteleknek az angol közgazdászok által kidolgozott rendszerében a diákhitelek “előrehozott nyugdíjként” működnének, azaz ahogyan a nyugdíjasok az aktív életpálya megtakarításaiból élnek, ugyanúgy a diákok is leendő fizetésük terhére vennének fel kölcsönt.

Az állam szerepe ebben igen korlátozott, csupán “malacperselyként” funkcionál az életpálya különböző szakaszai közötti megtakarítások számára.

Az adókból való finanszírozás ugyanis komoly erkölcsi kérdéseket is felvet: “a teherautósofőrök adója finanszírozza az etoni diákok diplomáját. Ezt erkölcstelennek tartom” – írja könyvében Barr.

A Pénzügyminisztérium azonban múlt csütörtökön bejelentette, hogy állami támogatásokon keresztül csökkentenék a diákhitel kamatát, a Diákhitel Központ pedig a Postabank tulajdonába kerül.

Az állami beavatkozás növelése azonban nem volt vállaható a két tudós számára. Crawford a Financial Times-nak azt nyilatkozta, hogy kezdetben kölcsönös egyetértés volt köztük és Oktatási Minisztérium között a projekt céljaival kapcsolatban, most azonban úgy érzik, hogy ezeket a célokat nem tudják elérni.

A legfőbb problémát a brit szakértők abban látják, hogy a legutóbbi lépések nyomán a költségvetési kiadások szintje megnövekszik, ami az Európai Unió irányelveibe ütközhet. Nagy-Britanniában a költségvetéssel kapcsolatos elvárások jelentősen behatárolják a felsőoktatás finanszírozására fordítható forrásokat.

Pálinkás József oktatási miniszter a fentiekre reagálva azt mondta, hogy meggyőződése szerint jó konstrukciót sikerült kidolgozni. A kölcsönrendszer – a miniszter véleménye szerint – továbbra is alapvetően piaci jellegű, ugyanakkor az induló időszakban az állami kamattámogatás szélesebb körben elérhetővé teszi a diákhitelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik