Belföld

Gépesített brókerek

Az IBM kísérletében számítógépek és brókerek versenyeztek egymással az árupiacon. A cég, amely kifejlesztette a sakkvilágbajnokot 1997-ben legyőző Deep Blue-t, most a pénzügyi piacok számára szolgál hasonlóan sokkoló eredménnyel.

Gépesített brókerek 1A pénzügyi világ szinte legismertebb figurái a brókerek. Kereskedjenek kiabálva a parketten, vagy üljenek a számítógép előtt, a legtöbb ember számára ők jelenítik meg a pénzügyi piacok kívülálló számára sokszor átláthatatlan világát.

A jövőben azonban lehet, hogy brókerek ezrei kerülnek az utcára. A számítógépek, amelyek oly sok területen legyőzték már az embereket, most a parketten is jobbnak bizonyultak.

Az IBM kutatóintézetében végzett kísérletben emberek és szoftveralapú számítógépes ügynökök versenyeztek egymással egy szimulált határidős árupiacon. Hat ember és hat program vett részt a kísérletben, 50 százalékuk vásárló, 50 százalékuk pedig eladó volt. A vásárlók rögzített keretből vásárolhattak, míg az eladók számára a minimális eladási árat határozták meg. A cél természetesen a profit maximalizálása volt.

A gépek, ha nem is elsöprő, de határozottan meggyőző diadalt arattak a vetélytársaik felett. A szoftveralapú kereskedők által zsebre tett nyereség 7 százalékkal haladta meg hús-vér társaikét.

Annál is meglepőbb az eredmény, mivel a robotok igencsak egyszerű stratégiákat használtak. Néhányan közülük egyszerűen lépésről lépésre emelték ajánlataikat, a bonyolultabb stratégiát alkalmazó programok pedig valószínűségek mérlegelésével állapították meg a legmegfelelőbbnek ítélt árat.

Ez a megközelítés részben a Hewlett-Packard kutatóintézetében dolgozó Dave Cliff kutatatásain alapszik. Cliff nevéhez fűződnek az úgynevezett zéró-intelligencia-plusz (ZIP) ügynökök, amelyek a gépi tanulás egyszerű formáit alkalmazva tesznek – részben véletlen által befolyásolt – ajánlatokat.

A kísérletben résztvevő emberek ugyan nem befektetési szakértők voltak, de a kísérletet vezető Jeffrey Kephart meg van győződve arról, hogy további fejlesztések után a számítógépes kereskedők bárkivel felveszik majd a versenyt.

A kísérlet, amely úttörő volt a maga nemében, hiszen ezen a területen még nem mérkőztek meg egymással az emberek és a számítógépek, pénzügyileg hatalmas jelentőségű lehet. A mesterséges brókerek alkalmazása a dollármilliárdokban mérhető jobb teljesítmény mellett a bérköltségek jelentős csökkentéséhez is vezethet az értékpapírcégeknél. A brókerek pedig lassan elkezdhetnek új szakmát tanulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik