Belföld

Magára talált a tech-szektor

A sorozatos esések után magára talált a technológiai részvényekkel telített Nasdaq Composite. Az amerikai index iránymutatására erősödött a Nikkei-225 is. Ismét növelte a pénzkínálatot a japán jegybank.

Magára talált a tech-szektor 1 A hosszú lejtő után magukra találtak a tech-részvények

Hatnapos lefelé csúszás után a hét első kereskedési napján újra emelkedett a Nasdaq Composite. A túlnyomó többségében technológiai vállalatok részvényeit tartalmazó index augusztus 2-ika óta először erősödött; az index 1,32 százalékos emelkedés után 1982 ponton zárt. A befektetők visszafogott optimizmusát azzal magyarázták a szakértők, hogy a Goldman Sachs javított az utóbbi időben jócskán megtépázott chip-szektor elemzői besorolásán. A piaci szereplők először szép lassan megfontolták a neves befektetési bank tanácsát, majd a kapkodás minden jele nélkül vásárolni kezdték az ajánlati listára felkerült Intel, Analog Devices és Maxim Integrated papírokat. A félvezetőgyártók részvényei mellett a befektetők vásárolták a szoftvereket és a hálózati berendezéseket gyártó vállalatok papírjait, de emelkedett a hardver-részvények jegyzése is.

A hagyományos gazdaságban tevékenykedő cégek közül keresettek voltak a banki részvények, a kereskedelmi vállalatok és a légitársaságok papírjai. A nyertesek között szerepeltek a biotech és az olajtársaságok befektetői is, csakúgy, mint a brókercégek és a közszolgáltatók részvényeit választó piaci szereplők. A Dow Jones Industrial Average gyakorlatilag nem változott, a Standard & Poor’s 500 is csak hajszálnyi, 0,1 százalékos emelkedést tudott felmutatni.

A Nikkei-225 is felállt a padlóról

A vezető távol-keleti részvényindex, a japán Nikkei-225 3,8 százalékos emelkedés után 11 918 ponton fejezte be a kereskedést. Az utóbbi egy hétben a mostani volt az egyetlen alkalom, amikor felfelé zárt az irányadó börzemutató; az index hétfőn 16 éves mélyponton, 11 440 ponton búcsúzott a parkettől.

A Nikkei emelkedését az amerikai Nasdaq Composite erősödése nyomán a technológiai részvények drágulása váltotta ki. A szigetország legnagyobb félvezetőgyártójának számító Toshiba részvényei több mint 3 százalékkal magasabb árfolyamon cseréltek gazdát, mint a hétfői kereskedésben.

BoJ támadás a defláció ellen

A japán jegybank (Bank of Japan, BoJ) váratlanul úgy határozott kedd délután végződő kétnapos ülésén, hogy a gazdaság élénkítése céljából növeli a pénzkínálatot. A BoJ eltökélt szándéka, hogy hadat üzen a defláció ellen és élénkíti a sorvadó exportot és az ipari termelést. A lépés, melyet a kormány erőteljes nyomására tett meg a jegybank, szerint a BoJ a korábbi 400 milliárddal szemben a jövőben havonta 600 milliárd jen értékben fog kötvényeket vásárolni a másodlagos piacokon.

Szakmai körök eközben arra figyelmeztetnek, hogy a központi bank eddigi, a gazdaság élénkítését célzó erőfeszítései sem jártak eredménnyel. Az pedig, hogy a politikai erők egyre nagyobb befolyást gyakorolnak a jegybankra, alááshatja a nemzetközi befektetők bizalmát. Ők ugyanis egy független központi bankban látják a stabil gazdaság sikerének titkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik